Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με «ξενιστή» τον κορωνοϊό επιστρέφουν οι μειώσεις φόρων

Οι έκτακτες συνθήκες που διαμορφώθηκαν στην αγορά και η στρατηγική της κυβέρνησης. Εκκλήσεις από φορείς της αγοράς για ισχυρό πακέτο στήριξης της οικονομίας. Οι διεργασίες στις Βρυξέλλες για να υπάρξει περιθώριο ελιγμών.

Με «ξενιστή» τον κορωνοϊό επιστρέφουν οι μειώσεις φόρων

Οι έκτακτες συνθήκες οι οποίες έχουν διαμορφωθεί στην οικονομία μεταφέρουν αυτονόητα στο παρασκήνιο τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για μειώσεις φόρων. Ενδεχομένως, όμως, όπως σχολιάζουν οικονομικοί αναλυτές, η ανάγκη μείωσης των φόρων να καταστεί τους επόμενους μήνες επιτακτική και «αδιαπραγμάτευτη».

Ο ΣΕΒ στο χθεσινό του οικονομικό δελτίο, αφού επισήμανε ότι η οικονομία -σε παγκόσμιο επίπεδο-, έχει εισέλθει σε αχαρτογράφητα νερά, εκτιμούσε πως τα πρώτα οικονομικά μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης κινούνται «στη σωστή κατεύθυνση». Τόνιζε όμως πως τα μέτρα αναβολής πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων επιχειρήσεων δεν αντιμετωπίζουν τυχόν προβλήματα ζήτησης λόγω επερχόμενης πτώσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Για την πτώση της κατανάλωσης, το γιατρικό δεν μπορεί να είναι η αναβολή της φορολογικής υποχρέωσης αλλά η μείωσή της.

Ο ΣΕΒ εμμέσως έβαλε στο τραπέζι «επιστροφές φόρων και μειώσεις φόρων παρακράτησης».

Στην παρούσα φάση, η ζημιά στην ελληνική οικονομία θα μπορούσε να υποθέσει κανείς πως είναι ακόμα αναστρέψιμη, δικαιολογώντας όχι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών αλλά αναβολές πληρωμών. Χώρια που δεν έχει απελευθερωθεί η Ελλάδα από τα δεσμά του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ, ακόμα και εάν έχουν έρθει τα πάνω κάτω στην παγκόσμια οικονομία.

Η Γερμανία ενδέχεται να κάνει μια μεγάλη στροφή στη δημοσιονομική της πολιτική, εγκαταλείποντας το ιερό δισκοπότηρο των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών. Θα είναι μια βαθιά ανάσα για τους υπουργούς του Eurogroup, οι οποίοι την ερχόμενη Δευτέρα θα κληθούν να εξειδικεύσουν την εξουσιοδότηση δημοσιονομικής ευελιξίας την οποία τους έδωσαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αυτή την εβδομάδα.

Στους κόλπους της κυβέρνησης επικρατεί βεβαιότητα -εκφράστηκε άλλωστε από τον pρωθυπουργό- ότι ο δημοσιονομικός κορσές στην Ελλάδα θα χαλαρώσει στο εύρος των απαιτήσεων της κατάστασης συναγερμού σε παγκόσμιο επίπεδο που προκαλεί ο κορωνοϊός.

«Έχει σημασία εάν θα εξαιρεθούν απλώς από το πρωτογενές αποτέλεσμα οι δαπάνες εξαιτίας του κορωνοϊού ή θα αλλάξει και ο στόχος για το πλεόνασμα» σημειώνει στέλεχος με γνώση των διεργασιών. Ο υπουργός Οικονομικών θα ζητήσει και τα δύο: και να μη μετρούν οι δαπάνες για κορωνοϊό- προσφυγικό στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα και να προσαρμοστεί ο στόχος πλεονάσματος στα νέα δεδομένα οικονομικής ανάπτυξης ( ή -απευκταίο- συρρίκνωσης).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v