Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανασφάλιστα 72 χιλιάδες επιπλέον οχήματα λόγω Covid-19

Κατά 1,2% μειώθηκε ο αριθμός των ασφαλισμένων οχημάτων από την έναρξη της απαγόρευσης της κυκλοφορίας στη χώρα. Ποιες οι δύο πολιτικές με τις οποίες αντιμετωπίζουν οι ασφαλιστικές εταιρείες το όλο θέμα.

Ανασφάλιστα 72 χιλιάδες επιπλέον οχήματα λόγω Covid-19

Από την ημερομηνία απαγόρευσης της κυκλοφορίας για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού έως και την 7η Απριλίου του 2020, ο αριθμός των ασφαλισμένων οχημάτων μειώθηκε κατά 1,2% και διαμορφώθηκε στα 6.163.034. 

Αυτά αναφέρει ο Δημήτρης Ζορμπάς, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, συμπληρώνοντας πως η μείωση αυτή αφορά κυρίως ΙΧ αυτοκίνητα και μηχανάκια.

Η αύξηση των ανασφάλιστων οχημάτων κατά περίπου 72 χιλιάδες (όπως προκύπτει από μια πρόχειρη επεξεργασία των στοιχείων του κ. Δημήτρη Ζορμπά) αποδίδεται από παράγοντες της αγοράς σε δύο λόγους:

Πρώτον, στην απροθυμία ορισμένων οδηγών να ανανεώσουν τα συμβόλαιά τους -παρά το γεγονός ότι υποχρεώνονται σχετικά από το νόμο-, πιστεύοντας ότι δεν κινδυνεύουν να τιμωρηθούν σε μια περίοδο όπου έχουν ακινητοποιημένα τα οχήματά τους. Μάλιστα εκτιμάται ότι το ποσοστό μείωσης των ασφαλισμένων οχημάτων θα αυξηθεί περαιτέρω, όσο περισσότερο διευρύνεται η χρονική διάρκεια των μέτρων απαγόρευσης.

Και δεύτερον, στις δυσκολίες που έχει προκαλέσει σε τμήμα των ασφαλισμένων αλλά και των διαμεσολαβούντων να λειτουργήσουν αποτελεσματικά εξ αποστάσεως, από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Απέναντι σ’ αυτή τη συγκυρία, οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο, καθώς άλλες προχωρούν σε εκπτώσεις τιμολογίων για όσους ανανεώσουν άμεσα τα συμβόλαιά τους και άλλες να υποστηρίζουν ότι τα τιμολόγια είναι ήδη χαμηλά και πως τα όποια οφέλη των εταιρειών από την περιορισμένη οδική κυκλοφορία θα είναι μικρά και θα διαρκέσουν λίγο. «Η πλειονότητα του κόσμου δεν αρέσκεται σε ευκαιριακή τιμολόγηση», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Ζορμπάς.

Παράλληλα, ορισμένοι θεωρούν πως η τρέχουσα συγκυρία ευνοεί τις ασφαλιστικές εταιρείες που λειτουργούν μέσω του διαδικτύου, ενώ αντίθετα ο κ. Ζορμπάς επισημαίνει ότι: «Συνεχίζουμε να ασφαλιζόμαστε στον ασφαλιστή μας. Ακόμα και στη μικρή κυκλοφορία, έχουμε ατυχήματα. Η πλειοψηφία του κόσμου δεν αρέσκεται στην ευκαιριακή τιμολόγηση. Στηρίζουμε τους ασφαλιστές και ασφαλιζόμαστε στις εταιρείες που μας εξυπηρετούν καλύτερα, μας δίδουν την αποζημίωση όταν χρειαστεί γρήγορα και χωρίς περικοπές, έχουν πιστότητα και διαχρονικότητα στη συμπεριφορά τους».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v