Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καταργούνται περιορισμοί στην απασχόληση ιατρών εργασίας σε επιχειρήσεις

Σημαντική για τη δημόσια υγεία η πρόσφατη πρωτοβουλία του Υπουργείου Εργασίας να προχωρήσει άμεσα η νομοθέτηση που ενισχύει τις υπηρεσίες ιατρικής εργασίας, με την οποία ωφελούνται εργαζόμενοι ιδιωτικών και δημοσίων επιχειρήσεων της χώρας, τονίζει η ΕΝΙΑΣΕ.

Καταργούνται περιορισμοί στην απασχόληση ιατρών εργασίας σε επιχειρήσεις

Μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία με την οποία θωρακίζεται η δημόσια υγεία, στο χώρο των ιδιωτικών και δημοσίων επιχειρήσεων, έλαβε πρόσφατα ο Υπουργός Εργασίας κ. Ι. Βρούτσης, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ιατρών Ασκούντων Ιατρική της Εργασίας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ΕΝΙΑΣΕ, με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 68/20-3-2020), που καταργεί το άρθρο 16 του Ν. 3850/2010, αίρονται οι γεωγραφικοί περιορισμοί, εξαλείφονται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και προσφέρεται η δυνατότητα στους εργαζόμενους ιδιωτικών και δημοσίων επιχειρήσεων, -ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, ΝΠΙΔ, ΝΠΔΔ κ.ά. -να αποκτήσουν πρόσβαση σε μία πλειάδα εξειδικευμένων και έμπειρων ιατρών, που έχουν την ευχέρεια να παράσχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες, αναφορικά με θέματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία.

Η πρωτοβουλία αυτή καλύπτει σημαντικά κενά και ανταποκρίνεται στην, από ετών, ανάγκη των επιχειρήσεων για την αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθεσίας σχετικά με τη προστασία της υγείας των εργαζομένων στη χώρα μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1985, που ψηφίστηκε ο θεμελιώδης για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων νόμος 1568/85, έως σήμερα, Ιατροί άλλων Ειδικοτήτων προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, συμβάλλοντας ενεργά και αποτελεσματικά στη προαγωγή της υγείας στους χώρους εργασίας. Μέχρι προσφάτως, και ύστερα από τριάντα τρία έτη ανελλιπούς εργασίας, βρισκόμασταν υπό καθεστώς αδιάλειπτης αμφισβήτησης της επαγγελματικής μας κατάρτισης και των δικαιωμάτων μας. Η ΕΝΙΑΣΙΕ – Ένωση Ιατρών Ασκούντων Ιατρική της Εργασίας - που εκπροσωπεί υψηλής στάθμης επιστήμονες του χώρου της Υγείας στη χώρα μας, χαιρετίζει την πρωτοβουλία του Υπ. Εργασίας και θεωρεί αναγκαίο όπως η σχετική ΠΝΠ οδηγηθεί προς ψήφιση στο Εθνικό Κοινοβούλιο, το αμέσως επόμενο διάστημα, προκειμένου να διατηρηθεί η ισχύς της και τα ευεργετικά αποτελέσματά της στους εργαζομένους όλης της χώρας.

Η απάντηση της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρικής Εργασίας και Περιβάλλοντος

Με αφορμή την παραπάνω ανακοίνωση, το Euro2day.gr έλαβε επιστολή της ΕΕΙΕΠ, την οποία και δημοσιεύει:

Προφανώς δεν γνωρίζεται και φυσικά στο κείμενο «οι συνάδελφοι» ιατροί άλλων ειδικοτήτων ξεχνούν να σας πληροφορήσουν, ότι η Ιατρική της Εργασίας είναι ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΙΑΤΡΙΚΗ ιδιότητα.
Με απλά λόγια, μετά το πέρας της Ιατρικής κάθε γιατρός ακολουθεί μια ιατρική ειδικότητα πχ την Καρδιολογία, την Γυναικολογία, την Ορθοπεδική κ.λ.π. Ο Ιατρός Εργασίας ειδικεύεται στην Ιατρική της Εργασίας.

