Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσοι εργαζόμενοι σε εμπόριο, υπηρεσίες και βιομηχανία μένουν σε τηλεργασία

Οι κινήσεις των επιχειρήσεων μετά την σταδιακή επανέναρξη της οικονομίας, όπως προκύπτουν από έρευνα του Euro2day.gr. Οι σταδιακές κινήσεις με ορίζοντα το τέλος του καλοκαιριού και τα μέτρα ασφαλείας για τους εργαζόμενους.

Πόσοι εργαζόμενοι σε εμπόριο, υπηρεσίες και βιομηχανία μένουν σε τηλεργασία

Η επιλογή της τηλεργασίας παραμένει βασική για χιλιάδες επιχειρήσεις στη χώρα καθώς η άρση του lockdown συνοδεύεται από περιορισμούς στον αριθμό των εργαζομένων που μπορούν να βρίσκονται στα γραφεία μιας εταιρείας.

Όπως προκύπτει από έρευνα του Euro2day.gr σε βασικούς τομείς της οικονομίας, οι περισσότερες μεγάλες επιχειρήσεις επέλεξαν μια σταδιακή προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Σε πρώτη φάση επέστρεψε στα γραφεία ένα μικρό ποσοστό εργαζόμενων, υπό αυστηρά μέτρα υγιεινής και η στρατηγική επανεξετάζεται προκειμένου να αυξηθούν οι «επιστροφές». Για πολλές εταιρείες βέβαια, αντικειμενικοί περιορισμοί, όπως το μέγεθος των γραφείων καθιστούν αναπόφευκτη την εκ περιτροπής προσέλευση για όσο διάστημα τουλάχιστον ισχύουν οι περιορισμοί.

Στο χώρο του εμπορίου ανάλογα τόσο με την προσωπική επιλογή ή δυνατότητα, όσο και με τις υποδομές των εργασιακών χώρων, το ποσοστό εργαζομένων που έχει επιστρέψει στο γραφείο κυμαίνεται από 30% έως και 70%. Πρόκειται για εργαζομένους των διοικητικών δομών, καθώς εκείνοι που απασχολούνται στη λιανική βρίσκονται στις θέσεις τους από τις 11 Μαίου.

Οι τάσεις παραμένουν μικτές αφενός, καθώς η τηλεργασία φάνηκε σε κάποιες περιπτώσεις να αποδίδει και σε κάποιες άλλες να δημιουργεί «διπλό κόπο», τόσο για τους εργαζομένους, όσο και για τα τμήματα των επιχειρήσεων. 

Σε ότι αφορά την απόδοση των εργαζόμενων υψηλότερη επιτυχία καταγράφουν επιχειρήσεις που είχαν καθιερώσει και προ της πανδημίας την εξ αποστάσεως εργασία για μία ημέρα έστω την εβδομάδα. Η κίνηση αυτή για αρκετές επιχειρήσεις (π.χ. φαρμακευτικές, εταιρίες παροχής υπηρεσιών όπως τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι κτλ) είχε σε μεγάλο βαθμό δοκιμάσει τον τρόπο εργασίας και συνεννόησης, είχε επιφέρει εξοικονόμηση χώρων και πόρων, οπότε στην παρούσα φάση εξετάζεται η παγίωση του συστήματος τηλεργασίας για περισσότερες ημέρες την εβδομάδα.

Ωστόσο, σειρά επιχειρήσεων όπως εκείνες του λιανεμπορίου – που διατηρούν ούτως ή άλλως μικρό ποσοστό εργαζομένων στα κεντρικά γραφεία- επιστρέφουν με ταχύτερο ρυθμό στην εκ του σύνεγγυς εργασία.

Οι κινήσεις των τραπεζών

Με το 50%-60% του ανθρώπινου δυναμικού συνεχίζουν και θα συνεχίσουν όσο υπάρχει ο υγειονομικός κίνδυνος του κορονοϊού τα καταστήματα των τραπεζών ανεξάρτητα από το πλήρες άνοιγμα της αγοράς.

«Το ποσοστό των υπαλλήλων του καταστήματος που είναι σε εφεδρεία και εργάζεται από το σπίτι δεν θα αλλάξει παρά το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς», αναφέρουν τα τραπεζικά στελέχη των αρμόδιων διευθύνσεων. Κι αυτό, όπως προσθέτουν, προκειμένου να διατηρηθεί η λειτουργία του καταστήματος σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο κρούσμα κορονοϊού.

