Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Malls: Το ελπιδοφόρο άνοιγμα και το παζάρι για τα ενοίκια

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα κύλησε η πρώτη μέρα λειτουργίας για τα εμπορικά κέντρα. Οι διαδικασίες μέτρησης των εισερχόμενων πελατών, ο κλιματισμός και τα καταστήματα που δεν... πρόλαβαν. Οι διαπραγματεύσεις για τα ενοίκια.

Malls: Το ελπιδοφόρο άνοιγμα και το παζάρι για τα ενοίκια

Θετική χαρακτηρίζουν την εκκίνηση της δραστηριότητας οι διαχειριστές εμπορικών κέντρων σε ό,τι αφορά την καταναλωτική κίνηση αλλά και την ανταπόκριση στα ισχύοντα μέτρα προστασίας κατά τη λειτουργία.

Σύμφωνα με την πρώτη αποτίμηση, «η παρουσία καταναλωτών ήταν ενθαρρυντική», ενώ και οι επιχειρήσεις που στεγάζονται μέσα στα malls ήταν σε ποσοστό 70% «ανοικτές». Υπενθυμίζεται ότι το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή, με αποτέλεσμα κάποιες επιχειρήσεις να μην έχουν προετοιμαστεί για το άνοιγμά τους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των διαχειριστών, τις επόμενες μέρες τα malls θα λειτουργούν στο 100% εμπορικά, πέραν των χώρων εστίασης που θα επανενταχθούν στις 25 Μαΐου.

Όσον αφορά τον έλεγχο ροής καταναλωτών, εκτός από υπηρεσίες security, τα μεγάλα εμπορικά κέντρα είχαν ήδη ηλεκτρονικά συστήματα μέτρησης, τόσο στις εισόδους από το parking όσο και στις κεντρικές πύλες τους, γεγονός που σε αυτή τη φάση λειτουργεί υποβοηθητικά.

Όσον αφορά το ζήτημα του κλιματισμού, εκτός των αυτονόητων συντηρήσεων, τα περισσότερα εμπορικά κέντρα διαθέτουν ειδικά συστήματα κλιματισμού, που δεν ανακυκλώνουν τον αέρα. Ειδικότερα, τα εμπορικά κέντρα της Lamda Development (Golden Hall, The Mall, Mediterranean Cosmos) διαθέτουν κλιματισμό προσαγωγής νωπού αέρα χωρίς ανακυκλοφορία.

Αντίστοιχες πρόνοιες υπάρχουν και σε άλλους μεγάλους σύγχρονους εμπορικούς χώρους και καταστήματα μεγάλου εμβαδού, πολύ πριν την υγειονομική κρίση, στο πλαίσιο των σύγχρονων προδιαγραφών κατασκευής, σημειώνουν παράγοντες τόσο του εμπορίου όσο και των κατασκευών, ιδίως εμπορικής χρήσης.

Ανοιχτή ωστόσο παραμένει η διαπραγμάτευση των ενοικιαστών καταστημάτων εντός εμπορικών κέντρων όσον αφορά την καταβολή ενοικίων εν μέσω lockdown, όσο και για το ύψος των μισθωμάτων από εδώ και στο εξής.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για εμπορικές συμβάσεις, οι οποίες δεσμεύονται από σημαντικές ρήτρες για αμφότερες τις πλευρές. Κατά πλειονότητα, πέραν του σταθερού μισθώματος υπολογίζεται και ποσοστό επί του τζίρου ως ποσό που εισπράττουν οι διαχειριστές, ωστόσο και οι δύο παράμετροι έχουν μπει σε καθεστώς «διαπραγμάτευσης».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v