Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μοιράζονται 650 εκατ. για ενίσχυση επενδύσεων μέσω του Αναπτυξιακού

Καθορίστηκε ο σχεδιασμός της φετινής χρονιάς για τα καθεστώτα του αναπτυξιακού νόμου. Φοροαπαλλαγές, το μεγαλύτερο μέρος των ενισχύσεων. Πώς κατανέμεται το ποσό και ποιο είναι το κόστος για τον προϋπολογισμό.

Μοιράζονται 650 εκατ. για ενίσχυση επενδύσεων μέσω του Αναπτυξιακού

Στα 650 εκατ. ευρώ ανέρχεται συνολικά  το ποσό που δεσμεύεται κατά το τρέχον έτος για την ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων που θα υπαχθούν στα καθεστώτα-προγράμματα «Γενική Επιχειρηματικότητα», «Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων» και «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού» του αναπτυξιακού νόμου 4399/2016.

Το παραπάνω ποσό θα «διανεμηθεί» σε βάθος τετραετίας (έως το 2024) με τη μορφή των φοροαπαλλαγών, της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης. Σημειώνεται ότι τα 370 εκατ. ευρώ ενισχύσεων αφορούν φοροαπαλλαγές και 280 εκατ. ευρώ τις λοιπές μορφές (ενισχύσεων).

Σύμφωνα με κοινή απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και του υφυπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, συγκεκριμένα, το συνολικό ποσό της φορολογικής απαλλαγής των καθεστώτων του νόμου 4399/2016 που προκηρύσσονται το έτος 2020 καθορίζεται ως εξής:

α. Για το καθεστώς «Γενική Επιχειρηματικότητα», στα 210 εκατ. ευρώ. 

β. Για το καθεστώς «Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων», στα 10 εκατ. ευρώ.

γ. Για το καθεστώς «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού», στα 150 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, το συνολικό ποσό της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης των καθεστώτων του νόμου 4399/2016 που προκηρύσσονται το έτος 2020, καθορίζεται ως εξής:

Για το καθεστώς της «Γενικής Επιχειρηματικότητας», στα 140 εκατ. ευρώ και της «Επιχειρηματικότητας Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων», επίσης στα 140 εκατ. ευρώ.

Τα ποσά των επιχορηγήσεων, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης των επενδυτικών σχεδίων της παρούσας απόφασης καλύπτονται από τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων, στον οποίο εγγράφεται η δαπάνη των 260 εκατ. ευρώ και μπορούν να προέλθουν από εθνικούς πόρους ή τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία.

Το κόστος

Τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Οικονομικών υπολογίζουν ότι για το τρέχον έτος (2020) δεν θα προκύψει δαπάνη σε βάρος του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων καθώς και απώλεια φορολογικών εσόδων.

Για το επόμενο έτος (2021), θα προκύψει δαπάνη  30 εκατ. ευρώ σε βάρος του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων, ωστόσο δεν θα προκύψει απώλεια φορολογικών εσόδων.

Για τα επόμενα τρία έτη (2022, 2023, 2024), θα προκύψει δαπάνη 250 εκατ. ευρώ σε βάρος του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων. Επίσης, για τα έτη αυτά θα προκύψει απώλεια φορολογικών εσόδων ύψους 70 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v