Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πανούσης: Καθυστερήσεις σε ανακτήσεις και πλειστηριασμούς

Μείωση των εισπράξεων για τους servicers το 45ήμερο 15 Μαρτίου- τέλος Απριλίου. Σταθεροποίηση από τον Μάιο. Οι καθυστερήσεις στους πλειστηριασμούς και πως κτυπούν στα business plan. Μείωση δαπανών και συγχωνεύσεις το αντίδοτο. Οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που θα βοηθήσουν στη συγκράτηση των νέων NPEs.

Πανούσης: Καθυστερήσεις σε ανακτήσεις και πλειστηριασμούς

Καθυστέρηση εισπράξεων, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις απαιτήσεων από δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις εμφάνισαν κατά το 45ήμερο από τα μέσα Μαρτίου ως το τέλος Απριλίου, οι εταιρείες διαχείρισης (servicers), σύμφωνα με τον Τ. Πανούση, διευθύνοντα σύμβουλο της FPS και πρόεδρο της Ένωσης Διαχειριστών.

Μιλώντας στο πανευρωπαϊκό συνέδριο της SmithNovak ο κ. Πανούσης ανέφερε ότι όλες οι εταιρείες διαχείρισης αντιμετώπισαν, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και τη λήψη περιοριστικών μέτρων, πρόβλημα στις ανακτήσεις, κατά το δεύτερο 15νθήμερο του Μαρτίου και όλο τον Απρίλιο. Σημείωσε, όμως, ότι από τον Μάιο διαφαίνεται σταθεροποίηση, γεγονός που, κατά τον ίδιο, σηματοδοτεί επαναφορά στην κανονικότητα σε επίπεδο πληρωμών.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εμφανίστηκαν στις πληρωμές απαιτήσεων από δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, κυρίως καταναλωτικά και επαγγελματικά, ενώ καλύτερη εικόνα εμφάνισαν, σύμφωνα με τον πρόεδρο των servicers, τα ενυπόθηκα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια, τάση που δίνει θετικό μήνυμα για τις τιτλοποιήσεις που έγιναν ή που προγραμματίζονται.

Επιπρόσθετα, η παύση λειτουργίας των δικαστηρίων επέφερε νέες καθυστερήσεις στις ενέργειες αναγκαστικής εκτέλεσης και τους πλειστηριασμούς, επιβαρύνοντας έτι περαιτέρω το ήδη βεβαρυμμένο από καθυστερήσεις σκέλος νομικών ενεργειών, στις οποίες πρέπει να προχωρήσουν τράπεζες και servicers.

Η παραπάνω εξέλιξη έχει αρνητική επίπτωση στην υλοποίηση των επιχειρησιακών σχεδίων των εταιρειών διαχείρισης, των επενδυτών που αγόρασαν χαρτοφυλάκια ή τίτλους ενδιάμεσης διαβάθμισης καθώς και στην υλοποίηση των στόχων μείωσης των NPEs.

«Η μείωση των εισπράξεων από ανακτήσεις σημαίνει αυτομάτως και μείωση των εσόδων για τις εταιρίες διαχείρισης, γεγονός που επιτάσσει την επανεξέταση των λειτουργικών δαπανών και τον εξορθολογισμό των εξόδων» τόνισε ο κ. Πανούσης, σημειώνοντας ότι οι παραπάνω εξελίξεις ενδέχεται να επισπεύσουν τις συγχωνεύσεις στον κλάδο με σκοπό τη δημιουργία ισχυρότερων σχημάτων ειδικά μεταξύ των παικτών που δεν διαθέτουν κρίσιμη μάζα υπό διαχείριση δανείων.

Αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που θα επηρεάσουν την πορεία των NPLs

Ο πρόεδρος των servicers εξέφρασε πάντως την αισιοδοξία του ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας στο μέτωπο της δημιουργίας νέων NPEs μπορούν να περιοριστούν και να βελτιωθεί το περιβάλλον για να ενεργοποιηθούν τα σχέδια μείωσης των NPEs εφόσον προχωρήσουν οι εξής αλλαγές:

- Ο νέος πτωχευτικός νόμος που θα ανακοινωθεί τον Ιούνιο και θα εφαρμοστεί τον Ιανουάριο του 2021 εκτιμάται ότι θα βελτιώσει την πτωχευτική διαδικασία τόσο για νοικοκυριά όσο και επιχειρήσεις

- Η αλλαγή στο νόμο Κατσέλη (Ν.3869), με βάση την οποία όλα τα αιτήματα που δεν έχουν εκδικαστεί θα μπουν πλέον στη νέα πλατφόρμα με συγκεκριμένα κριτήρια ένταξης. Με αυτό τον τρόπο θα εξορθολογιστεί η διαδικασία και θα ενταχθούν στο νόμο αυτοί που πρέπει να μπουν και πληρούν τις προϋποθέσεις, θα μπει μία τάξη στα NPL των στεγαστικών δανείων και το σημαντικότερο θα αντιμετωπιστούν με σωστά κριτήρια οι στρατηγικοί κακοπληρωτές ανέφερε ο κ. Πανούσης.

Ο νόμος 4605 περί προστασίας της κύριας κατοικίας με βάση τον οποίο, έως τον Ιούλιο θα δοθεί ουσιαστικά η τελευταία ευκαιρία προστασίας. Προβλέπεται σημαντική αύξηση των αιτημάτων.

Το πρόγραμμα επιδότησης δόσεων στεγαστικών δανείων που θα τεθεί σε εφαρμογή από την πολιτεία 1η Ιουλίου και το οποίο είναι βέβαιο ότι θα ωφελήσει πάνω από 250Κ δανειολήπτες που σημαίνει περισσότερα από 13δισ. δάνεια.

Εάν όλα τα παραπάνω τεθούν σε εφαρμογή είναι βέβαιο, όπως ανέφερε, ότι θα επιτευχθούν οι επιχειρηματικοί στόχοι των Τραπεζών για την μείωση των NPEs, θα εξορθολογιστεί η δευτερογενής αγορά δανείων και θα επιτευχθούν οι στόχοι των τιτλοποιήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v