Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι ζητούν τα Επιμελητήρια Θεσσαλονίκης για την επόμενη μέρα

Τις προτάσεις τους κατέθεσαν οι επαγγελματίες και βιοτέχνες για την εξασφάλιση βιωσιμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη μετά κορωνοϊό εποχή. Η ρευστότητα και οι οφειλές. Τα ενοίκια. Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Τι ζητούν τα Επιμελητήρια Θεσσαλονίκης για την επόμενη μέρα

Τις προτάσεις τους ενόψει της σταδιακής άρσης των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, με στόχο μικρομεσαίοι επαγγελματίες και βιοτέχνες να βρουν και πάλι το βηματισμό τους στις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν το διάστημα ισχύος του lockdown και με στόχο την εξασφάλιση της βιωσιμότητάς τους, κατέθεσαν δύο Επιμελητήρια της Θεσσαλονίκης, Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) κατέθεσε σειρά προτάσεων προς τους δήμους, την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την κεντρική διοίκηση, υπογραμμίζοντας ότι «χωρίς τα μέτρα που προτείνουμε χιλιάδες επιχειρήσεις δεν θα καταφέρουν να ξανανοίξουν, γεγονός που θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στο σύνολο της κοινωνίας».

Απευθυνόμενο στους δήμους, το ΕΕΘ προτείνει μεταξύ άλλων μείωση 30% στα δημοτικά τέλη για φέτος, 50% του τέλους κατάληψης κοινόχρηστων χώρων καθώς και αναστολή πληρωμών, όπως των δόσεων οφειλών από ρυθμίσεις ενώ ζητά την μέριμνα του δήμους για απολυμάνσεις κεντρικών σημείων των στάσεων του ΟΑΣΘ, στάθμευσης taxi και των κάδων απορριμμάτων.

Προς την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το ΕΕΘ στα αιτήματα του, αναφέρει "ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με προσωπικό έως 50 άτομα με σκοπό την ενίσχυση της ρευστότητας και αναστολή δραστηριότητας στις λαϊκές αγορές των παραγωγών που προέρχονται από άλλες περιφερειακές ενότητες, τη δημιουργία σημείων ελέγχου για τη αποφυγή μετάδοσης του Κορωναιού, σε πολυσύχναστους χώρους όπως λαϊκές αγορές κλπ, απολύμανση όλων των επαγγελματικών χώρων από τις υγειονομικές υπηρεσίες της Περιφέρειας κ.α

Προς την κεντρική διοίκηση το ΕΕΘ προτείνει να μη καταβληθούν τα ενοίκια για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα και στη συνέχει να καταβάλλεται το 60% μέχρι το τέλος του 2020, ομοίως και για τις πληγείσες επιχειρήσεις.

Προτείνεται παράταση της προθεσμίας καταβολής δόσεων στεγαστικών δανείων των πληττόμενων επαγγελματιών και των υπαλλήλων τους μέχρι το τέλος του 2020 με προστασία της πρώτης κατοικίας και ζητείται να τεθούν σε ισχύ για τα εισοδήματα του 2019 και όχι του 2020 οι μειωμένοι συντελεστές φορολόγησης, μείωση της προκαταβολής φόρου στο 30% για τα εισοδήματα του 2019, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και αναστολή των κατασχέσεων επαγγελματικών λογαριασμών.

Επίσης να εξετασθεί η επιδότηση το εσωτερικού τουρισμού μέσω Voucher Τουρισμού, με πρόγραμμα αντίστοιχο με προγενέστερα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, να γίνει μείωση των ειδικών φόρων σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά και να επιδοτηθούν οι πληγείσες επιχειρήσεις με ποσά από 10.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό απασχολούμενων σε αυτές.

Συνεργασία πολιτείας-παραγωγικών φορέων ζητά το ΒΕΘ

Συνεργασία πολιτείας- παραγωγικών φορέων ώστε από κοινού να «παρεμβαίνουν άμεσα για τη λήψη πρόσθετων μέτρων, όποτε αυτά απαιτούνται, ζητά ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Αναστάσιος Καπνοπώλης, καταθέτοντας προτάσεις για την επιβίωση των μικρομεσαίων βιοτεχνικών επιχειρήσεων στην μετά την κορωνοϊό εποχή.

Μεταξύ των προτάσεων συμπεριλαμβάνονται: πρόγραμμα τόνωσης της ρευστότητας, με εγγυημένα από το κράτος άτοκα δάνεια και επιδοτήσεις και διαγραφή προσαυξήσεων σε πιθανές ρυθμίσεις προς το δημόσιο και παράλληλα παροχή ασφαλιστικών, φορολογικών ενημεροτήτων για την απρόσκοπτη συνέχιση της δραστηριότητας των επιχειρήσεων.

Παράλληλα, προτείνεται η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοοικονομικών εργαλείων που υπάρχουν σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και αξιοποίηση κονδυλίων από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα, για τη δημιουργία e-shops και την ενίσχυση του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Επιπλέον, προτείνονται: παράταση για τις μεταχρονολογημένες επιταγές που θα λήξουν μετά τις 31 Μαΐου, μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα νομικά πρόσωπα και συνέχιση του ψηφιακού μετασχηματισμού, με βαρύτητα στις δράσεις εξωστρέφειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v