Ενημερωτικά οι ιατρικές ειδικότητες δίνονται από το Υπουργείο Υγείας και ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ και αποκτούνται μετά το πέρας της εξειδίκευσης και αφού κάθε γιατρός δώσει εξετάσεις για την απόκτηση τίτλου μιας και μόνο μίας ιατρικής ειδικότητας. Προκαλούμε να προσκομίσουν ένας εξ αυτών την κτήση ειδικότητας Ιατρικής της Εργασίας.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 1.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΙΑΤΡΟΣ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΝΙΑΣΕ ΔΕΝ ΚΑΤΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ (δηλαδή αυτοί οι ιατροί το πρωί είναι γυναικολόγοι και το απόγευμα ασκούν τα καθήκοντα ιατρού εργασίας, ή είναι πνευμονολόγοι και το πρωί απασχολούνται σε μια δομή ως πνευμονολόγοι το απόγευμα έχουν ιδιωτικό ιατρείο ως πνευμονολόγοι και κατά τη «μεσημεριανή σιέστα» περνούν από 2-3 επιχειρήσεις να «ασκήσουν τα καθήκοντα ιατρού εργασίας). Το ίδιο γίνεται και με άλλες ιατρικές ειδικότητες των Ιατρών της ΕΝΣΙΑΕ.

Με απλά λόγια ένας εργαζόμενο δύναται να τον εξετάσει στο χώρο εργασίας ένας γιατρός που δεν είναι Ιατρός Εργασίας. Μπορεί δηλαδή να τον εξετάσει Γυναικολόγος, η Παιδίατρος ή Παιδοχειρουργός η Παθολόγος ή ακόμα και …..άνευ ιατρικής ειδικότητας. Και αυτό είναι προστασία και προαγωγή της υγείας των εργαζομένων; ή είναι εξυπηρέτηση και βόλεμα;

Γιατί ένας γιατρός μιας άλλης ειδικότητας «πηγαίνει να ασκήσει καθήκοντα Ιατρού Εργασίας» ενώ δεν κατέχει την ειδικότητα αυτή? Μήπως ως «συμπλήρωμα στο εισόδημα της άλλης της κανονικής ειδικότητας που έχει;» .

Έχετε ποτέ ακούσει ένα γιατρό να λέει το πρωί είμαι Καρδιολόγος και το απόγευμα Γυναικολόγος; OXI ΦΥΣΙΚΑ Αλλά επιτρέπεται ο ίδιος γιατρός να λέει το πρωί είμαι Καρδιολόγος και το απόγευμα είμαι Γιατρός Εργασίας; και το θεωρείται νόμιμο; αλλά κυρίως το θεωρείται ηθικό «τον εργαζόμενο να τον εξετάζει άσχετος γιατρός και όχι Ιατρός Ειδικευμένος στην Ιατρική της Εργασίας;».

Με τι γνώσεις ένας γιατρός μιας άλλης ειδικότητας εξετάζει τους εργαζόμενους; Για παράδειγμα εσείς ένας άνδρας θα πάει να τον εξετάσει Γυναικολόγος όταν θα πάθει έμφραγμα? Γιατί τον εργαζόμενο που έχει προβλήματα υγείας από την εργασία του να τον εξετάσει Γυναικολόγος (που του απονεμήθηκε από αναρμόδιο Υπουργό μια ιατρική ειδικότητα που δεν κατέχει) και όχι ειδικευμένος Ιατρός Εργασίας?  Αν ένα παιδί αρρωστήσει θα το εξετάσει Μικροβιολόγος ή θα το εξετάσει ή παιδίατρος; Γιατί τον εργαζόμενο για νοσήματα από την εργασία του πρέπει να τον εξετάσει Μικροβιολόγος;

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 2η

Η άσκηση δύο Ιατρικών ειδικοτήτων είναι παράνομη στην Ελλάδα. Γιατί αυτό τηρείται για όλες τις Ιατρικές ειδικότητες πλην της Ιατρικής της Εργασίας; ΠΩΣ ΛΟΙΠΟΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΤΗΣ ΕΝΙΑΣΕ ΑΣΚΟΥΝ ΔΥΟ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΗΝ ΜΙΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΥΝ? ΤΗΝ ΑΣΚΟΥΝ ΜΕ …ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ… Η ΚΑΤ’ ΑΠΟΝΟΜΗ?

