Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Κομισιόν ανοίγει τον δρόμο για εκταμίευση 748 εκατ.

Η έκτη έκθεση αξιολόγησης στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας καταγράφει τα νέα δεδομένα για την ελληνική οικονομία. Βαριά η ύφεση φέτος, αλλά ισχυρή η ανάκαμψη το 2021. Μετατίθεται για αργότερα η αλλαγή των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα.

Η Κομισιόν ανοίγει τον δρόμο για εκταμίευση 748 εκατ.

«Πράσινο φως» για την εκταμίευση 748 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα από κέρδη ομολόγων ανάβει η έκτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας των θεσμών, η οποία θα τεθεί στο τραπέζι του Eurogroup στις αρχές Ιουνίου.

Η εκταμίευση συνιστά μια ακόμα ανάσα για το ταμείο του ελληνικού δημοσίου, το οποίο αναμένεται να πιεστεί περαιτέρω τον Μάιο, με την πληρωμή σειράς μέτρων οικονομικής ανακούφισης από τον κορωνοϊό σε περιβάλλον εντονότερων πιέσεων στο μέτωπο των εσόδων του προϋπολογισμού.

Στην έκθεση, η οποία συζητήθηκε σήμερα στο Κολέγιο των Επιτρόπων, τονίζεται ότι «οι ελληνικές αρχές προσάρμοσαν τις προτεραιότητες με έναν υπεύθυνο τρόπο» στα νέα δεδομένα μετά την πανδημία, κινητοποιώντας ένα μεγάλο ποσό για την ενίσχυση των εισοδημάτων και της ρευστότητας, παραμένοντας παράλληλα δεσμευμένες στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα υποστηρίξουν την ανάκαμψη μετά το πέρασμα του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, το ΑΕΠ αναμένεται να υποστεί καθίζηση 10% φέτος (ισχυρή ανάκαμψη το 2021), με την ανεργία να αγγίζει το 20%, ενώ μετά από αρκετά χρόνια υπέρβασης των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων (πέρυσι ακριβώς στον στόχο), φέτος αναμένεται πρωτογενές έλλειμμα. Οι θεσμοί εκτιμούν πως θα υπάρξει επιστροφή στα πλεονάσματα το 2021, αν και οι αβεβαιότητες χαρακτηρίζονται εξαιρετικά υψηλές.

Στο μέτωπο της φορολογίας, στην έκθεση σημειώνεται ότι οι ελληνικές αρχές αποφάσισαν να αναβάλουν για το 2021 την ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιών με τις αγοραίες, αλλά και «την ευρύτερη μεταρρύθμιση της φορολογίας ακινήτων», γεγονός που επιβαρύνει το έλλειμμα κατά περίπου 150 εκατ. ευρώ. Μεταφέροντας τις δεσμεύσεις των ελληνικών αρχών, στην έκθεση τονίζεται ότι η «άσκηση» θα επαναληφθεί το φθινόπωρο, με ορίζοντα εφαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Οι θεσμοί σημειώνουν πως οι δαπάνες εξυπηρέτησης του ελληνικού δημόσιου χρέους είναι χαμηλές τα επόμενα χρόνια, καταγράφοντας και ταμειακά διαθέσιμα 34 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου, εκ των οποίων τα 26 δισ. ευρώ ανήκουν στο κράτος και τα υπόλοιπα σε φορείς γενικής κυβέρνησης.

* Δείτε την έκθεση στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v