Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκληρή επίθεση Vodafone στη Rewheel για τις τιμές στην κινητή τηλεφωνία

Αμφισβητεί η εταιρεία τα στοιχεία της έρευνας που έγινε για λογαριασμό της Επ. Ανταγωνισμού. Η ουδέτερη στάση από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και οι αιχμές Rewheel για τη διαδικασία παραχώρησης φάσματος στο 5G.

Σκληρή επίθεση Vodafone στη Rewheel για τις τιμές στην κινητή τηλεφωνία

Στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), η οποία, σύμφωνα με την έκθεση για την κινητή τηλεφωνία που εκπονήθηκε για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, δεν έχει ρυθμίσει κατάλληλα την αγορά, παραπέμπουν στελέχη των τηλεπικοινωνιακών ομίλων. Στην έκθεση της φινλανδικής εταιρείας συμβούλων Rewheel, που δημοσιοποιήθηκε χθες, αναφέρεται πως οι τιμές στα data της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, ενώ επισημαίνεται πως η εγχώρια αγορά κινητής χαρακτηρίζεται από τα χαμηλότερα επίπεδα ανταγωνισμού στην Ε.Ε. και στον ΟΟΣΑ.

Επίσημη αντίδραση από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν υπάρχει, καθώς και αυτό παραπέμπει στην ΕΕΤΤ! Ωστόσο, με σφοδρότητα αντέδρασε η Vodafone Ελλάδος, καθώς η έκθεση της Rewheel χρησιμοποιεί στοιχεία από πακέτα της εταιρείας, ώστε να επιχειρηματολογήσει για τις υψηλές τιμές στη χώρα μας. Κύκλοι της Vodafone υποστηρίζουν πως η έκθεση της φινλανδικής εταιρείας είναι ένα «συνονθύλευμα από ανακρίβειες που παραθέτει εσφαλμένα στοιχεία, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και οδηγούν σε εντελώς λανθασμένα συμπεράσματα». Αναφέρουν, για παράδειγμα, πως η έκθεση εσφαλμένα υποστηρίζει πως Vodafone Ελλάδας και Wind Hellas μοιράζονται φάσμα, ενώ στην πραγματικότητα μοιράζονται ενεργό δίκτυο, κάτι που θεωρείται «βέλτιστη πρακτική» ακόμα και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επ' αυτού, πάντως, από την φινλανδική εταιρεία απαντούν πως στην έκθεσή τους δεν κάνουν λόγο για διαμοιρασμό φάσματος αλλά για από κοινού χρήση ενεργού δικτύου.

Με δεδομένη την ουδέτερη στάση που τηρεί μέχρι στιγμής το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ορισμένοι πηγαίνουν ένα βήμα πιο πέρα και θεωρούν πως η έκθεση κυκλοφόρησε στο πλαίσιο προσπάθειας της σημερινής διοίκησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού «να μπει στα χωράφια» της ΕΕΤΤ, η οποία είναι αρμόδια για τη ρύθμιση του τηλεπικοινωνιακού κλάδου. Υπενθυμίζουν πως η διοίκηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού είχε προαναγγείλει παρεμβάσεις στον τομέα της ψηφιακής οικονομίας.

Στελέχη της αγοράς τηλεπικοινωνιών υποστηρίζουν πως η Rewheel «δεν εξειδικεύεται στις έρευνες αγοράς, αλλά στις μελέτες που έχουν σχέση με τη διαχείριση φάσματος ραδιοσυχνοτήτων. Υπενθυμίζεται πως η φινλανδική εταιρεία αφήνει σαφείς αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο ετοιμάζεται να παραχωρήσει φάσμα ραδιοσυχνοτήτων για την πέμπτη γενιά κινητής τηλεφωνίας (5G) το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η ΕΕΤΤ. Εκτιμά πως με μια άλλη στρατηγική παραχώρησης του φάσματος στο 5G θα μπορούσε να γίνει προσπάθεια εισόδου τέταρτου παίκτη στην αγορά κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα. Η Rewheel εδώ και πολλά χρόνια υποστηρίζει πως οι αγορές κινητής με τέσσερις ομίλους είναι περισσότερο ανταγωνιστικές από αυτές που δραστηριοποιούνται μόνο τρεις, όπως η Ελλάδα.

Με αφορμή την έκθεση της Rewheel, πάντως, οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ κ.κ. Μιχάλης Κατρίνης και Αχμέτ Ιλχάν κατέθεσαν ερώτηση προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

* Δείτε το κείμενο της ερώτησης στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v