Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ανάσες» στο ταμείο περιμένει η κυβέρνηση από τις Βρυξέλλες

Ούτε ευρώ δεν έχει εισρεύσει (ακόμα) από την Ευρώπη. «Μέχρι τις αρχές Ιουλίου, μόνοι μας θα τα βγάλουμε πέρα», αναγνωρίζει το οικονομικό επιτελείο. Οι προσδοκίες για εισροή πόρων από τα κέρδη επί των ελληνικών ομολόγων.

«Ανάσες» στο ταμείο περιμένει η κυβέρνηση από τις Βρυξέλλες

Μέχρι πριν λίγους μήνες η «αγωνία» του υπουργείου Οικονομικών σε σχέση με τα ANFAs και τα SMPs -τα κέρδη δηλαδή από ελληνικά ομόλογα τα οποία διακρατούν κεντρικές τράπεζες και ΕΚΤ- αφορούσε στην αλλαγή της χρήσης τους. Αν δηλαδή και από πότε τα περίπου 1,2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις ή ακόμα και μειώσεις φόρων, με έμμεσο ή άμεσο τρόπο, με μία παράλληλη συμφωνία για τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος.

Τώρα, με τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις να έχουν μπει στον πάγο για το 2020 (και βλέπουμε), η αγωνία επικεντρώνεται στο πότε θα φτάσουν στην Ελλάδα τα λεφτά. Διότι πολύ απλά οι υποχρεώσεις για τα μέτρα στήριξης εργαζομένων, επιχειρήσεων και της οικονομίας γενικότερα, «τρέχουν» και εκτός από τον οβολό των φορολογουμένων, λεφτά στον προϋπολογισμό δεν μπαίνουν από άλλη πηγή.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε χαρακτηριστικά (στο ΘΕΜΑ FM) πως «ούτε ένα ευρώ δεν έχει εισρεύσει από την Ευρώπη» και «μέχρι τις αρχές Ιουλίου, μόνοι μας θα τα βγάλουμε πέρα», διευκρινίζοντας πως στη συνέχεια αναμένεται η εισροή πόρων και από το ΕΣΠΑ και από το SURE και από άλλα προγράμματα.

Σε αυτό το σκηνικό, η άμεση είσπραξη περίπου 650 εκατ. ευρώ από τα ANFAs είναι κρίσιμη για την ομαλή χρηματοδότηση των αναγκών. Οι πληροφορίες από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν πως παρά το γεγονός ότι οι θεσμοί δεν ήταν σύμφωνοι με την τρίμηνη παράταση του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας την οποία ανακοίνωσε η κυβέρνηση, δεν θα… κάνουν φασαρία. Δηλαδή, δεν θα εγείρουν εμπόδια στην έγκριση εκταμίευσης των κεφαλαίων αυτών από το Eurogroup του Ιουνίου, στη βάση της έκθεσης των θεσμών για την έκτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Η έκθεση αναμένεται γύρω στις 20 Μαΐου και σύμφωνα με τον ισχύοντα προγραμματισμό, θα συζητηθεί στο Eurogroup της 4ης Ιουνίου.

Με λίγη καλή θέληση από τον ESM, η επόμενη δόση από κέρδη ελληνικών ομολόγων θα μπορούσε να φτάσει στην Αθήνα μέσα στον Ιούνιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v