Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων το πρώτο «αντίδοτο» στον κορωνοϊό

Πριν τις 16 Μαρτίου τα πρώτα μέτρα για τις επιπτώσεις της νόσου. Η έμμεση τόνωση ρευστότητας μέσω της αναστολής των πληρωμών ΦΠΑ στην πρώτη γραμμή. Καθησυχαστικά τα σινιάλα για τα έσοδα. «Δεν θέλουμε κορωνοποίηση της οικονομίας».

Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων το πρώτο «αντίδοτο» στον κορωνοϊό

Τα πρώτα μέτρα για την άμβλυνση των επιπτώσεων από τον κορωνοϊό στην οικονομία ετοιμάζονται να ενεργοποιήσουν τα συναρμόδια υπουργεία, πιθανότατα πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 16 Μαρτίου.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της νόσου συζητήθηκαν σήμερα σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών. 

Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, πρώτα στη λίστα φαίνεται πως θα είναι μέτρα αναστολής των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. 

Τα όποια μέτρα θα είναι στοχευμένα και όχι οριζόντια και θα ανακοινώνονται κατά περίπτωση, τονίζουν οι ίδιες πηγές. Προηγείται η αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων (με την αναστολή πληρωμής ΦΠΑ να λειτουργεί ως μέτρο έμμεσης τόνωσης τις ρευστότητας).

Οι παρεμβάσεις αναμένεται να κλιμακωθούν αναλόγως της εξέλιξης της νόσου, σε τρία επίπεδα: 

- Για περιπτώσεις λήψης αναγκαστικών μέτρων π.χ. υποχρεωτικό κλείσιμο καταστημάτων, σινεμά σε νομούς και περιοχές με κρούσματα. Εδώ τα όποια μέτρα στήριξης μπορεί να ανακοινωθούν πριν από το Eurogroup της 16ης Μαρτίου. 

2. Σε ολόκληρες περιοχές και κλάδους

3. Αν χρειαστεί, στο σύνολο της οικονομίας

Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι ο χρόνος ενεργοποίησης των μέτρων θα επιλεγεί με περίσκεψη. «Δεν θέλουμε κορωνοποίηση της οικονομίας. Η Ιταλία ανακοίνωσε μέτρα ένα μήνα μετά την έξαρση κρουσμάτων», σημείωσαν χαρακτηριστικά.  

Πρόσθεσαν δε ότι δεν υπάρχουν ακόμα σημάδια επιπτώσεων στην καθημερινή ροή στοιχείων από το πεδίο των εσόδων (ζήτηση και κατανάλωση).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v