Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες εισηγμένες αντέχουν περισσότερο στην πανδημία

Κλάδοι και επιχειρήσεις δείχνουν ότι μπορούν να υπερβούν τις δυσκολίες της συγκυρίας και να εκμεταλλευτούν ευκαιρίες που δημιουργούνται. Ο πονοκέφαλος της ύφεσης, οι κινήσεις στην Ευρώπη και η εικόνα της εγχώριας χρηματαγοράς.

Ποιες εισηγμένες αντέχουν περισσότερο στην πανδημία

H οικονομική ζωή αρχίζει σταδιακά να ανάβει τις μηχανές της, όμως πολύ απέχουμε από την επιστροφή στην κανονικότητα. Οι επιπτώσεις από την πανδημία δεν μπορούν να αποτυπωθούν ούτε καν με σχετική ακρίβεια και είναι πολλά τα σημεία στα οποία δεν μπορούμε να έχουμε καν εικόνα.

Για παράδειγμα στον κομβικό (ιδίως για την Ελλάδα) κλάδο του τουρισμού οι σχεδιασμοί γίνονται μέρα με τη μέρα και ο στόχος είναι να περιοριστούν οι αναμενόμενες (μεγάλες) απώλειες. Από την άλλη πλευρά, ιδίως η τελευταία πρωτοβουλία Μέρκελ – Μακρόν για το οικονομικό πακέτο βοήθειας στην Ε.Ε. ενισχύει την πεποίθηση ότι ακόμα και οι… δυσκίνητοι Ευρωπαίοι θα εξαντλήσουν το οπλοστάσιό τους για να προστατεύσουν τη βιωσιμότητα χιλιάδων επιχειρήσεων και τις θέσεις εργασίας.

Σε αυτούς τους ρυθμούς, εύλογα, κινείται και το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Όμως, εδώ οι επενδυτές, πλην του γενικού κλίματος, προσπαθούν να εντοπίσουν και τις εταιρείες εκείνες που έχουν δείξει καλύτερη συμπεριφορά και επιδόσεις στο κρίσιμο διάστημα της πανδημίας. Οι περιπτώσεις αυτές δεν είναι λίγες.

Περίπου τρεις μήνες μετά την εμφάνιση της πανδημίας στην Ελλάδα και με τη χώρα να επιστρέφει σταδιακά σε ρυθμούς σχετικής κανονικότητας, οι επενδυτές προσπαθούν να κάνουν μια συνολική αποτίμηση των ζημιών που υπέστησαν μέχρι σήμερα οι εισηγμένες εταιρείες, αλλά και να εκτιμήσουν ποια θα είναι η επόμενη μέρα γι’ αυτές: θα αρχίσουν σταδιακά να ανακτούν μέρος των χαμένων απωλειών τους ή, αντίθετα, θα μπουν σε μια μακροπρόθεσμη περιπέτεια με αβέβαιο μέλλον;

Το μόνο βέβαιο είναι πως σε ένα οικονομικό περιβάλλον έντονης ύφεσης σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι επιπτώσεις θα είναι ορατές για όλους, πλην όμως επιμέρους κλάδοι που σχετίζονται με τις κατασκευές, τις επενδύσεις και την πληροφορική, θα μπορούσαν να ωφεληθούν μακροπρόθεσμα μέσα από τα προγράμματα οικονομικής στήριξης που θα εφαρμοστούν, αλλά και μέσα από τις ταχείες αλλαγές στη συμπεριφορά των πελατών που έφερε η φετινή πανδημία.

Παράλληλα, σήμερα έχουμε μια σχετικά καλύτερα εικόνα σχετικά για το ποιες εισηγμένες θα επηρεαστούν φέτος σχετικά λιγότερο από την πανδημία Covid-19.

Παλαιότερο δημοσίευμα του Euro2day.gr (12 Απριλίου με τίτλο «Εισηγμένες: Ποιες μικρομεσαίες εισηγμένες αντιστέκονται στην πανδημία» επιβεβαιώνεται μετά από τις μέχρι τώρα δηλώσεις των εταιρειών ή και παραγόντων της αγοράς.

