Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιους δανειολήπτες θα στηρίξουν οι τράπεζες

Πάγος στην πληρωμή κεφαλαίου εως και εξάμηνο σε ενήμερους επιχειρηματίες. Ρευστότητα από τις τράπεζες, το ΕΣΠΑ και την ΕΤΕπ. Το πλέγμα μέτρων συζητούν τράπεζες-κυβέρνηση. Οι οδηγίες της ΕΚΤ. Τι θα γίνει με την προστασία της α' κατοικίας.

Ποιους δανειολήπτες θα στηρίξουν οι τράπεζες

Τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Θα κινηθούν στους εξής βασικούς άξονες: τη διευκόλυνση της πληρωμής των δανείων με βασικό σενάριο την πληρωμή μόνο τόκων και όχι κεφαλαίου για 4 μήνες, αλλά και τη χορήγηση νέας ρευστότητας με ευνοϊκούς όρους, χωρίς τους έως σήμερα αυστηρούς κανόνες. To πάγωμα της πληρωμής κεφαλαίου μάλιστα επιβεβαίωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον ΣΚΑΙ κάνοντας μάλιστα λόγο για διάστημα έως και έξι μηνών στην πληρωμή μόνο τόκων.

Οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη και θα προχωρήσουν σήμερα μεταξύ τραπεζών και κυβέρνησης, με στόχο το πακέτο να ανακοινωθεί την Τετάρτη στην ενημέρωση που, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να κάνει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Η δέσμη μέτρων που θα λάβει το τραπεζικό σύστημα για τις πληγείσες επιχειρήσεις θα δομηθεί στις κατευθυντήριες γραμμές που δίνει στις τράπεζες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μετά τις αποφάσεις που έλαβε το χθεσινό Eurogroup.

Σήμερα αναμένεται να υπάρξει νέος γύρος τηλε-συσκέψεων μεταξύ των διοικήσεων των τραπεζών, της ηγεσίας της Τράπεζας της Ελλάδος και του υπουργείου Οικονομικών, με στόχο την εξειδίκευση των μέτρων που θα παράσχει το τραπεζικό σύστημα, στο πλαίσιο της συνολικής στήριξης της οικονομίας.

Πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι οι τράπεζες έχουν ήδη έτοιμες προτάσεις, τις οποίες έχουν γνωστοποιήσει στον υπουργό Οικονομικών και στη σημερινή διαπραγμάτευση αναμένεται να υπάρξει συγκερασμός αυτών με τις προτάσεις-συστάσεις που θα βάλει στο τραπέζι η κυβέρνηση. Τραπεζικές πηγές τονίζουν στο Euro2day.gr ότι η στήριξη θα αφορά υγιείς και βιώσιμες επιχειρήσεις (ενήμερες έως 31/12). Κι αυτό προκειμένου να αποφευχθεί κατάχρηση των μέτρων στήριξης από εταιρείες-ζόμπι και επιχειρηματίες μπαταχτσήδες.

«Πάγωμα» κεφαλαίου

Κλειδωμένο θεωρείται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το μέτρο βάσει του οποίου οι πληγείσες επιχειρήσεις θα καταβάλλουν για κάποιους μήνες -η πρόταση προβλέπει 4 μήνες, ωστόσο αυτό θα αποφασισθεί σήμερα- για τις οφειλές τους σε δάνεια μόνο τους τόκους και όχι το κεφάλαιο.

Με βάση τις πληροφορίες του Euro2day.gr, το μέτρο αυτό συζητήθηκε στη σύσκεψη που είχαν οι πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι των τραπεζών την Πέμπτη με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Με βάση τις ρήτρες που θα θέσει η κυβέρνηση -για το σύνολο των μέτρων στήριξης, δηλαδή φορολογικές και ασφαλιστικές διευκολύνσεις-, όσες επιχειρήσεις κάνουν χρήση των μέτρων θα πρέπει να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας και να καταβάλλουν για όσο διαρκεί η έκτακτη κατάσταση κανονικά τη μισθοδοσία των εργαζομένων. Εξάλλου, δηλώσεις σε αυτό το πνεύμα έκανε πρόσφατα και ο υφυπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης.

Νέα ρευστότητα

Στη δέσμη των μέτρων που αναμένεται να ανακοινωθούν περιλαμβάνεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και η στήριξη των πληγέντων επιχειρήσεων με νέα ρευστότητα, με στόχο την επιβίωσή τους για όσο διαρκεί η κρίση. Αρκετές επιχειρήσεις, κυρίως στους κλάδους που μετρούν τις μεγαλύτερες ζημιές όπως ο τουρισμός αλλά και το εμπόριο και η εστίαση, θα χρειαστούν ενέσεις ρευστότητας είτε απευθείας είτε μέσω της αναδιάρθρωσης με ταυτόχρονη χρηματοδότηση των υφιστάμενων δανείων τους.

«Δεν μιλάμε για παροχή ρευστότητας, για παράδειγμα, στη βαριά ναυτιλία καθώς εκεί η αντιμετώπιση θα είναι σε παγκόσμιο επίπεδο. Εστιάζουμε όμως στις επιχειρήσεις του τουρισμού, στις εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες ταξιδιού, στις αερομεταφορές, στο εμπόριο», αναφέρει τραπεζική πηγή.

Το κόστος παροχής της νέας ρευστότητας αποτελεί ένα από τα βασικά θέματα της συνεννόησης των τραπεζών με τις εποπτικές αρχές (ΕΚΤ, TτE, SSM), μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, με αιχμή το πρόγραμμα μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης των τραπεζών (TRLT) με αρνητικό επιτόκιο και ευελιξία ως προς τις εγγυήσεις που θα δέχεται από τις τράπεζες.

Στο τραπέζι βρίσκονται και αλλά χρηματοδοτικά εργαλεία καθώς στα μέτρα στήριξης που θα ανακοινώσει το κράτος συμπεριλαμβάνονται και:

- Η παροχή επιδοτούμενων δανείων μέσα από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και τα ευρωπαϊκά πακέτα στήριξης

- Άτοκα δάνεια μέσα από τα ίδια κονδύλια

- Γραμμές χρηματοδότησης σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Νοικοκυριά

Μέτρα για τη στήριξη των νοικοκυριών (δηλαδή των φυσικών προσώπων) δεν προβλέπεται, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, να υπάρξουν σε πρώτη φάση, εκτός και αν η κυβέρνηση πιέσει τις τράπεζες προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο, πηγές αναφέρουν ότι το πρώτο πλέγμα μέτρων θα αφορά μόνο τις επιχειρήσεις και όλα θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού.

Πρώτη κατοικία

Σε ό,τι αφορά την παράταση -λίγων μηνών- του νόμου προστασίας της πρώτης κατοικίας, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα βρίσκεται πάνω στο τραπέζι, καθώς η ισχύς του νόμου λήγει σε μόλις 45 ημέρες (τέλος Απριλίου) και οι νέες συνθήκες απαιτούν παράταση της προστασίας. Το θέμα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, παραμένει ανοικτό και συνδεδεμένο με την εξέλιξη του ιού τις επόμενες εβδομάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v