Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Axia: Tι ειπώθηκε στην τηλεδιάσκεψη με το Μαξίμου για κορωνοϊό και οικονομία

Αρνητική αλλά καλύτερη των σεναρίων θα είναι η πορεία του ΑΕΠ το 2020 λόγω κορωνοϊού, εκτίμησε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

Axia: Tι ειπώθηκε στην τηλεδιάσκεψη με το Μαξίμου για κορωνοϊό και οικονομία

Η Axia είχε τηλεδιάσκεψη χθες με τον βασικό οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Πατέλη, ο οποίος τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έλαβε επιθετικά μέτρα αρκετά νωρίς για να συγκρατήσει τον κορωνοϊό και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα επιτρέψει στη χώρα να είναι από τις πρώτες που θα βγουν από αυτή την κατάσταση και η οικονομία να ανακάμψει όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αναφορικά με την οικονομία σημείωσε ότι η πορεία του ΑΕΠ για το 2020 θα είναι αρνητική, αλλά όχι τόσο αρνητική όσο οι άνθρωποι σκέφτονται, καθώς μετά τη σημαντική συρρίκνωση στο δεύτερο τρίμηνο, η οικονομία θα πρέπει να ανακάμψει στο επόμενο τρίμηνο που υποστηρίζεται επίσης και από τα κυβερνητικά μέτρα που εξετάζονται.

Ο αντίκτυπος των δημοσιονομικών κινήτρων στον προϋπολογισμό αναμένεται να φθάσει τα 5 δισ. ευρώ ή 2% του ΑΕΠ, το οποίο ευθυγραμμίζεται με άλλες χώρες της Ε.Ε. Τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα θα χρηματοδοτηθούν από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε., χωρίς να έχουν αντίκτυπο στο δημόσιο χρέος της Ελλάδας.

Η χώρα έχει ελάχιστες χρηματοδοτικές ανάγκες φέτος, ενώ το αποθεματικό των 30 δισ. ευρώ συν τα μετρητά είναι διαθέσιμα, αν χρειαστεί. Σχετικά με τον τραπεζικό τομέα, ο κ. Πατέλης τόνισε ότι στο επίκεντρο είναι να μη δημιουργηθεί ένα νέο κύμα στρατηγικών κακοπληρωτών. Επιπλέον, ο νέος πτωχευτικός κώδικας θα υποβληθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου, όπως αναμενόταν προηγουμένως.

Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων εξελίσσεται καθώς οι ιδιωτικοποιήσεις είναι καθοριστικές για τη διαρθρωτική ανάπτυξη της χώρας. Τέλος, η μεταρρυθμιστική ατζέντα παραμένει αδιάλειπτη και ο στόχος της κυβέρνησης είναι να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που προκύπτουν από αυτήν την κρίση, για να εφαρμόσει η κυβέρνηση το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, σημείωσε κ. Πατέλης και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χώρα πρέπει να αξιοποιήσει την τρέχουσα κρίση αξιοποιώντας την αξιοπιστία της με τους διεθνείς επενδυτές και να συνεχίσει να διαδίδει το μήνυμα ότι η χώρα βρίσκεται σε διαφορετική φάση, ανοιχτή για τις επιχειρήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v