Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εύσημα από Ευρωπαϊκή Επιτροπή για δημόσιες συμβάσεις

Επικροτεί την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για αλλαγή του υφιστάμενου πλαισίου. Εύσημα για τις γρήγορες παρεμβάσεις στην ψηφιακή μεταρρύθμιση. Τι αναφέρει για τις αδειοδοτήσεις και την αναπροσαρμογή των βαθμίδων όχλησης.

Εύσημα από Ευρωπαϊκή Επιτροπή για δημόσιες συμβάσεις

Υπέρ της αναθεώρησης του υφιστάμενου πλαισίου για τις δημόσιες συμβάσεις τάσσεται στην έκτη μεταμνημονιακή της έκθεση η Κομισιόν. Υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση ήδη έχει προχωρήσει στη σύσταση ειδικής επιτροπής, που θα επεξεργαστεί και θα προωθήσει τις αλλαγές στο νόμο 4412/2016.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα υιοθετήσει μια νέα στρατηγική στις δημόσιες συμβάσεις έως το τέλος του χρόνου, επισημαίνοντας ότι ένα καλά λειτουργικό πλαίσιο δημοσίων συμβάσεων θα βοηθούσε στη διασφάλιση ενός ανταγωνιστικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, με θετικές επιπτώσεις την ατζέντα της ψηφιακής μεταρρύθμισης και επομένως είναι ζωτικής σημασίας για την ανάκαμψη.

Σε ό,τι αφορά την ψηφιακή μεταρρύθμιση, η Κομισιόν «πλέκει το εγκώμιο» για τις κινήσεις της κυβέρνησης, αναφέροντας ότι οι αρχές έχουν προχωρήσει στην εφαρμογή ενός εντυπωσιακού συνόλου από ψηφιακές πρωτοβουλίες σε περιορισμένο χρονικό διάστημα.

«Η βελτίωση της ψηφιακής απόδοσης της οικονομίας στο σύνολό της συνεχίζεται και αναμένεται να συμβάλει στην αύξηση της παραγωγικότητας στον ιδιωτικό τομέα», αναφέρεται στην έκθεση, με την παράλληλη επισήμανση ότι οι αρχές έχουν δεσμευτεί να υλοποιήσουν μια σειρά συμπληρωματικών δράσεων έως το τέλος του 2021, για την περαιτέρω μείωση του διοικητικού φόρτου των επιχειρήσεων και να εφαρμόσουν ένα νέο ψηφιακό εργαλείο (Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης) έως το τέλος του 2021, που θα παρέχει με σαφήνεια στους επενδυτές, τους κανόνες χρήσης γης σε όλη την Ελλάδα.

Αυτά αναμένεται να συμβάλουν περαιτέρω στη δημιουργία ενός απλοποιημένου και προβλέψιμου πλαισίου για ηλεκτρονικές συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και του κράτους, καθώς και ενός διαφανούς συνόλου κανόνων για την ανάπτυξη επενδυτικών σχεδίων, σημειώνεται σχετικά.

Αδειοδότηση επενδύσεων

Αναφορικά με τη απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης, η Κομισιόν σημειώνει ότι οι εργασίες προχωρούν, ωστόσο σε διάφορα μέτωπα καταγράφονται καθυστερήσεις από παράγοντες εκτός του ελέγχου των αρχών.

Εντούτοις, οι αρχές παραμένουν δεσμευμένες για την ολοκλήρωση, στο μέτρο του δυνατού, των μεταρρυθμίσεων, εντός των προθεσμιών που έχουν συμφωνηθεί.

Οι βαθμίδες όχλησης

Σχετικά με την αναπροσαρμογή των βαθμίδων όχλησης, η Κομισιόν επισημαίνει ότι οι αρχές επιδιώκουν να ολοκληρώσουν την αναθεώρηση της ταξινόμησης των βαθμίδων όχλησης έως τα μέσα του 2020, δηλαδή πολύ πριν από την προθεσμία των συγκεκριμένων δεσμεύσεων, που είναι για τα μέσα του 2021.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v