Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυτοκίνητο: Τι επιδότηση κερδίζει η αγορά οχήματος με ηλεκτροκίνηση

Παρουσιάζεται στο υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο για την ηλεκτροκίνηση. Κίνητρα αγοράς οχημάτων (Ι.Χ., σκούτερ και ποδηλάτων), προσέλκυσης επενδύσεων και ταχεία εγκατάσταση δημόσιων φορτιστών περιλαμβάνονται στο πακέτο.

Αυτοκίνητο: Τι επιδότηση κερδίζει η αγορά οχήματος με ηλεκτροκίνηση

Τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης των οχημάτων παρουσιάζει σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

Το σχέδιο θεσμικού πλαισίου αναμένεται να παρουσιαστεί ολόκληρο και ίσως και να κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει τα ακόλουθα κύρια σημεία:

1. Πρόγραμμα κινήτρων για την απόκτηση ηλεκτροκίνητων Ι.Χ., σκούτερ και ποδηλάτων

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα κίνητρα που έχει κλειδώσει είναι η επιδότηση με 5.000 ευρώ για την αγορά ηλεκτροκίνητου Ι.Χ. Για την προμήθεια ποδηλάτου και σκούτερ, η ενίσχυση θα είναι ποσοστιαία επί της αξίας τους.

Πηγές θέλουν την κυβέρνηση να έχει ετοιμάσει φορολογικά (μείωση ΦΠΑ) και άλλα κίνητρα, όπως την ελεύθερη στάθμευση των ηλεκτροκίνητων οχημάτων, μειωμένα διόδια, αλλά και κίνηση στο κέντρο της πρωτεύουσας χωρίς τους περιορισμούς του δακτυλίου.

2. Επενδυτικά κίνητρα

Πληροφορίες θέλουν να θεσπίζονται και κίνητρα για την προσέλκυση επενδυτών στη χώρα, ώστε να εγκαταστήσουν εργοστάσια ή γραμμές παραγωγής εξαρτημάτων, ηλεκτροκίνητων οχημάτων αλλά και φορτιστών.

3. Ταχεία εγκατάσταση φορτιστών

Με το νομοσχέδιο αναμένεται επίσης να διευθετηθεί και το θεσμικό καθεστώς για την εγκατάσταση φορτιστών σε δημόσιους χώρους. Δεν αποκλείεται να νομοθετούνται εξπρές διαδικασίες αδειοδότησης.

Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει υπολογίσει ότι οι δημόσιες εγκαταστάσεις ημιταχείας φόρτισης που θα απαιτηθούν στη χώρα κυμαίνονται ανάλογα με τον βαθμό διείσδυσης της ηλεκτροκίνησης από 1.078 έως 3.057, με επικρατέστερο το σενάριο των 1.448.

Οι σταθμοί ταχείας φόρτισης που χρειάζονται και πρέπει να τοποθετηθούν σε οδικούς άξονες, λιμάνια και αεροδρόμια κυμαίνονται από 296 έως 338, με επικρατέστερη την εκδοχή των 338.

Η κυβέρνηση κινείται για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης με βάση τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα. Ανάμεσα σε αυτούς είναι το 2030, ένα στα τρία οχήματα, ήτοι 350.000, να κινείται με ρεύμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v