Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρότερες και περισσότερες οι ηλεκτρονικές συναλλαγές μετά το lockdown

Παγιώνεται η μεταστροφή προς τα ηλεκτρονικά κανάλια έναντι των μετρητών. Ωστόσο, καταγράφεται σημαντική συρρίκνωση της συνολικής αξίας τους, που δείχνει... ύφεση. Τι φανερώνουν τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Covid-19.

Μικρότερες και περισσότερες οι ηλεκτρονικές συναλλαγές μετά το lockdown

Ο όγκος των ηλεκτρονικών συναλλαγών για το τρίμηνο Μαρτίου-Απριλίου-Μαΐου έχει εμφανίσει αύξηση 9% σε σχέση με πέρυσι, ενώ μόνο για τον Μάιο μέχρι στιγμής η αύξηση διαμορφώνεται στο 16%, σύμφωνα με τη δεύτερη έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου Covid-19, η οποία αφορά στο διάστημα 20-27 Μαΐου.

Τα ποσοστά αυτά επιβεβαιώνουν τα ευρήματα της πρώτης έκθεσης προόδου του Παρατηρητηρίου, όπου γινόταν λόγος για μια διαφαινόμενη και σημαντική επαύξηση του όγκου των ηλεκτρονικών συναλλαγών και μια γενικότερη μεταστροφή των πολιτών προς τα ηλεκτρονικά κανάλια από τα μετρητά. Η τάση αυτή δείχνει να παγιώνεται.

Η αύξηση στον όγκο των ηλεκτρονικών συναλλαγών συνοδεύτηκε με περαιτέρω μείωση στην αξία τους. Συγκεκριμένα, η αξία μειώθηκε κατά -1,5% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα Μαρτίου-Απριλίου-Μαΐου. Το ποσοστό αυτό βρισκόταν οριακά στο 0% στην προηγούμενη έκθεση προόδου, γεγονός που ισοδυναμεί με αξιοσημείωτη συρρίκνωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών εντός του Μαΐου. Ειδικότερα εξ όσων φαίνεται, κατά τον Μάιο η αξία των συναλλαγών έχει μειωθεί κατά 9% σε σχέση με πέρυσι.

Ενδεχομένως, το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς να έχει επιφέρει έναν αντίκτυπο στην αξία των ηλεκτρονικών συναλλαγών, που προς το παρόν δεν έχει αποτυπωθεί και θα απαιτηθούν πρόσθετα δεδομένα για να διαπιστωθεί κατά πόσο η μειωτική αυτή τάση αναστρέφεται ή διατηρείται.

Η μεταστροφή των καταναλωτικών δαπανών αποτυπώνεται και στα στοιχεία για ηλεκτρονικές συναλλαγές από τις συστημικές τράπεζες. Συγκεκριμένα για την περίοδο από 23 Μαρτίου, οπόταν επιβλήθηκαν τα αυστηρά μέτρα περιορισμού, έως 21 Μαΐου 2020 και σε σύγκριση πάντα με την αντίστοιχη περσινή, διαπιστώνεται μείωση 17% στο ύψος της διατραπεζικής δαπάνης μέσω mobile, internet banking καθώς και κάρτες. Συνεπώς, διαπιστώνεται μια περεταίρω επιδείνωση αυτής της μείωσης κατά 3%, με το ποσοστό του Μαΐου να διαμορφώνεται μέχρι στιγμής στο -7,5% σε σχέση με τον περσινό.

Συγκεκριμένα τα έσοδα της ΑΑΔΕ στο τρίμηνο Μάρτιος-Απρίλιος-Μάιος βαίνουν μειούμενα κατά 14%, ενώ του ΕΦΚΑ κατά 18% και των τελωνείων κατά 18,5%. Τα νούμερα αυτά είναι βελτιωμένα σε σχέση με την πρώτη έκθεση προόδου κατά 1%, 2% και 3% αντίστοιχα, γεγονός το οποίο ενδεχομένως να είναι ένας ενθαρρυντικός πρόδρομος δείκτης για την πορεία των δημόσιων εσόδων. Σε ιδιωτικούς οργανισμούς και ΔΕΚΟ, με εξαίρεση της τηλεπικοινωνίες και τις ασφάλειες που συνεχίζουν να παρουσιάζουν αύξηση και μέσα στον Μάιο σε σχέση με πέρυσι, οι λοιπές δαπάνες φθίνουν. Αξίζει να σημειωθεί όμως πως οι δαπάνες για ενέργεια αρχίζουν να γυρνούν σε θετικό πρόσημο.

Εν κατακλείδι, η δεύτερη έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου καταγράφει έκδηλη επιδείνωση των πρόδρομων δεικτών για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, αξίας ηλεκτρονικών συναλλαγών και καταναλωτικής συμπεριφοράς σε σχέση με πέρυσι, πλήρως συμβατή με έναρξη περιόδου ύφεσης. Στον αντίποδα, οι πληρωμές προς ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ εμφανίζουν ελαφρά βελτίωση όπως επίσης και οι πληρωμές για ενέργεια και τηλεπικοινωνίες.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v