Κομισιόν: Αυστηρότεροι κανόνες για διασώσεις τραπεζών

Η Κομισιόν προσανατολίζεται σε πιο σφιχτές προϋποθέσεις σχετικά με τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που βρίσκονται στα πρόθυρα χρεοκοπίας και χρειάζεται να διασωθούν. Πώς χωρίζουν τις ζημιές των ιδρυμάτων.

Κομισιόν: Αυστηρότεροι κανόνες για διασώσεις τραπεζών

Η ΕΕ εξετάζει αυστηρότερους κανόνες για τη διάσωση των «προβληματικών» τραπεζών, σύμφωνα με έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο διέρρευσε στο Bloomberg.

Οι αρμόδιοι αξιωματούχοι της Κομισιόν προσανατολίζονται σε πιο σφιχτές προϋποθέσεις σχετικά με τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που βρίσκονται στα πρόθυρα χρεοκοπίας και χρειάζεται να διασωθούν.

Οι αλλαγές αυτές στους κανόνες τραπεζικών διασώσεων έρχονται μετά από κενά τα οποία εκμεταλλεύτηκαν ορισμένες κυβερνήσεις στην Ευρώπη μετά την οικονομική κρίση.

Στο επίκεντρο βρίσκεται ο κανόνας της λεγόμενης «προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης», σύμφωνα με την οποία η Ιταλία έδωσε «ένεση» 5,4 δισ. ευρώ στην Banca Monte dei Paschi di Siena το 2017.

Στο έγγραφο αναφέρεται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι στην Κομισιόν εξετάζουν να θεσπιστούν αυστηρότερα όρια στα κεφάλαια των φορολογουμένων για τα τραπεζικά ιδρύματα που βρίσκονται κοντά στην κατάρρευση.

Αναφέρει επίσης ότι οι έλεγχοι στους ισολογισμούς που διεξάγονται στο πλαίσιο ανακεφαλαιοποιήσεων ίσως χρειαστεί να αναθεωρηθούν, διαφοροποιώντας τις ζημιές του παρελθόντος σε σχέση με τις μελλοντικές. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μια μορφή εγγύησης για τη χρησιμοποίηση δημόσιων κεφαλαίων στην κάλυψη ζημιών που έχει ήδη υποστεί ένας δανειστής, π.χ. με επισφαλή δάνεια.

Το έγγραφο της επιτροπής επικεντρώνεται στην απαλλαγή της νομοθεσίας της ΕΕ που χρησιμοποιείται από την Ιταλία, η οποία επιτρέπει τη χορήγηση κεφαλαίων σε τράπεζες που εξακολουθούν να είναι αξιόχρεες.

Ο νόμος απαριθμεί μια σειρά προϋποθέσεων που πρέπει να πληρούνται έτσι ώστε να μην γίνεται κακή χρήση αυτής της επιλογής - για παράδειγμα, τα κεφάλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για την κάλυψη απρόβλεπτων μελλοντικών ζημιών μιας τράπεζας, αλλά όχι ζημιές του παρελθόντος.

Διασώσεις

Με βάση τους κανόνες που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση για το bail-in το 2016, το βάρος για τις διασώσεις τραπεζών επωμίζονται οι ομολογιούχοι και οι μέτοχοι των τραπεζικών ιδρυμάτων και όχι οι φορολογούμενοι.

Βασικός στόχος είναι να μη χρειαστεί να πληρώσουν οι φορολογούμενοι ξανά για τη διάσωση τραπεζών, στέλνοντας το βάρος των απωλειών στους επενδυτές.

Στην Ιταλία, οι μέτοχοι, πρωτίστως, αλλά και ομολογιούχοι των τραπεζών που διασώθηκαν μετά το 2016, συμπεριλαμβανομένης της Monte dei Paschi, συνεισέφεραν για την αναδιάρθρωση των τραπεζών στις οποίες είχαν επενδύσει.

H συμφωνία λέει μεταξύ άλλων ότι οι μέτοχοι με ετήσιο εισόδημα χαμηλότερο των 35.000 ευρώ και περιουσία κάτω των 100.000 ευρώ θα αποζημιωθούν αυτόματα για τις απώλειες από τις τραπεζικές διασώσεις, υποστήριξε ο αξιωματούχος.

Ωστόσο, με βάση μια συμφωνία ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τη Ρώμη, οι ομολογιούχοι και οι μέτοχοι των χρεοκοπημένων ιταλικών τραπεζών μπορούν να διεκδικήσουν τα χρήματά τους πίσω.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v