Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πήρε «τα πάνω της» η ελληνική μεταποίηση το Φεβρουάριο

Ο ρυθμός αύξησης της παραγωγής και των νέων παραγγελιών ήταν ο ταχύτερος που έχει καταγραφεί από τον περασμένο Απρίλιο. Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη καταγράφει νέα υψηλά επίπεδα ρεκόρ με βάση τον PMI. Σημαντική αύξηση της απασχόλησης.

Πήρε «τα πάνω της» η ελληνική μεταποίηση το Φεβρουάριο

Τα στοιχεία της έρευνας PMI του Φεβρουαρίου υπέδειξαν ταχύτερη ανάπτυξη στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα, η οποία υποστηρίχθηκε από την ταχύτερη αύξηση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών.

Ο συνολικός όγκος πωλήσεων ενισχύθηκε εξίσου από την ταχύτερη αύξηση των νέων εργασιών από το εξωτερικό που έχει καταγραφεί σε διάστημα περίπου 13 ετών. Κατ’ αναλογία με την ισχυρότερη ζήτηση των πελατών, οι προοπτικές σχετικά με την παραγωγή ενισχύθηκαν καταγράφοντας νέο υψηλό ρεκόρ στην ιστορία της έρευνας.

Εν τω μεταξύ, οι μεγαλύτερες απαιτήσεις παραγωγής είχαν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω έντονη αύξηση του αριθμού προσωπικού. Ταυτόχρονα, οι πιέσεις κόστους εξασθένησαν στα μέσα του πρώτου τριμήνου, καθώς οι τιμές εισροών αυξήθηκαν οριακά. Ωστόσο, η μεγαλύτερη ζήτηση επέτρεψε στις εταιρείες να μετακυλήσουν το υψηλότερο κόστος στους πελάτες τους.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index – PMI) –ένας σύνθετος δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας– έκλεισε στις 56.2 μονάδες τον Φεβρουάριο, τιμή υψηλότερη από τις 54.4 μονάδες του Ιανουαρίου. Ο κύριος δείκτης κατέγραψε την υψηλότερη τιμή από τον περασμένο Απρίλιο και υπέδειξε ισχυρή βελτίωση της υγείας του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα. Η συνολική ανάπτυξη ενισχύθηκε από την ταχύτερη αύξηση της παραγωγής που έχει καταγραφεί σε διάστημα δέκα μηνών.

Η απότομη άνοδος της παραγωγής συνδέθηκε γενικότερα με την έντονη ζήτηση από τους πελάτες του εξωτερικού και του εσωτερικού. Παράλληλα, η αύξηση των νέων παραγγελιών επιταχύνθηκε σημαντικά τον Φεβρουάριο, καθώς οι εταιρείες υπέδειξαν ότι οι ευνοϊκότερες συνθήκες ζήτησης και η αναγνώριση της ποιότητας των προϊόντων από τους πελάτες υποστήριξαν την αύξηση. Παράλληλα με τη δριμύτερη αύξηση του συνόλου των πωλήσεων, οι νέες παραγγελίες εξαγωγών αυξήθηκαν με τον εντονότερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Μάρτιο του 2007. Ανεπιβεβαίωτα στοιχεία υπέδειξαν ότι η αύξηση συνδέθηκε με την απόκτηση νέων πελατών και τον μεγαλύτερο αριθμό των πελατών που επέστρεψαν. Σύμφωνα με αναφορές, η δριμύτερη αύξηση των νέων εργασιών οδήγησε τις προσδοκίες σχετικά με την παραγωγή σε υψηλότερα επίπεδα στα μέσα του πρώτου τριμήνου του έτους.

Οι εταιρείες ανέφεραν επίσης βελτίωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών, καθώς ο βαθμός αισιοδοξίας άγγιξε τον υψηλότερο που έχει καταγραφεί από τότε που ο δείκτης μελλοντικών προοπτικών προστέθηκε στην έρευνα, τον Ιούλιο του 2012. Η περαιτέρω αναμενόμενη αύξηση της παραγωγής είχε επίσης ως αποτέλεσμα την αύξηση του εργατικού δυναμικού στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα. Ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας ήταν ο δεύτερος ταχύτερος στην ιστορία της έρευνας, καθώς οι εταιρείες διεύρυναν την παραγωγική τους ικανότητα στην προσπάθειά τους να μειώσουν τον όγκο αδιεκπεραίωτων εργασιών. Παρά τις αυξανόμενες πιέσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού παγκοσμίως μετά την εμφάνιση του κορονοϊού στην Κίνα, οι Έλληνες κατασκευαστές κατέγραψαν βραδύτερη αύξηση των τιμών εισροών.

Σύμφωνα με αναφορές, η ασθενέστερη αύξηση των τιμών εισροών συνδέθηκε με τις βραδύτερες αυξήσεις του κόστους βασικών προϊόντων. Οι εταιρείες ήταν σε θέση να μεταβιβάσουν μεγάλος μέρος της αύξησης των τιμών αγορών στους πελάτες, λόγω των συνθηκών εντονότερης ζήτησης. Εν τω μεταξύ, οι ελλείψεις σε προμήθειες οδήγησαν σε εκ νέου επιδείνωση της απόδοσης των προμηθευτών τον Φεβρουάριο, καθώς οι χρόνοι παράδοσης προμηθειών επιμηκύνθηκαν σημαντικά. Παρόλ’ αυτά, οι κατασκευαστές εξακολούθησαν να αυξάνουν την αγοραστική τους δραστηριότητα κατ’ αναλογία με την ταχύτερη αύξηση των νεών εργασιών. Οι παραγωγοί αγαθών κατέβαλαν επίσης μεγαλύτερες προσπάθειες να αυξήσουν τα αποθέματα προμηθειών, ενώ τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων μειώθηκαν καθώς οι εταιρείες χρησιμοποίησαν τα υπάρχοντα αποθέματα για τη συμπλήρωση της παραγωγής.

Η Siân Jones, οικονομολόγος στην IHS Markit, η οποία καταρτίζει την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI, είπε: «Οι Έλληνες κατασκευαστές εξακολούθησαν να υποδεικνύουν βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών τον Φεβρουάριο, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης της παραγωγής και των νέων παραγγελιών επιταχύνθηκε καταγράφοντας υψηλό δέκα μηνών. Ο συνολικός όγκος των πωλήσεων υποστηρίχθηκε από την ισχυρή ζήτηση μεταξύ πελατών του εσωτερικού και του εξωτερικού, με αποτέλεσμα να αυξηθεί και η απασχόληση. Η μεγαλύτερη ζήτηση για ελληνικά μεταποιητικά προϊόντα είχε επίσης ως αποτέλεσμα να αυξηθούν για τέταρτη συνεχή φορά οι χρεώσεις εκροών. Η σχεδόν μέτρια αύξηση των τιμών εισροών επέτρεψε επίσης στις εταιρείες να μετακυλίσουν μεγαλύτερο ποσοστό της υψηλότερης επιβάρυνσης κόστους στους πελάτες. Η ισχυρή αύξηση των νέων παραγγελιών και οι βελτιωμένες χρηματοοικονομικές συνθήκες συνέβαλαν στην περαιτέρω ανάκαμψη της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, η οποία κατέγραψε νέο υψηλό ρεκόρ στην ιστορία της έρευνας. Οι τρέχουσες προβλέψεις μας για τη βιομηχανική παραγωγή είναι 1,2% για το 2020, καθώς η αύξηση της παραγωγής αναμένεται να επιταχυνθεί μέσα στο 2021.»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v