Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου: Το κρασί έμεινε πάλι στη θέση του μουτζούρη

Μαζί με τα χίλια και πλέον οινοποιεία της χώρας μπαίνουν στο περιθώριο εμμέσως και οι αμπελουργοί, το σχόλιο για τις κυβερνητικές ανακοινώσεις.

Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου: Το κρασί έμεινε πάλι στη θέση του μουτζούρη

Μαζί με την ανακούφιση για την επιστροφή του ΕΦΚ στα μικρά οινοποιεία, ακούσαμε τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης για μια σειρά γενναίων μέτρων για την στήριξη της οικονομίας, σχολιάζει ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου.

«Με την μεγαλύτερη οικονομική κρίση προ των πυλών, όπου ο τουρισμός και η εστίαση είναι το κλειδί για την ανάπτυξη όλης της οικονομίας, αποφασίζεται ορθά μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, μέτρο το οποίο χαιρετίζουμε.

Αλλά το κρασί; Το επώνυμο ελληνικό κρασί που κερδίζει τις ξένες αγορές, το κρασί μας, μένει πάλι στην θέση του «μουτζούρη». Το μέτρο που εξαγγέλθηκε αφορά μεν και ροφήματα της εστίασης όπως ο καφές, αποκλειστικά εισαγόμενο προϊόν, ενώ το κρασί, ως «αλκοολούχο ποτό» μένει κραυγαλέα απέξω.

Έτσι, μαζί με τα χίλια και πλέον οινοποιεία της Χώρας (αυτό το διαμάντι της μεταποίησης) μπαίνουν στο περιθώριο εμμέσως και οι αμπελουργοί καθώς και μια μεγάλη ομάδα από προμηθευτές και παρόχους υπηρεσιών της εγχώριας αγοράς που εξαρτώνται άμεσα από την ευημερία του ελληνικού κρασιού. Ενός προϊόντος ήδη πολλαπλά χειμαζόμενου.

Στην Ευρώπη, θεσμοί και κυβερνήσεις αγκαλιάζουν το κρασί: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη δώσει πράσινο φως στην δυνατότητα εφαρμογής μειωμένου συντελεστή στα αλκοολούχα ποτά συμπεριλαμβανομένου του κρασιού, όταν ο ίδιος συντελεστής εφαρμόζεται και στην εστίαση (σημείο 12α του Παραρτήματος ΙΙΙ της Οδηγίας περί ΦΠΑ). Μερικές χώρες απολαμβάνουν ήδη ειδικού καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ (Αυστρία, Λουξεμβούργο), ενώ άλλες ετοιμάζονται να εφαρμόσουν το αυτονόητο, εντάσσοντας το κρασί σε μειωμένο συντελεστή μαζί με την εστίαση. Στην Ελλάδα, με έναν ήδη συντελεστή ΦΠΑ από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, το κρασί παραμένει «τιμωρία».

Αν ο σκοπός της Κυβέρνησης είναι δημοσιονομικός, υπενθυμίζουμε ότι το μόνο που θα επιτευχθεί είναι η περαιτέρω αύξηση του λαθραίου και ανώνυμου κρασιού. Τα ανάλογα παραδείγματα είναι πολλά και τα γνωρίζουμε όλοι.  Αν πάλι επιδιώκεται η προάσπιση της δημόσιας υγείας, ας μην λησμονείται ότι η κατανάλωση κρασιού και μάλιστα στην εστίαση ουδέποτε κρίθηκε παράγοντας αύξησης της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.

Εν όψει της εξειδίκευσης των σχετικών μέτρων, καλούμε το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να αναγνωρίσουν την ιδιαιτερότητα του προϊόντος και να βοηθήσουν το ελληνικό κρασί να ορθοποδήσει. Το αξίζει με το παραπάνω. Και το έχει ανάγκη», καταλήγει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v