Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προστασία πρώτης κατοικίας μόνο από… Covid-19

Μεταβατικό πλαίσιο για επιδότηση δόσης δανείου με ενέχυρο 1η κατοικία εξετάζει η κυβέρνηση. Θα αφορά συνεπείς δανειολήπτες που έπληξε η πανδημία και θα διαρκέσει 9 μήνες. Δυνατότητα… 2ης ευκαιρίας σε όσους δεν ρύθμισαν.

Προστασία πρώτης κατοικίας μόνο από… Covid-19

Τη δυνατότητα σε όσα νοικοκυριά έχουν πληγεί από την πανδημία να λάβουν κρατική επιδότηση δόσης δανείου για πρώτη κατοικία εξετάζει η κυβέρνηση, ως μεταβατικό μέτρο προς την πλήρη κατάργηση κάθε προστασίας.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται σε ένα μεταβατικό πλαίσιο εννέα μηνών, που θα δίνει τη δυνατότητα σε δανειολήπτες με ενήμερα προ πανδημίας δάνεια να εξασφαλίσουν επιδότηση δόσης από το Δημόσιο.

Προϋπόθεση ένταξης θα αποτελεί, όμως, να έχουν πληγεί τα εισοδήματα του δανειολήπτη από την πανδημία και τα μέτρα περιορισμού της, ενώ το ύψος της επιδότησης θα είναι φθίνον ανά τρίμηνο. Δηλαδή, όποιος ενταχθεί, κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου ισχύος του μεταβατικού πλαισίου, θα λάβει για τη διάρκεια του ενεαμήνου το ανώτατο ύψος της προβλεπόμενης επιδότησης.

Εφόσον οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν, εκτός προστασίας κάθε μορφής για την πρώτη κατοικία θα μείνουν από την 1η Μαΐου δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι, αλλά και όσοι ιδιωτικοί υπάλληλοι ή αυτοαπασχολούμενοι δεν έχουν πληγεί από τα διοικητικά μέτρα περιορισμού της πανδημίας.

Δεν είναι σαφές αν το υπό εξέταση πλαίσιο θα δίνει... δεύτερη ευκαιρία σε όσους έχουν πληγεί από την πανδημία, αλλά τα δάνειά τους δεν ήταν ενήμερα στις 31/12/2019. Οι περισσότεροι εξ αυτών δεν έκαναν χρήση του νόμου 4605 του 2019, επιλέγοντας να μείνουν με την προσωρινή προστασία του υπό κατάργηση νόμου Κατσέλη. Τραπεζικά στελέχη βέβαια σημειώνουν ότι οι δανειολήπτες της παραπάνω κατηγορίας μπορούν αφού ρυθμίσουν τα δάνειά τους να υποβάλουν αίτηση ένταξης στο μεταβατικό πλαίσιο, λαμβάνοντας την επιδότηση.

Με το παραπάνω πλαίσιο, εφόσον εφαρμοσθεί, επιβραβεύονται για πρώτη φορά από την εκδήλωση της κρίσης χρέους οι συνεπείς δανειολήπτες, οι οποίοι θα λάβουν επιδότηση δόσης, ενώ θα ενισχυθεί η κουλτούρα πληρωμών. Υπό το παραπάνω πρίσμα, εκτιμάται ότι οι θεσμοί θα δεχθούν το κυβερνητικό σχέδιο.

Συνολικά εκτιμάται ότι περίπου 90 χιλ. δανειολήπτες θα μπορούν να κάνουν χρήση του υπό εξέταση πλαισίου, ρυθμίζοντας τα δάνειά τους με εξασφάλιση κρατικής επιδότησης επί της μηνιαίας δόσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v