Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικές προς κυβέρνηση: Να συζητήσουμε για να επενδύσουμε στη χώρα

Οι ασφαλιστικές εταιρείες καλούν σε διάλογο την κυβέρνηση προκειμένου να επενδύσουν περισσότερο στην ελληνική οικονομία. Τα αιτήματα του κλάδου και η πίστωση χρόνου που ζήτησε ο υπουργός Ανάπτυξης. Αιχμές διαμεσολαβητών εναντίον τραπεζών και η απάντηση Στουρνάρα.

Ασφαλιστικές προς κυβέρνηση: Να συζητήσουμε για να επενδύσουμε στη χώρα

Τη δέσμευσή του ότι η κυβέρνηση δεν θα υπαναχωρήσει στις υποσχέσεις της προς την ιδιωτική ασφάλιση εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης στη διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Ασφαλιστικός κλάδος: Η πρόκληση της επόμενης μέρας».

Ωστόσο, ο κ. Γεωργιάδης παραδέχτηκε ότι η πανδημία έχει ανατρέψει τον οικονομικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, πλην όμως ζητήματα όπως η θέσπιση φορολογικών κινήτρων για ασφάλιση ακινήτων (έναντι φυσικών καταστροφών), ή η ανάπτυξη του δεύτερου ασφαλιστικού πυλώνα θα υλοποιηθούν κατά τη διάρκεια της παρούσας κυβερνητικής θητείας.

Η απάντηση του υπουργού ήρθε μετά από την αναφορά του προέδρου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος κ. Αλέξανδρου Σαρρηγεωργίου, ο οποίος ζήτησε να μην αποτελέσει η πανδημία την αφορμή για να ξεχαστούν προηγούμενες υποσχέσεις προς τον κλάδο. Ειδικότερα, η κυβέρνηση είχε κατά το παρελθόν δεσμευθεί για φορολογικές απαλλαγές, για ανάπτυξη του δεύτερου ασφαλιστικού πυλώνα, αλλά και για την εξέταση ΣΔΙΤ μεταξύ κράτους και ασφαλιστικών εταιρειών.

Παράλληλα, ο κ. Σαρρηγεωργίου ανέφερε πως οι ασφαλιστικές εταιρείες με χαρτοφυλάκιο 14,5 δισ. ευρώ αποτελούν το μεγαλύτερο επενδυτή στη χώρα και όπως η κυβέρνηση συνομιλεί ορθώς με όσους επιθυμούν να επενδύσουν στη χώρα, το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και με τον ασφαλιστικό κλάδο: «Διαθέτουμε 14,5 δισ. ευρώ μακροπρόθεσμες επενδύσεις και μόλις 2-3 εξ’ αυτών είναι τοποθετημένες ελληνικά ομόλογα. Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε απ’ ευθείας για πρόσθετη τοποθέτησή μας».

Μεταξύ των σημαντικών θεμάτων που συζητήθηκαν στην εκδήλωση και αφορούσαν τον ασφαλιστικό κλάδο και την ευρύτερη οικονομία ήταν:

• Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας υποστήριξε πως οι τράπεζες είναι σε θέση φέτος να δανείσουν επιπλέον 15 δις ευρώ αυξάνοντας την πιστωτική τους επέκταση και τονώνοντας την οικονομία. Σε ότι αφορά το ΑΕΠ σημείωσε πως μέχρι σήμερα δεν έχουμε κανένα λόγο να αποκλείουμε το θετικό σενάριο που προβλέπει ύφεση της τάξεως του 4%-5% για φέτος. Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι η πανδημία έδειξε το έλλειμμα της ιδιωτικής ασφάλισης στην ελληνική οικονομία, συμπληρώνοντας πως η κυβέρνηση θα πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις, στις οποίες συγκαταλέγεται και το κεφαλαιοποιητικό σκέλος του ασφαλιστικού συστήματος.

• Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργος Τσίπρας σημείωσε ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της οικονομίας, συμπληρώνοντας πως η κρατική στήριξη υπολείπεται σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης, ενώ υπάρχουν επιπλέον ζητήματα σχετικά με το χρονισμό της στήριξης, με το πόσους αφορά, αλλά και με το ρόλο των τραπεζών. Σχετικά με τις ασφαλιστικές εταιρείες εκτίμησε ότι θα μπορούσε να παίξει ρόλο σε περίπτωση που παρατηρηθεί νέα φάση πανδημίας.

• Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου αναφέρθηκε στην ανάγκη θέσπισης φορολογικών κινήτρων στην ιδιωτική ασφάλιση, στο ότι πρέπει να μειωθεί η αυξημένη έμμεση φορολόγηση των ασφαλιστικών προϊόντων, καθώς και να υλοποιηθούν ΣΔΙΤ προς όφελος του πολίτη. Σε ότι αφορά την οικονομία, τόνισε πως το 45% των επιχειρήσεων που έχει προβλήματα λόγω της προηγούμενης κρίσης δεν έχει πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα και δεν μπορεί να επωφεληθεί από τα κυβερνητικά μέτρα (ο κ. Γεωργιάδης απάντησε ότι εξετάζει τρόπους στήριξης και γι’ αυτή την κατηγορία των επιχειρήσεων).

• Ο κ. Δημήτρης Γαβαλάκης ως εκπρόσωπος της Ένωσης Ασφαλιστικών Ελλάδας, συμφωνώντας με τον κ. Χατζηθεοδοσίου εξέφρασε το φόβο του προς την Τράπεζα της Ελλάδος και την κυβέρνηση, για την υιοθέτηση αθέμιτων πρακτικών από τις τράπεζες που πλήττουν τον ανταγωνισμό σε βάρος των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, ιδίως τώρα που λόγω του Covid-19 οι πελάτες θα έρθουν σε στενότερη επαφή με τις τράπεζες. Απαντώντας σχετικά ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως δεν υπάρχει σήμερα σχετικό πρόβλημα, ενώ ο κ. Γεωργιάδης τάχθηκε υπέρ του ελεύθερου ανταγωνισμού καλώντας αυτούς που θα θιχθούν να προβούν σε καταγγελίες.

• Τέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου θεώρησε λάθος την επιστροφή ασφαλίστρων στον κλάδο αυτοκινήτου, επειδή απλά μειώθηκε ο αριθμός των ατυχημάτων για 1,5 μήνα. Το θέμα φυσικά θα παρακολουθείται σε ότι αφορά την εξέλιξή του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v