Στην περίπτωση που σε κάποια τραπεζικό κατάστημα υπάρξει κρούσμα κορονοϊού τότε, με βάση τον σχεδιασμό, το κατάστημα θα κλείσει προκειμένου να απολυμανθεί, η ομάδα των υπαλλήλων που εργάζεται με φυσική παρουσία θα απομακρυνθεί και θα επιστρέψουν οι υπάλληλοι που εργάζονται από το σπίτι.

Σε ό,τι αφορά τις διοικητικές κεντρικές υπηρεσίες το τελευταίο 15νθήμερο έχει επιστρέψει στον χώρο εργασίας το 1/3 του προσωπικού και έχουν ήδη γίνει οι χωροταξικές αλλαγές με βάση τους κανόνες ασφαλείας όπως η απόσταση πρέπει να έχουν μεταξύ τους τα γραφεία, η σύσταση για χρήση μάσκας, η ύπαρξη αντισηπτικών κ.ά.

Η επιστροφή των telecoms

Πολύ μικρό ποσοστό του προσωπικού των εταιρειών τηλεπικοινωνιών έχει αρχίσει να επιστρέφει στα γραφεία, ενώ ο σχεδιασμός των διοικήσεων προβλέπει συνέχιση της τηλεεργασίας για σημαντικότατο τμήμα των εργαζομένων τουλάχιστον μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Στον ΟΤΕ, για παράδειγμα, έχει αρχίσει να επιστρέφει μικρό τμήμα του προσωπικού στα γραφεία από τις 18 Μαίου, με το ποσοστό να μην ξεπερνά το 20%. Υπενθυμίζεται πως περίπου το 80% των εργαζομένων του οργανισμού εργάζονταν από το σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σε αυτή τη φάση υπάρχει εναλλαγή προσωπικού σε διάφορα τμήματα ώστε κάποιοι να εργάζονται μία εβδομάδα από το σπίτι και την άλλη στο γραφείο, ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν.

Στην Vodafone Ελλάδας, το 92% του προσωπικού εργάζονταν από το σπίτι κατά την κορύφωση της κρίσης. Ο σχεδιασμός της διοίκησης προβλέπει πως το πρώτο στάδιο επιστροφής στο γραφείο θα ξεκινήσει στις 9 Ιουνίου. Το δεύτερο κύμα έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Ιουνίου, με τα γνωστά υγειονομικά πρωτόκολλα.

Οι εταιρείες, όπως και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις της χώρας, γνωρίζουν πως το καλοκαίρι θα υπάρξουν ούτως ή άλλως απουσίες λόγω αδειών και σχεδιάζουν προσεκτικά τι θα πράξουν από Σεπτέμβριο, ανάλογα και με την πορεία της πανδημίας.

Η προσαρμογή των ασφαλιστικών

Οι ασφαλιστικές εταιρείες και ένα μεγάλο τμήμα των διαμεσολαβούντων κατάφερε να προσαρμοστεί μέσα στις πρώτες δύο εβδομάδες στα νέα δεδομένα της πανδημίας. Άλλαξαν πολλά στον τρόπο επικοινωνίας των εταιρειών με εξωτερικούς συνεργάτες και πελάτες, όπως στην κατάθεση δικαιολογητικών, στις καταβολές πληρωμών και στη διαδικασία των εγκρίσεων για αποζημιώσεις.

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, σήμερα: α) Οι επισκέψεις πελατών στις εταιρείες έχουν περιοριστεί δραστικά β) ένα σημαντικό τμήμα του διοικητικού προσωπικού των ασφαλιστικών εταιρειών και των πρακτόρων δουλεύει από τα σπίτια του γ) Καθημερινά είναι τα ηλεκτρονικά σεμινάρια προς τους ασφαλιστές σχετικά με το πώς οι τελευταίοι θα στηρίξουν τους πελάτες τους στην τρέχουσα συγκυρία και για το πώς θα μπορούσαν να συνάψουν νέα συμβόλαια.

Η βιομηχανία

Ένα μεγάλο τμήμα των εργαζομένων σε υποστηρικτικές εργασίες (λογιστήρια, marketing, διοικητικό προσωπικό) εξακολουθεί και δουλεύει εξ’ αποστάσεως. Τα περισσότερα meetings στο εσωτερικό διαδικτυακά, όπως και το σύνολο των συμβουλίων με στελέχη, συνεργάτες και μεγάλους πελάτες που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους στον τομέα της παραγωγής, έχουν γίνει παρεμβάσεις ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός τόσο κατά τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης (π.χ. διπλάσια δρομολόγια μεταφοράς εργαζομένων), όσο και κατά τη διάρκεια της εργασίας. Ειδική μέριμνα λαμβάνεται και για άτομα που συγκαταλέγονται στις λεγόμενες «ευπαθείς ομάδες».

