Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στουρνάρας: Yφεση 4% δείχνει το βασικό σενάριο της ΤτΕ

Αμεση ανάγκη η δημιουργία Asset Management Company σύμφωνα με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας. Οι εκτιμήσεις για τους στόχους μείωσης των NPLs, τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τις επιχειρήσεις.

Στουρνάρας: Yφεση 4% δείχνει το βασικό σενάριο της ΤτΕ

Ύφεση 4% προβλέπει για το 2020 το βασικό σενάριο που έχει επεξεργασθεί η Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με δήλωση του διοικητή Γιάννη Στουρνάρα κατά τη διάρκεια του πάνελ που διοργάνωσε το Φόρουμ των Δελφών.

«Η εκτίμηση αυτή βασίζεται σε ρεαλιστικά δεδομένα, στην επιτυχία με την οποία αντιμετώπισε η χώρα την πανδημική κρίση και τις πληροφορίες που προέρχονται από το κυβερνητικό μέτωπο για το σχέδιο ανοίγματος της αγοράς», τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ και πρόσθεσε: «Το ακραίο σενάριο που έχουμε επεξεργασθεί δεν δείχνει ύφεση πάνω από 8%. Θωρούμε στην Τράπεζα της Ελλάδος τα σενάρια για ύφεση 10% (σ.σ. η εκτίμηση του ΔΝΤ) και πάνω εξαιρετικά ακραία». Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι το ποσοστό ύφεσης 10% αντιστοιχεί σε 3 μήνες και πάνω μήνες καραντίνας.

Τα NPLs

Σύμφωνα με τον διοικητή το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και στις αρχές του 2021 θα έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα για τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που θα προκύψουν εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού. Επισήμανε ότι «δεν είναι σωστό στην παρούσα φάση να αναφερθεί σε νούμερα όσον αφορά το ύψος των νέων NPLs διότι η αβεβαιότητα θα υπάρχει στο τραπέζι όσο θα συνεχίζεται η αβεβαιότητα στο μέτωπο της εξεύρεσης του φαρμάκου και εν τέλει του εμβολίου».

Σε ό,τι αφορά τα πλάνα μείωσης των NPEs που έχουν υποβάλλει οι ελληνικές τράπεζες με ορίζοντα το τέλος του 2021, ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι «η τωρινή κρίση αν συνεχίσουμε να δουλεύουμε ως business as usual, χωρίς την εφαρμογή δραστικών λύσεων όπως η υλοποίηση της Asset Management Company, θα μεταφέρει την υλοποίηση των στόχων 1 με 2 χρόνια». Όσο για τις επιπτώσεις σε κεφάλαια και δείκτες, ιδίως στον όγκο των προβλέψεων που πρέπει να σχηματίσουν οι τράπεζες, ανέφερε ότι όλα αυτά θα εκτιμηθούν όταν επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

Asset Management Company

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος υπογράμμισε την ανάγκη να επιστρατευτούν πιο δραστικές και διαφορετικές – σε σχέση με τις υπάρχουσες – λύσεις αντιμετώπισης όσο τον δυνατόν συντομότερα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. «Η δημιουργία μιας εταιρείας Asset Management – είτε σε ευρωπαϊκό είτε σε εθνικό επίπεδο – είναι η πιο αποτελεσματική λύση όταν οι αγορές δεν λειτουργούν, όπως συμβαίνει σήμερα», ανέφερε και πρόσθεσε: «Εφόσον οι τιτλοποιήσεις αποκτήσουν εκ νέου επενδυτικό ενδιαφέρον δεν παύουν να αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο. Ωστόσο, τώρα είναι η ευκαιρία για την δημιουργία μιας bad bank, είτε πανευρωπαϊκά είτε εθνικά, καθώς αντιμετωπίσει το πρόβλημα γρήγορα, αποτελεσματικά μιας και οι αγορές δεν λειτουργούν».

Επενδυτές

«Οι πιο διαφανείς τράπεζες θα είναι εκείνες που θα προσελκύσουν την επόμενη ημέρα όταν οι αγορές θα ξεκινήσουν να λειτουργούν εκ νέου κανονικά περισσότερους επενδυτές», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας και τόνισε ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι διαφανείς, έχουν κάνει άλματα στο digital κομμάτι κάτι που φάνηκε από τις πρώτες ημέρες της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης.

Στήριξη των επιχειρήσεων

«Οι ελληνικές τράπεζες είναι έτοιμες να στηρίξουν με όλα τα όπλα που διαθέτουν και σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς αλλά και με τις εποπτικές αρχές τις βιώσιμες επιχειρήσεις και τους βιώσιμους δανειολήπτες», τόνισε ο διοικητής. Πρέπει να διοχετεύουν ρευστότητα στις επιχειρήσεις έτσι ώστε το «προσωρινό πρόβλημα να μην γίνει μακροπρόθεσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v