Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Ποιες «μικρομεσαίες» αντιστέκονται στην πανδημία

Δεκαεπτά εταιρείες της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης που αναμένεται να έχουν σχετικά περιορισμένες επιπτώσεις από την κρίση του κορωνοϊού. Τι εκτιμούν παράγοντες της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς.

Εισηγμένες: Ποιες «μικρομεσαίες» αντιστέκονται στην πανδημία

H έλευση του κορωνοϊού σε συνδυασμό με την έντονη υποχώρηση των χρηματιστηριακών αποτιμήσεων στο ταμπλό του ΧΑ έχουν προκαλέσει έντονες συζητήσεις μεταξύ των επενδυτών για το αν υπάρχουν εισηγμένες που πλήττονται σε σχετικά μικρό βαθμό από την πανδημία και για το αν τελικά αξίζει τον κόπο κάποιος να τοποθετηθεί σ’ αυτές.

Το Euro2day.gr με βάση εκτιμήσεις παραγόντων της χρηματιστηριακής αγοράς, θα επιχειρήσει να συντάξει μια ενδεικτική λίστα 17 εταιρειών της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης (υπάρχουν και άλλες τέτοιες εισηγμένες) που θα μπορούσαν να ενταχθούν στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Το νερό συγκαταλέγεται στα προϊόντα με χαμηλή ελαστικότητα ζήτησης, άρα εκτός από την ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ δεν αναμένεται να επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την κρίση.

Η ζήτηση για τρόφιμα χαρακτηρίζεται ως αρκετά ανελαστική -και ιδιαίτερα αυτή την εποχή για το τμήμα της κατανάλωσης που διακινείται μέσω των super markets- οπότε οι επιπτώσεις από τον κορωνοϊό δεν αναμένεται να είναι μεγάλες (ίσως υπάρξει κάποιος επηρεασμός από τον μειωμένο τουρισμό το καλοκαίρι, ή από κάποιες εξαγωγές). Έτσι, με σχετικά περιορισμένες απώλειες αναμένεται να βγουν από την κρίση -μεταξύ άλλων- εταιρείες του κλάδου των αλεύρων (π.χ. Μύλοι Λούλη, Μύλοι Κεπενού), της γαλακτοβιομηχανίας (π.χ. Εβροφάρμα) και της αρτοβιομηχανίας (π.χ. Καραμολέγκος, με εξαίρεση ίσως τις πωλήσεις της θυγατρικής της Απολλώνιον).

Με τον κλάδο των τροφίμων (υλικά συσκευασίας) συνδέεται και η Flexopack, η οποία δραστηριοποιείται σε ευρύτατη σειρά χωρών. Επιπλέον, η εταιρεία μάλλον θα ωφεληθεί και από την πτώση που έχει σημειώσει η διεθνής τιμή του πετρελαίου.

Εταιρείες του κλάδου της πληροφορικής όπως π.χ. η Space Hellas, η Entersoft, η Unisystems (θυγατρική της Quest Holdings, η οποία λόγω των πολλών δραστηριοτήτων της δεν αναμένεται να πληγεί έντονα σε μακροπρόθεσμη βάση), η PROFILE και η Byte Cοmputers διαθέτουν σημαντικό υπόλοιπο ανεκτέλεστων συμβάσεων από τον δημόσιο ή και τον ιδιωτικό τομέα. Όσο και αν υπάρχει κάποια αβεβαιότητα για τον χρονισμό της υλοποίησης κάποιων εργασιών, εκτιμάται ότι οι όποιες αναταράξεις προκύψουν θα είναι διαχειρίσιμες και η όποια απώλεια εσόδων θα ανακτηθεί σε μεγάλο βαθμό σε επόμενη χρονική φάση.

Ο φαρμακευτικός κλάδος δεν αναμένεται να επηρεαστεί ιδιαίτερα αρνητικά από την πανδημία. Να σημειωθεί ότι η Lavipharm δραστηριοποιείται έντονα στον «καυτό» χώρο των αντισηπτικών, στον οποίον εισήλθε πρόσφατα και ο Παπουτσάνης (πιθανόν θα αναπληρώσει απώλειες από τον μειωμένο φέτος τουρισμό).

Επιπρόσθετα, μεγάλο ποσοστό των πωλήσεων της Paperpack αφορά συσκευασίες για φάρμακα και τρόφιμα, δηλαδή σε κλάδους που δεν θα πληγούν ιδιαίτερα από την πανδημία.

Στις ασφαλιστικές εταιρείες, αναμφίβολα θα υπάρξει δυσκολία πρόσκτησης νέων εργασιών εν μέσω κορωνοϊού, καθώς αριθμός συμβολαίων που δεν θα αναπληρωθεί μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες. Από την άλλη πλευρά, οι παρεμβάσεις Ε.Ε. και ΕΚΤ έχουν περιορίσει -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- την πτώση των ομολογιακών αγορών στην Ευρώπη, άρα και το πλήγμα στα επενδυτικά αποτελέσματα των ασφαλιστικών εταιρειών είναι σχετικά μικρό.

Επιπρόσθετα, οι περιορισμοί στην οδική κυκλοφορία κατά τις τελευταίες εβδομάδες φαίνεται πως έχει μειώσει ως ένα βαθμό το συντελεστή ζημιών στον κλάδο των οχημάτων, γεγονός που ωφελεί τις ασφαλιστικές εταιρείες. Η διοίκηση της Ευρωπαϊκής Πίστης ανακοινώνοντας τα ετήσια αποτελέσματα του 2019, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι και φέτος, παρά την πανδημία, θα καταφέρει τελικά να παρουσιάσει ένα ικανοποιητικό σετ οικονομικών επιδόσεων.

Σαφή αμυντικά χαρακτηριστικά επίσης, έχουν οι εταιρείες εκείνες που σε μεγάλο βαθμό λειτουργούν με βάση την υλοποίηση συμβολαίων αρκετά μεγάλης διάρκειας και τελικά θα καταφέρουν να συνεχίσουν απρόσκοπτα την παραγωγική τους διαδικασία. Ενδεικτικά μια τέτοια εταιρεία είναι η Cenergy, η οποία διαθέτει μεγάλο ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων για ολόκληρο το 2020 στον κλάδο των καλωδίων και μέχρι τουλάχιστον τον Οκτώβριο στη δραστηριότητα των σωλήνων (βλέπε σχετικό δημοσίευμα του Euro2day.gr).

Επίσης, αμυντικά χαρακτηριστικά έχει και η βιομηχανία επίπλων Δρομέας, λόγω κυρίως του ανεκτέλεστου υπολοίπου συμβάσεων που διαθέτει (Ευρωπαϊκή Ένωση, γερμανικό δημόσιο) και δευτερευόντως λόγω των εσόδων του από ΑΠΕ. Πιθανόν να πληγούν οι πωλήσεις προς την εγχώρια αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v