Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατημένη αισιοδοξία στον ασφαλιστικό κλάδο

Σχετικά περιορισμένες και διαχειρίσιμες θα είναι οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στη φετινή πορεία των εταιρειών, εκτιμούν παράγοντες του κλάδου. Πού οφείλεται η «προσγείωση» της παραγωγής τον Φεβρουάριο. Αναλυτικός πίνακας.

Συγκρατημένη αισιοδοξία στον ασφαλιστικό κλάδο

Με έντονο ενδιαφέρον παρακολουθούν τις εξελίξεις τα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς, προσπαθώντας να εκτιμήσουν το μέγεθος των πιθανών απωλειών στη φετινή παραγωγή, αλλά και τις επιπτώσεις στα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών του κλάδου.

Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Πίστης Νίκου Χαλκιόπουλου ότι ο ασφαλιστικός κλάδος δεν θα επηρεαστεί τόσο έντονα όσο άλλες οικονομικές δραστηριότητες -καθώς πολύ μεγάλο μέρος της παραγωγής έχει μακροπρόθεσμο χαρακτήρα- αναγνωρίζοντας ωστόσο το ενδεχόμενο δυσκολιών στη σύναψη νέων συμβολαίων, ή στην ανανέωση κάποιων άλλων. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το σύνολο των παραγόντων της αγοράς περιμένει να δει το πόσο τελικά θα διαρκέσει η πανδημία.

Μια δεύτερη παρενέργεια στον ασφαλιστικό κλάδο πιθανόν να προκύψει από το μέτωπο του bancassurance, καθώς πολλοί θεωρούν ότι για κάποιο χρονικό διάστημα τουλάχιστον, οι τράπεζες δεν θα προχωρήσουν με τον περυσινό ζήλο στην προώθηση ασφαλιστικών προϊόντων του κλάδου ζωής. Προς αυτή την κατεύθυνση λειτουργούν μέχρι σήμερα παράγοντες όπως οι περιορισμένες επισκέψεις πελατών στα τραπεζικά καταστήματα, καθώς και η μεγάλη πτώση που έχει σημειωθεί στις διεθνείς αγορές μετοχών και ομολόγων.

Πάντως, κατά το πρώτο φετινό δίμηνο, η εγχώρια ασφαλιστική παραγωγή (στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, βλέπε παρατιθέμενο πίνακα) σημείωσε άνοδο μόλις 1%, παρά τη συνεχιζόμενη διψήφια ανάπτυξη του κλάδου της υγείας.

«Πληγή» για την παραγωγή του πρώτου διμήνου αποτέλεσε ο κλάδος ζωής και ιδιαίτερα η «διαχείριση συλλογικών συνταξιοδοτικών κεφαλαίων», όπου παρατηρήθηκε πτώση κατά 31,2% τον Ιανουάριο και κατά 57,3% το πρώτο δίμηνο του έτους!

«Πρόκειται για μια παραγωγή η οποία προέρχεται από μερικές δεκάδες πελατών-επιχειρήσεων και επηρεάζεται σημαντικά από την εκάστοτε στάση που τηρούν ορισμένοι εξ’ αυτών» δηλώνει γνωστός παράγοντας της αγοράς στο Euro2day.gr συμπληρώνοντας: «Αν για παράδειγμα δύο-τρεις μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι αποφασίσουν να ετεροχρονίσουν τις καταβολές προς τους εργαζόμενούς τους (π.χ. να τις καταβάλλουν μετά τις τακτικές γενικές συνελεύσεις των μετόχων τους), ή να καταβάλουν μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα μικρότερα ποσά, τότε και το σύνολο της παραγωγής από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα επηρεάζεται σημαντικά».

Αντίθετα, δεν λείπουν και ορισμένα παράπλευρα οφέλη που θα μπορούσε να αποκομίσει ο ασφαλιστικός κλάδος από την πανδημία του κορωνοϊού: «Εδώ και αρκετά χρόνια βλέπουμε τους Έλληνες να είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένοι στον τομέα της υγείας τους και περισσότερο πρόθυμοι να συνάψουν αντίστοιχα ασφαλιστικά προγράμματα. Εκτιμώ ότι η πανδημία θα επιδράσει καταλυτικά και -μετά την αποκατάσταση της ομαλότητας- θα ενισχύσει μια τάση που ήδη υπήρχε στα ελληνικά νοικοκυριά» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ένα ακόμη παράπλευρο όφελος για τις ασφαλιστικές εταιρείες αποτελεί το ότι κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων έχει μειωθεί δραστικά η οδική κυκλοφορία, άρα -λογικά- έχουν υποχωρήσει και οι αποζημιώσεις που θα καταβάλουν οι ασφαλιστικές εταιρείες στους πελάτες τους (συρρίκνωση του loss ratio).

Ορισμένες εταιρείες έσπευσαν να προχωρήσουν σε εκπτώσεις τιμολογίων σε όσους ανανεώνουν αυτή την περίοδο τα συμβόλαιά τους, ενώ αντίθετα άλλες υποστηρίζουν ότι: α) Η μείωση του loss ratio είναι προσωρινή, θα διαρκέσει λίγους μήνες και στο σύνολο της χρονιάς θα κυμανθεί γύρω από τα περυσινά επίπεδα β) Ήδη τα τιμολόγια του κλάδου αυτοκινήτου ήταν ιδιαίτερα χαμηλά, οπότε η έλευση του κορωνοϊού απλά ανέβαλε την πολιτική ορισμένων εταιρειών να προχωρήσουν σε ανατιμήσεις.

Τέλος, οι ασφαλιστικές εταιρείες παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές, όπου οι κινήσεις των μεγάλων Κεντρικών Τραπεζών (ΗΠΑ και Ευρωζώνης) αλλά και τα σχεδιαζόμενα προγράμματα στήριξης των κρατών περιόρισαν τις φετινές απώλειες στην αγορά ομολόγων (άμεσα και έμμεσα σε ομόλογα έχουν τοποθετημένο περίπου το 80% του χαρτοφυλακίου τους, ενώ μονοψήφια είναι η συμμετοχή των καταθέσεων).

Ελπίδα των ασφαλιστικών εταιρειών είναι η περαιτέρω ανάκαμψη των διεθνών αγορών, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν φέτος τις μέχρι τώρα απώλειες που έχουν καταγράψει από το συγκεκριμένο μέτωπο.

Πορεία ασφαλιστικής παραγωγής

 

Ιαν. 2020

Α' δίμηνο 2020

Κλάδος ζωής

3.00%

-2.40%

Γενικοί κλάδοι

4.30%

4.10%

Σύνολο

3.70%

1%

Κλάδος οχημάτων

-1.70%

-0.90%

Κλάδος υγείας

15.60%

14.30%

Συλλογικά συντ/κά

-31.20%

-57.30%

Πηγή ΕΑΕΕ

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v