Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιούνιο οι διαγωνισμοί για δύο ΣΔΙΤ φοιτητικών κατοικιών

Τι περιλαμβάνουν τα έργα για τις εστίες σε Πανεπιστήμιο Θράκης και Θεσσαλίας. Οι κρίσιμες ημερομηνίες για την υποβολή προσφορών. Επτά όμιλοι στο διαγωνισμό του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ιούνιο οι διαγωνισμοί για δύο ΣΔΙΤ φοιτητικών κατοικιών

Για τις 23 Ιουνίου προγραμματίστηκε η εκδήλωση ενδιαφέροντος για το έργο κατασκευής κτιρίων φοιτητικών εστιών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, προϋπολογισμού 105,5 εκατ. ευρώ.

Πέντε ημέρες νωρίτερα, στις 18 Ιουνίου, οι κατασκευαστικοί όμιλοι θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για το έργο της κατασκευής φοιτητικών εστιών και λοιπών εκπαιδευτικών και ερευνητικών εγκαταστάσεων σε Βόλο και Λαμία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, προϋπολογισμού 94 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για δύο από τα τρία έργα κατασκευής φοιτητικών εστιών με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Το πρώτο, και μεγαλύτερο έργο με προϋπολογισμό 205 εκατ. ευρώ, προωθείται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και είναι σε εξέλιξη ο ανταγωνιστικός διάλογος.

Χθες η Σύγκλητος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου ενέκρινε την έναρξη του διαγωνισμού για ένα έργο που περιλαμβάνει την κατασκευή και διαχείριση (για 30 χρόνια), κτιρίων φοιτητικών εστιών, πανεπιστημιακών κατοικιών, χώρων σίτισης, κεντρικής βιβλιοθήκης και ερευνητικού κέντρου Αριστείας σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή και Ξάνθη. Το έργο είχε εγκριθεί από την Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ στις αρχές Απριλίου με τις αποφάσεις από πλευράς Συγκλήτου να λαμβάνονται σε χρόνο ρεκόρ.

Στις 18 Ιουνίου αναμένεται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον οι τεχνικές εταιρείες που ενδιαφέρον για το έργο κατασκευής φοιτητικών εστιών και άλλων πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων σε Βόλο και Λαμία μέσω ΣΔΙΤ που προωθεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Ο ανάδοχος θα αναλάβει όχι μόνο την κατασκευή φοιτητικών εστιών στη Λαμία καθώς και άλλες εκπαιδευτικές / ερευνητικές υποδομές. Θα αναλάβει και τα έργα αστικής ανάπλασης και αξιοποίησης τού βιομηχανικού ακινήτου της βαμβακουργίας στη Νέα Ιωνία Βόλου, για τη δημιουργία φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών και ερευνητικών εγκαταστάσεων, και κοινωνικών υποδομών.

Το συγκρότημα της πρώην Βαμβακουργίας αποτελείται από συνολικά 20 κτίρια. Προβλέπεται πως τα 13 θα κατεδαφιστούν ενώ επτά θα διατηρηθούν. Στα διατηρητέα κτίρια θα λειτουργήσουν φοιτητικές εστίες, πανεπιστημιακά τμήματα, κ.α. Η "Βαμβακουργία Βόλου", που κάποτε απασχολούσε περισσότερους από 1.000 εργαζόμενους κατέρρευσε στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Κύριος της έκτασης που στέγαζε το συγκρότημα είναι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το οποίο κατέχει και την έκταση των 26 στρεμμάτων στη Λαμία.

Στον διαγωνισμό του Πανεπιστημίου Κρήτης, το μεγαλύτερο κτιριακό έργο που προωθείται στην Ελλάδα με ΣΔΙΤ, εκδήλωσαν ενδιαφέρον επτά όμιλοι. Πρόκειται για τις ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ΑΒΑΞ, Archirodon Group, Intrakat, κοινοπραξία Μυτιληναίος - ΑΤΕΣΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Θεμέλη. Ο διαγωνισμός προωθείται μέσω ανταγωνιστικού διαλόγου και τα τελικά τεύχη δημοπράτησης θα διαμορφωθούν μετά από διαβούλευση με τους υποψηφίους. Το έργο περιλαμβάνει τη μελέτη, κατασκευή και 30ετή εκμετάλλευση συγκροτημάτων 3.000 κλινών για φοιτητές (2.000 στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου στο Ρέθυμνο και 1.000 στο Ηράκλειο) του Πανεπιστημίου Κρήτης, με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v