Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Black out» για την ελληνική νηματουργία

Η ισοπέδωση των εγχώριων εργασιών και η μεσοσταθμική μείωση κατά 80% των παραγγελιών από το εξωτερικό υποχρεώνει πολλές ελληνικές νηματουργίες να διακόψουν προσωρινά την παραγωγή.

«Black out» για την ελληνική νηματουργία

Ευρεία σειρά ελληνικών κλωστοϋφαντουργικών εταιρειών είτε έχει διακόψει ήδη την παραγωγική της διαδικασία, είτε μελετά να πράξει αναλόγως τις επόμενες ημέρες, λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δήλωσε στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλης εταιρείας του κλάδου:
«Η εγχώρια ζήτηση είναι πλέον οριακή, ενώ σε ό,τι αφορά το εξωτερικό εκτιμώ ότι κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες η πτώση μπορεί να έχει φτάσει μεσοσταθμικά ακόμη και το 80%. Η κατάσταση διαφέρει από χώρα σε χώρα, με τη Γερμανία να βρίσκεται σε κάπως καλύτερη κατάσταση. Πάντως, όσο περνούν οι ημέρες, τα πράγματα επιδεινώνονται περαιτέρω. Στην πράξη, όρθιες παραμένουν οι παραγγελίες πελατών μας που εστιάζουν το ενδιαφέρον τους σε ειδικά προϊόντα (π.χ. ειδικές στολές για γιατρούς και εργαζόμενους στον κλάδο τροφίμων), σε αντίθεση με αυτές των κλασικών ενδυμάτων, οι οποίες έχουν ουσιαστικά ισοπεδωθεί».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, πολλές ελληνικές εταιρείες του κλάδου είτε έχουν διακόψει την παραγωγική τους δραστηριότητα είτε σκέφτονται σοβαρά να το πράξουν τις επόμενες ημέρες.

«Πρόκειται για μια αμυντική κίνηση -σωστή κατά τη γνώμη μου- εξοικονόμησης δυνάμεων, απέναντι σε έναν κίνδυνο που παραμένει ακόμη απροσδιόριστος σε ότι αφορά τόσο τη διάρκεια, όσο και την έντασή του.

Πολιτική των εταιρειών είναι να εξυπηρετούν τους όποιους πελάτες έχουν απομείνει από τα υπάρχοντα αποθέματά τους, μειώνοντας παράλληλα το κόστος μισθοδοσίας τους και προστατεύοντας το προσωπικό τους από τον κίνδυνο του κορωνοϊού. Άλλωστε, πλησιάζουμε και στο Πάσχα των καθολικών, σε μια περίοδο δηλαδή όπου παραδοσιακά είχαμε μικρότερο όγκο εργασιών λόγω της εορταστικής περιόδου στη Δυτική Ευρώπη. Σε ένα μήνα από σήμερα, όταν θα λήξει το καθεστώς διαθεσιμότητας των εργαζομένων, ελπίζεται ότι θα υπάρχει μεγαλύτερη ορατότητα για τα τεκταινόμενα στον κλάδο και για αυτά που θα ακολουθήσουν», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Επιπρόσθετα, πονοκέφαλο στον κλάδο έχει προκαλέσει και η απόφαση της κυβέρνησης για οριζόντια μεταχείριση των επιταγών, καθώς η συγκεκριμένη κίνηση θα επιδεινώσει τη ρευστότητα σε αρκετές εταιρείες του κλάδου, οπότε η διακοπή της παραγωγής και η όποια μείωση των αποθεμάτων καλείται να λειτουργήσει ως αντίδοτο.

Ήδη, σήμερα η Νηματουργία Βαρβαρέσος ανακοίνωσε καθεστώς αναστολής εργασίας έως τα τέλη Απριλίου για τμήμα των εργαζομένων της, ενώ σε ανάλογη ανακοίνωση προχώρησε χθες και η Κλωστοβιομηχανία Μουζάκης.

Ειδικότερα, κίνηση προκειμένου να περιορίσει τις επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού αποτελεί η απόφαση της κλωστοβιομηχανίας Mουζάκης να αναστείλει τη σύμβαση εργασίας της πλειονότητας των εργαζομένων της από την 1η Απριλίου έως και τη 15η Μαΐου (η εταιρεία θα λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας).

Και αυτό γιατί το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων της χώρας έχει περιορίσει δραστικά τη ζήτηση για τα προϊόντα της εισηγμένης.

Από την άλλη πλευρά, το μέχρι τώρα υφιστάμενο νομικό πλαίσιο δεν φαίνεται να επηρεάζει το ύψος των εισπραττόμενων ενοικίων από τα ακίνητα που εκμισθώνει η εισηγμένη σε τρίτους (από τα συγκεκριμένα έσοδα προήλθε άλλωστε και η κερδοφορία του 2019).

Τέλος, γίνονται προσπάθειες προκειμένου να μην προκύψει μελλοντικά ζήτημα έλλειψης (λόγω της κατάστασης στο εξωτερικό) ορισμένων προϊόντων από την γκάμα της εταιρείας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v