Όπως αναφέρουν οι ιατροί της ΕΝΣΙΑΕ «προσφέρουν τις υπηρεσίες τους συμβάλλοντας ενεργά και αποτελεσματικά στην προαγωγή της υγείας στους χώρους εργασίας». Πως ένα γιατρός που δεν έχει ειδικευτεί στην προαγωγή της υγείας συμβάλλει στους χώρους εργασίας μόνο αυτοί οι «συνάδελφοι» μπορούν να το εξηγήσουν….  Με το ίδιο σκεπτικό αν ένας γιατρός Εργασίας έχει βγάλει 2000 καρδιογραφήματα σε εργαζόμενους δύναται να «ΒΑΦΤΙΣΤΕΙ» Καρδιολόγος? ΟΧΙ Αν ένας ιατρός, έχει μετρήσει την Αρτηριακή πίεση σε 5000 εργαζόμενους και έχει πλήρες ιατρικό φάκελο 5000 εργαζομένων δύναται να «ΒΑΦΤΙΣΤΕΙ» Παθολόγος? ΟΧΙ Αν έχει υποβάλλει εργαζόμενους σε 3000 σπιρομετρήσεις δύναται να «ΒΑΦΤΙΣΤΕΙ» Πνευμονολόγος; ΟΧΙ

Και στις τρεις ερωτήσεις η απάντηση είναι ΟΧΙ.

Πως λοιπόν ιατροί άλλων ειδικοτήτων που δεν έχουν ειδικευτεί ούτε για 1 μία ώρα στην Ιατρική της Εργασίας, δύναται να αιτούνται ότι την ασκούν, και αιτούνται μάλιστα να την ασκούν ισότιμα με Ιατρούς που έχουν ειδικευτεί και ασκούν αποκλειστικά και μόνο την Ιατρική της Εργασίας?

Ομοίως αναφέρουν στο κείμενο τους «μέχρι προσφάτως και ύστερα από τριάντα τρία έτη ανελλιπούς εργασίας βρισκόμαστε υπό το καθεστώς αδιάλειπτης αμφισβήτησης της επαγγελματικής μας κατάρτισης και των δικαιωμάτων μας». Θα επαναλάβουμε ότι «επαγγελματική κατάρτιση στην άσκηση μιας Ιατρικής ειδικότητας σημαίνει να κατέχεις την ιατρική αυτή ειδικότητα». Την κατέχουν ? ΟΧΙ. Για ποια επαγγελματική κατάρτιση μιλούν λοιπόν?

Μιλούν για «δικαιώματα». Μιλούν για «δικαιώματα ίδια με τους ειδικευμένους Ιατρούς Εργασίας». Με απλά λόγια ένας Γυναικολόγος που δεν έχει ούτε μία ώρα ειδικευτεί στην Ιατρική της Εργασίας έχει ίδια δικαιώματα με τον Ιατρό που έχει ειδικευτεί μόνο στην Ιατρική της Εργασίας?

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 3η

Γιατί κανένας εξ αυτών των Ιατρών δεν τόλμησε να πει «πηγαίνω να ασκήσω στην Νευροχειρουργική, που έχει έλλειψη η Ελλάδα?» Γιατί ουδείς εξ αυτών των Ιατρών δεν τόλμησε να «ασκήσει την Καρδιοχειρουργική» που και σε αυτή την ειδικότητα υπάρχει έλλειψη? Γιατί κανένας Υπουργός δεν τόλμησε «να απονείμει με ένα άρθρο Νόμου την ειδικότητα της Νευροχειρουργικής σε ιατρούς, ενώ υπάρχουν ανάγκες σε Νευροχειρουργούς»?