Για παράδειγμα, μετά την άρση του lockdown το το 20% των εργαζομένων της Mytilineos έχει επιστρέψει στα γραφεία, ενώ ήδη εξετάζονται τα επόμενα μέτρα για το προσωπικό της εισηγμένης.

Στην εταιρεία όλες οι εγκαταστάσεις παραγωγής αλουμίνας, αλουμινίου, ηλεκτρικής ενέργειας, δευτερόχυτου αλουμινίου και μεταλλικών κατασκευών καθώς και ορυχεία ήταν σε πλήρη λειτουργία κατά τη διάρκεια του Lockdown και παραμένουν σε λειτουργία.

Κατά τη διάρκεια του Lockdown, περισσότεροι από το 90% των εργαζομένων στα γραφεία και διοικητικές θέσεις, εργάζονταν εξ αποστάσεως ενώ τα ταξίδια από και προς την Ελλάδα είχαν μηδενιστεί. Διασφαλίστηκε η απρόσκοπτη επικοινωνία μεταξύ των εργαζομένων, όσο και με τους εξωτερικούς συνεργάτες και πελάτες σε όλο τον κόσμο, πραγματοποιώντας περίπου 800 τηλεδιασκέψεις και κλήσεις ημερησίως.

Για την ασφαλή επιστροφή των εργαζομένων ισχύουν τα παρακάτω μέτρα:

• Γίνεται θερμομέτρηση σε όλους τους εργαζόμενους σε όλες τις εγκαταστάσεις

• Τήρηση αποστάσεων ασφαλείας μεταξύ των γραφείων.

• Αποφυγή της χρήσης ανελκυστήρα και συναθροίσεων σε κοινόχρηστους χώρους

• Αποφυγή κινητικότητας εντός της εταιρίας και τήρηση της φυσικής απόστασης των 2μ. με συναδέλφους

• Άμεση ενημέρωση των Ιατρών της εταιρίας στην περίπτωση αδιαθεσίας ακόμα και ήπιων συμπτωμάτων, και αυστηρή τήρηση των οδηγιών του Ιατρού

• Αύξηση συχνότητας καθαρισμών και ορθή χρήση ΜΑΠ (δίνεται ατομικό πακέτο με μάσκες και αντισηπτικό)

• Οι απολυμάνσεις των κτιρίων γίνονται σε εβδομαδιαία βάση

Το ποσοστό επιστροφής μετά το lockdown δεν ξεπέρασε το 20%, ενώ επέστρεψαν οι εργαζόμενοι μόνο όσων η εργασία δεν μπορούσε να γίνει απομακρυσμένα.

Αντίστοιχα, στα Ελληνικά Πετρέλαια εφαρμόστηκε από τη Δευτέρα 25 Μαίου πρόγραμμα επιστροφής για το 50% των εργαζομένων της διοικητικές υπηρεσίες.  Στα διυλιστήρια και της εγκαταστάσεις του ομίλου συνεχίζεται να εφαρμόζεται το πρόγραμμα βαρδιών με «clean teams» προσωπικού, ώστε στο ενδεχόμενο κρούσματος να υπάρχει ο απαιτούμενος αριθμός εργαζομένων για να αντικαταστήσει το προσωπικό της βάρδιας, αλλά και ταυτόχρονα να υπάρχει και η αντίστοιχη εφεδρεία της.

Στα διυλιστήρια επιστρέφει το σύνολο των εργαζομένων της διευθύνσεις συντήρησης που στελεχώνουν κρίσιμες θέσεις.

Για της εργαζόμενους της χώρους των γραφείων έχουν ληφθεί μέτρα όπως η τήρηση του 1,5 μέτρου σε απόσταση ασφαλείας, η ύπαρξη αντισηπτικών, συστήνεται η χρήση χειρουργικής μάσκας, ενώ είναι υποχρεωτική στους ανελκυστήρες. Οι χώροι της αερίζονται, ενώ για την είσοδο στα γραφεί προηγείται θερμομέτρηση.

