Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με ύφεση 0,9% υποδέχτηκε η Ελλάδα την πανδημία

Τα σημάδια της επερχόμενης κρίσης αποτυπώνονται στα στοιχεία πρώτου τριμήνου της ΕΛΣΤΑΤ. Υφεση 1,6% σε τριμηνιαία βάση, 0,9% σε ετήσια, στα 776 εκατ. η «ζημιά». Βουτιά 8,4% στις επενδύσεις. Οι δημόσιες καταναλωτικές δαπάνες στήριξαν την οικονομία.

Με ύφεση 0,9% υποδέχτηκε η Ελλάδα την πανδημία

Στα 776 εκατ. ευρώ ανέρχεται η ζημιά για την ελληνική οικονομία το πρώτο τρίμηνο του έτους σε όρους ΑΕΠ, όπως προκύπτει από τις πρώτες ανακοινώσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Σε σχέση με το δ' τρίμηνο του 2019, καταγράφεται ύφεση 1,6%, με την ετήσια αρνητική μεταβολή να προκύπτει μόλις 0,9%.

Το ΑΕΠ, από τα 48,515 δισ. ευρώ το τέταρτο τρίμηνο του 2019, περιορίστηκε σε 47,739 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του έτους, γράφοντας έτσι ένα σχετικά «καλό» ξεκίνημα για την ελληνική οικονομία.

Οι εξελίξεις αυτές δεν μπορούν να προδιαγράψουν αντίστοιχα καλή εικόνα το δεύτερο τρίμηνο του έτους, όταν το σύνολο των οικονομολόγων και αναλυτών προβλέπει κάθετη πτώση του ΑΕΠ. Το πρώτο τρίμηνο ενσωματώνει lockdown μόλις μισού μήνα, καθώς το πρώτο δίμηνο του έτους, η ελληνική οικονομία δεν είχε επηρεαστεί άμεσα από τον κορωνοϊό και το σταδιακό κλείσιμο των δραστηριοτήτων ξεκίνησε στις 11 Μαρτίου, όταν έκλεισαν τα σχολεία.

Λίγες ημέρες αργότερα, επιβλήθηκε καραντίνα και επί της ουσίας πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας σε ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομίας.

Ενδεικτικό είναι ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους, τα στοιχεία δείχνουν οριακή αύξηση της τελικής καταναλωτικής δαπάνης κατά 0,1% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2019, αύξηση των εξαγωγών κατά 2,5% και των εισαγωγών κατά 0,2%.

Αντίθετα, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν καταλυτικά από το πρώτο τρίμηνο του έτους, κατά 6,4% σε ετήσια βάση και κατά 8,4% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2019.  

Το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει μεταβάλει τις εκτιμήσεις του, σύμφωνα με τις οποίες φέτος, αν δεν λαμβάνονταν μέτρα εξαιτίας της πανδημίας, θα είχαμε ύφεση από 10 έως και 13,2%.

Μετά την εφαρμογή μέτρων περιορισμού των επιπτώσεων, το υπουργείο εκτιμά ότι η ύφεση θα περιοριστεί σε ένα εύρος 5-8%, ενώ η Κομισιόν έχει βάλει τον πήχη της ύφεσης κοντά στο 10%.

Αναλυτικά, οι μεταβολές των κυριότερων μακροοικονομικών μεγεθών σε όρους όγκου με εποχική διόρθωση έχουν ως εξής:

Τριμηνιαίες μεταβολές

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,4% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2019. Συγκεκριμένα καταγράφεται μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 0,9%, ενώ αντίθετα αυτή του δημοσίου καταγράφει άνοδο κατά 2,3%. 
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 8,4% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2019.
  • Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 0,1% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2019. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,7%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 2,3%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5,4% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2019. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 8,3%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 8%.

Ετήσιες μεταβολές

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 0,1% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2019. Για τα νοικοκυριά, η μείωση είναι 0,7% ενώ στο δημόσιο σημειώνεται άνοδος 2%.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 6,4% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2019.
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,5% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2019. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,7%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,01%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 0,2% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2019. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,2% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,3%.

Σταϊκούρας: Κάτω του μέσου όρου η ύφεση στην Ελλάδα

«Σήμερα, η ΕΛΣΤΑΤ, ανακοίνωσε τα προσωρινά στοιχεία των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020. Σύμφωνα με αυτά, κατέγραψε ρυθμό ύφεσης, σε ετήσια βάση, -0,9%», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ.  

Οπως αναφέρει ο κ. Σταϊκούρας, «η ύφεση είναι σημαντικά μικρότερη από τον μέσο όρο αυτής των χωρών της Ευρωζώνης, που διαμορφώθηκε στο -3,2%, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αυτό αποδεικνύει ότι το οικονομικό σχέδιο της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και η εφαρμογή του, είναι προς την ορθή κατεύθυνση.

Η συντεταγμένη πορεία της Κυβέρνησης, του κράτους, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών φέρνει καλά αποτελέσματα, και μέσα στις αντίξοες συνθήκες που δημιούργησε η υγειονομική κρίση.

Πιστεύω ότι με πίστη στις δυνάμεις μας, αλληλεγγύη και συνοχή θα ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση που ενέσκηψε από την πανδημία, με το ελάχιστο κοινωνικό και οικονομικό κόστος».

 

* Δείτε αναλυτικά στοιχεία στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v