Ανανεώνοντας λοιπόν και επικαιροποιώντας τη λίστα των εταιρειών που δεν θα πληγούν σε σημαντικό βαθμό από τη φετινή πανδημία, καταλήγουμε στα εξής:

* Σαφώς περιορισμένες οι επιπτώσεις σε τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς (ΟΤΕ), εταιρείες ύδρευσης (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ), και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (π.χ. ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή).

* Η ΔΕΗ θα έχει φέτος σαφώς χαμηλότερο κόστος λόγω και των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί, με αποτέλεσμα να προβλέπει βελτίωση λειτουργικών επιδόσεων μέσα στο 2020, αν και ερώτημα παραμένει η είσπραξη των λογαριασμών.

* Μέχρι στιγμής, η μέση ημερήσια φετινή αξία των χρηματιστηριακών συναλλαγών δεν απέχει πολύ από τα αντίστοιχα περσινά επίπεδα, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει για τις επιδόσεις της ΕΧΑΕ.

* Αρκετά έως πολύ ανθεκτικές αποδεικνύονται οι περισσότερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τροφίμων (π.χ. Κρι Κρι, Εβροφάρμα, Μύλοι Λούλη, Μύλοι Κεπενού, Μύλοι Σαραντόπουλου, Καραμολέγκος).

* Ο όμιλος συσκευασίας Flexopack απευθύνεται με τα προϊόντα του (ανά τον κόσμο) κυρίως στον κλάδο των τροφίμων, οπότε μέχρι σήμερα δεν έχει επηρεαστεί ο κύκλος εργασιών του.

* Στους αμυντικούς κλάδους συγκαταλέγεται και ο κλάδος των φαρμάκων, με αποτέλεσμα η Lavipharm να ευνοείται από την πώληση γνωστότατου brand name από το χώρο των αντισηπτικών.

* Η Paperpack δραστηριοποιείται στο χώρο της χάρτινης συσκευασίας, με βασικότερους πελάτες της τις φαρμακοβιομηχανίες και τις εταιρείες τροφίμων.

*Από τα δίκτυα πωλήσεων που κράτησαν ή και ευνοήθηκαν μέσα στην κρίση, ξεχωρίζει διεθνώς αυτό των super markets. Με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο τμήμα των προϊόντων του ομίλου Sarantis σε Ελλάδα και εξωτερικό περνά μέσα από τα super markets, όλα δείχνουν πως η εισηγμένη εταιρεία θα έχει φέτος μια ακόμη χρονιά πολύ καλών οικονομικών επιδόσεων.

*Μέσω super market προωθούνται σε μεγάλο βαθμό και τα προϊόντα της Παπουτσάνης. Μπορεί βέβαια να υπάρξει κάποια επίπτωση από τη μειωμένη τουριστική δραστηριότητα, ωστόσο η αγορά είδε με πολύ καλό μάτι την ταχεία στροφή της γνωστής σαπωνοποιίας στην παραγωγή αντισηπτικών, καλύπτοντας την αυξημένη ζήτηση που προέκυψε από τον Covid-19.

* Τα Πλαστικά Θράκης μπήκαν πρόσφατα στην παραγωγή μασκών, αποσκοπώντας στο να ικανοποιήσουν την αυξημένη ζήτηση που προέκυψε λόγω Covid-19. Κατά τα λοιπά, η προϊοντική εστίαση του ομίλου σε κλάδους όπως ο τουρισμός και τα τρόφιμα είναι περιορισμένη, ενώ οι όποιες σχετικές απώλειες αναμένεται να καλυφθούν από την αυξημένη ζήτηση άλλων κλάδων, όπως τα είδη προσωπικής προστασίας, υγιεινής και συσκευασίας τροφίμων.

* Η Cenergy διαθέτει κλεισμένα συμβόλαια στα υποβρύχια καλώδια που καλύπτουν ολόκληρο το 2020, ενώ μέχρι το φθινόπωρο φτάνουν οι συμβάσεις στον κλάδο των σωλήνων. Οι όποιες φετινές απώλειες εκτιμάται ότι θα είναι περιορισμένες, πράγμα που φαίνεται να ισχύει και για την άλλη εισηγμένη θυγατρική του ομίλου Viohalco, την ElvalHalcor.