Όταν όλες οι Ιατρικές ειδικότητες για να ασκηθούν, έχουν μία και μοναδική προϋπόθεση, την απόκτηση της ειδικότητας μετά από ειδίκευση σε αυτήν καθώς και εξετάσεις που δίνονται, γιατί η ειδικότητα της Ιατρικής της Εργασίας να απονέμεται ως Ιατρική ειδικότητα? Και απονέμεται «γιατί την ασκούν λέει 30 χρόνια»… μήπως υπάρχει «αντιποίηση επαγγέλματος» ? μήπως «καταπατείται η αρχή της ισότητας;» μήπως καταπατάται η «αρχή της ελευθερίας των επαγγελμάτων» που για να ασκήσεις ένα επάγγελμα πρέπει να το κατέχεις? Τι κατέχουν όλοι αυτοί οι «συνάδελφοι»? σίγουρα όχι την Ιατρική της Εργασίας , αλλά άλλη ειδικότητα. Και ασκούν τα «κατ εξαίρεση καθήκοντα Ιατρού Εργασίας με οδηγίες χρήσης». Σαν να έρθει ένα Ειδικός Ιατρός Εργασίας και να σας εξετάσει καρδιολογικά…. με οδηγίες χρήσης…

Προφανώς οι εργαζόμενοι είναι άνθρωποι ενός κατώτερου Θεού και μπορεί να τους εξετάζει αντί Ιατρός Εργασίας, ένας Παιδίατρος ή πιθανώς ………και ιατρός χωρίς καμία ειδικότητα?

Και η απάντηση σε όλα αυτά είναι:

- Όταν οι ιατροί άλλων ειδικοτήτων αποκτήσουν την ειδικότητα Ιατρικής της Εργασίας βεβαίως και μπορούν να την ασκούν ισότιμα, με τις ίδιες υποχρεώσεις και δικαιώματα με εμάς τους Πραγματικούς Ιατρούς Εργασίας και όχι να αιτούνται ίδια δικαιώματα οι «βαφτισμένοι ως ιατροί εργασίας»

- Όταν οι Ιατροί άλλων ειδικοτήτων πάψουν να ασκούν 2 ιατρικές ειδικότητες που το απαγορεύει ο Νόμος, και αυτός ο Νόμος επιτέλους εφαρμοστεί και για την δική μας ειδικότητα

- Όταν το Κράτος θα αντιμετωπίσει ισότιμα μία Ιατρική ειδικότητα όπως όλες τις άλλες

- Όταν θα υπάρχει «εκτίμηση καταλληλότητας προς εργασία» σε όσους φτιάχνουν άρθρα Νόμων, χωρίς να γνωρίζουν ποιο επικίνδυνο αποτέλεσμα έχει για την Υγεία των εργαζομένων η υπογραφή τους

Η προστασία της Υγείας των εργαζομένων από ασθένειες που σχετίζονται με την εργασία τους, είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ αρμοδιότητα των Ειδικευμένων Ιατρών Εργασίας. Όπως είναι σε όλη την Ευρώπη. Και σε όλο τον κόσμο.

Ο εργαζόμενος είναι Άνθρωπος, Πολίτης δεν είναι ούτε πολίτης Β κατηγορίας, ούτε ενός Κατώτερου Θεού ον.
Η πρόταση των μελών της ΕΝΣΙΑΕ και το άρθρο της ΠΝΠ, είναι για να κοροϊδεύουν απλά εργαζόμενους ότι τους προσέχει Ιατρός Εργασίας και κοροϊδία για τους εργοδότες που ενώ προσλαμβάνουν και πληρώνουν Ιατρό Εργασίας μπορεί τους βγει από Παιδίατρος έως ..ιατρός χωρίς ειδικότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v