Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεγάλου: Τα σχέδια για τα CoCos και τις δύο τιτλοποιήσεις

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις της τράπεζας για την πορεία της οικονομίας και τις τιμές της κτηματαγοράς. Τι είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου για την εξόφληση των CoCos και τις δύο τιτλοποιήσεις NPLs.

Μεγάλου: Τα σχέδια για τα CoCos και τις δύο τιτλοποιήσεις

Ύφεση 8% για το 2020 και ανάπτυξη 7% το 2021 προέβλεψε η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου. Πίεση, όμως, σύμφωνα με τα στελέχη της Πειραιώς θα υποστούν και οι τιμές των ακινήτων και συγκεκριμένα στα εμπορικά ακίνητα η πτώση θα αγγίξει το 9% και στα οικιστικά το 10%.

«Οι συνθήκες που βιώνουμε είναι πρωτόγνωρες ωστόσο η Ελλάδα αντιμετώπισε έως σήμερα με επιτυχία την υγειονομική κρίση ενώ τα σημάδια από το άνοιγμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι ενθαρρυντικά», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Χρήστος Μεγάλου.

Υποστήριξε ότι είναι νωρίς ακόμη για να υπολογιστεί το μέγεθος της ζημιάς στον τουρισμό, ωστόσο τα μέτρα στήριξης από την πλευρά της κυβέρνησης τόσο στο μέτωπο της ρευστότητας, όσο και στο μέτωπο των εργαζομένων είναι ιδιαίτερα θετικά. Για τις προτεραιότητες της τράπεζας ο κ. Μεγάλου υπογράμμισε ότι πέραν της στήριξης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών στόχος είναι «το 2020 να καθαρίσουμε τον ισολογισμό και να προχωρήσουμε το πλάνο μετασχηματισμού της τράπεζας».

Η MIG και τα CoCos

Ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς ερωτηθείς για τα δάνεια της MIG απάντησε πως δεν θα σχολιάσει το θέμα. Πήρε θέση όμως για το θέμα των CoCos: «Η τράπεζα Πειραιώς θα πληρώσει το κουπόνι για τα Coco`s για την φετινή χρονιά σε μετρητά. Αυτό είναι το πλάνο μας», ανέφερε ο κ. Μεγάλου.

O αναβαλλόμενος φόβος

Ερωτηθείς ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας για το αν υπάρχει σε εξέλιξη συζήτηση για αλλαγή του νόμου για την αναβαλλόμενη φορολογία – έτσι ώστε να μην υπάρξει πίεση με μετοχική εμπλοκή του δημοσίου σε περίπτωση που οι τράπεζες καταγράψουν ζημιές – ανέφερε: «Δεν υπάρχει καμία συζήτηση».

Οι τιτλοποιήσεις

Η τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται σε επαφές με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές για τα δύο πακέτα τιτλοποιήσεων που έχει προγραμματίσει: το Phoenix ύψους 2 δισ. ευρώ και το Vega ύψους 5 δισ ευρώ. «Στόχος μας είναι η συναλλαγή να έχει ολοκληρωθεί προς το τέλος του 2020, το αργότερο αρχές του 2021», ανέφεραν τα στελέχη του ομίλου και πρόσθεσαν ότι «στις συζητήσεις με τους επενδυτές δεν υπάρχουν αλλαγές στην τιμολόγηση ούτε η τράπεζα σχεδιάζει να περιορίσει την περίμετρο των δύο τιτλοποιήσεων». Ο σχεδιασμός της τράπεζας είναι σύμφωνα με τα στελέχη της γνωστός στις εποπτικές αρχές, οι οποίες στηρίζουν τα πλάνα μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οι πωλήσεις NPLs και τα νέα δάνεια

Η τράπεζα βρίσκεται ένα βήμα πριν την συμφωνία για την πώληση του πακέτου μη εξυπηρετούμενων δανείων Iris, ολοκλήρωσε την πώληση του Trinity I και τους επόμενους μήνες θα προχωρήσει μετά την κατάθεση των προσφορών από τους επενδυτές και στο Trinity II.

Σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου η τράπεζα Πειραιώς θα στηρίξει τις επιχειρήσεις αλλά και τους ιδιώτες πελάτες της. Ήδη από την αρχή του έτους έχουν δοθεί 2,2 δισ. ευρώ νέα δάνεια, εκ των οποίων το 1,5 δισ. ευρώ από τις αρχές Μαρτίου. Η τράπεζα, όπως είπε, είναι έτοιμη να διαθέσει στην αγορά την ρευστότητα ύψους 1,1 δισ. ευρώ μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας ενώ στήριξε με νέα δάνεια 500 εκατ. ευρώ από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Μορατόριουμ»

Ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς υποστήριξε ότι η «κουλτούρα πληρωμών είναι εντυπωσιακή και όπως αποδεικνύεται έως τώρα δεν έχει αλλοιωθεί από την πλειοψηφία των δανειοληπτών. Στο χαρτοφυλάκιο λιανικής έχουν κάνει χρήση του μορατόριουμ πληρωμών 36.000 πελάτες με 1,8 δισ. ευρώ δάνεια από το σύνολο των 254.000 επιλέξιμων πελατών με δάνεια 6,8 δισ. ευρώ. Στο business χαρτοφυλάκιο έχουν κάνει χρήση του μορατόριουμ 2.400 επιλέξιμοι πελάτες με δάνεια 2,2 δις ευρώ από το σύνολο των 77.000 επιλέξιμων πελατών με δάνεια 13,4 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v