* Τα Πλαστικά Κρήτης απευθύνονται διεθνώς σε κλάδους που δεν πλήττονται ιδιαίτερα από την πανδημία, όπως ο αγροτικός τομέας, η βιομηχανία πλαστικών, έργα διαχείρισης υδάτινων πόρων και προστασία του περιβάλλοντος, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

* Χωρίς ιδιαίτερα ζητήματα κύλησε η πανδημία για την Inform Λύκος, καθώς οι όποιες απώλειες στο «παραδοσιακό» κομμάτι των εργασιών, αντισταθμίστηκαν από την άνοδο τις ζήτησης στις νέες υπηρεσίες που προσφέρει. Γενικότερα, η στροφή της κοινωνίας προς την τεχνολογία, ενισχύει την πολιτική της εισηγμένης για προσφορά λύσεων ολοκληρωμένης ηλεκτρονικής επικοινωνίας.

* Ο κλάδος της πληροφορικής εκτιμάται ότι εντάσσεται σε εκείνους που θα πληγούν λιγότερο από πολλούς άλλους από την τρέχουσα πανδημία, για τους εξής λόγους: α) Οι εταιρείες λειτουργούν κυρίως με βάση πολύμηνα ή και υπερδωδεκάμηνα συμβόλαια έργων, άρα συνέχισαν να τρέχουν τις προϋπάρχουσες ανειλημμένες εργασίες τους, β) Οι διαδικασίες ανάθεσης δημόσιων έργων συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων, γ) Το όποιο πάγωμα νέων συμβάσεων από τον ιδιωτικό τομέα φαίνεται πως σταδιακά θα αποκατασταθεί. Με λίγα λόγια, οι φετινές επιπτώσεις θα είναι σχετικά περιορισμένες και κυρίως θα αφορούν το χρονισμό της ανάληψης και εκτέλεσης κάποιων εργασιών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα εισηγμένων ομίλων που θα αντιμετωπίσουν περιορισμένες επιπτώσεις είναι αυτά των Quest Holdings, Space Hellas, Profile, Entersoft, Byte Computers, Epsilon Net και Q&R.

* Ο ασφαλιστικός κλάδος (με εισηγμένες εταιρείες η Ευρωπαϊκή Πίστη και μελλοντικά η Interlife, της οποίας η εισαγωγή επίκειται) πλήττεται αναμφίβολα από την πανδημία σε ότι αφορά κυρίως τη φτωχή παραγωγή νέων εργασιών, τις ακυρώσεις μέρους των παλαιότερων συμβολαίων, αλλά και μια διαφαινόμενη πίεση στα τιμολόγια του κλάδου αυτοκινήτου. Ωστόσο, από τη στιγμή που η πτώση στις αγορές ομολόγων περιορίστηκαν σε μάλλον χαμηλά επίπεδα και εμφανίστηκαν λιγότερες αποζημιώσεις σε αυτοκίνητο και υγεία κατά το τρίμηνο Μαρτίου-Μαΐου, τα αποτελέσματα των εταιρειών πολύ πιθανόν να διατηρηθούν και φέτος σε σαφώς ικανοποιητικά επίπεδα.

* Πατώντας στο υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο εργασιών, οι Ευρωσύμβουλοι μπορούν να προσδοκούν φέτος νέα άνοδο στον κύκλο εργασιών τους, μετά το ιστορικό χαμηλό του 2018. Λόγω του ΕΣΠΑ, νέες εργασίες αναμένεται να αναληφθούν και φέτος.

* Μπορεί ο κλάδος των ακινήτων να συγκαταλέγεται σε αυτούς που επλήγησαν από την τρέχουσα χρήση, ωστόσο η Intercontinental-International ΑΕΕΑΠ αποδείχτηκε τυχερή, καθώς: α) Πέρυσι, προχώρησε σε περισσότερες πωλήσεις ακινήτων από αγορές, β) Η γενικότερη έκθεσή της σε ακίνητα του λιανικού εμπορίου και του τουρισμού είναι σαφώς περιορισμένη, γ) Σε πολλά ακίνητα που εκμισθώνει έχει όρους ετήσιας ανόδου ενοικίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v