Επιπλέον κάθε εργαζόμενος θα χρησιμοποιεί αυστηρώς τα δικά του αντικείμενα, πληκτρολόγια υπολογιστών, στυλό και μολύβια. Τα επαγγελματικά ταξίδια εντός της Ελλάδας θα γίνονται αποκλειστικά με εταιρικά οχήματα και οι συσκέψεις θα πραγματοποιούνται με το σύστημα της τηλεδιάσκεψης.

Οι εταιρείες του Ομίλου Motor Oil από την αρχή της κρίσης του κορωνοϊού έλαβαν μέτρα για την προστασία των εργαζομένων, των εργολάβων και των συνεργατών τους ενώ κανείς δεν μπήκε σε αναστολή εργασίας.

Όλοι οι εργαζόμενοι αλλά και επισκέπτες που εισέρχονται στα κτίρια και στις εγκαταστάσεις θερμομετρούνται και τους δίνεται μάσκα, καθώς η χρήση της είναι υποχρεωτική στους κοινόχρηστους χώρους. Το σχέδιο υλοποιείται έχοντας αυτή τη στιγμή περίπου το 40 με 50% των εργαζομένων στα γραφεία σε εβδομαδιαίο rotation. Το ποσοστό της παρουσίας ανεβαίνει κάθε εβδομάδα.

Στα πρατήρια γίνεται έλεγχος ή μείωση εισερχομένων, τηρούνται οι αποστάσεις μέσα στο κατάστημα, υπάρχει ειδική σήμανση στο δάπεδο για θέσεις αναμονής, το προσωπικό φοράει συνεχώς μάσκες και γάντια, πραγματοποιούνται συνεχείς απολυμάνσεις στα γκισέ

Για τον όμιλο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ λόγω της φύσης της εργασίας η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων συνεχίζει να απασχολείται κανονικά στα εργοτάξια.  Επίσης η συντριπτική πλειοψηφία του προσωπικού των κεντρικών γραφείων και διοικητικών υπηρεσιών έχει επιστρέψει στου χώρους εργασίας όπου εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, όπως η τήρηση του 1,5 μέτρου ασφαλείας, η σύσταση για τη χρήση χειρουργικής μάσκας, ενώ πέραν της θερμομέτρησης στις εισόδους των κεντρικών γραφείων υπάρχουν ακόμη και αντισηπτικά χαλάκια ποδιών.

Από τη Δευτέρα 25 Μαίου το προσωπικό των διοικητικών υπηρεσιών της εταιρίας παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας επέστρεψε σε ποσοστό 60% του συνόλου.

Σε ό,τι αφορά τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΗΡΩΝ στη Βοιωτία εκεί οι βάρδιες του προσωπικού συνεχίζουν κανονικά και αδιάλειπτα τις εργασίες τους. Το 80% των εργαζομένων τόσο στα κεντρικά γραφεία όσο και στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής επιστρέφει στους χώρους εργασίας.

Την περασμένη εβδομάδα το ποσοστό ανερχόταν στο 60%, ενώ τηρείται απαρέγκλιτα η εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια του προσωπικού.

Στα καταστήματα της εταιρίας πραγματοποιούνται επίσης μόνο συγκεκριμένες συναλλαγές όπως οι πληρωμές λογαριασμών, η σύναψη νέων συμβολαίων και η αλλαγή στοιχείων. Επιπλέον στα γραφεία οι συσκέψεις γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο.

Ο ΔΕΣΦΑ ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή το Σχέδιο Σταδιακής Επιστροφής του προσωπικού του, το οποίο προετοιμάζει εδώ και κάποιες εβδομάδες, στους χώρους εργασίας με ασφαλή και ομαλό τρόπο, ακολουθώντας μια προσέγγιση βήμα προς βήμα, που θα επιτρέπει την εκ περιτροπής πρόσβαση των εργαζομένων, οι οποίο χωρίζονται σε τρεις ομάδες και φάσεις. Ξεκινώντας από την 1η Ιουνίου 2020 και μέχρι τα τέλη Αυγούστου, περίπου το 30% του προσωπικού θα βρίσκεται ταυτόχρονα στα γραφεία και τις εγκαταστάσεις του Διαχειριστή, ενώ το υπόλοιπο 70% θα συνεχίσει να εργάζεται εξ αποστάσεως.

Στον ΑΔΜΗΕ από τις 4 Μαΐου οι εργαζόμενοι στις κεντρικές υπηρεσίες επέστρεψαν σε ποσοστό 30% στον χώρο εργασίας τους και η πολιτική αυτή επανεξετάζεται με βάση τα δεδομένα που διαμορφώνονται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v