Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στάθηκαν στο... ύψος τους τα φέσια του Δημοσίου στην αγορά

Μόλις κατά 18 εκατομμύρια μειώθηκαν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου τον Απρίλιο. Στα 610 εκατ. ευρώ οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου. Ποιοι φορείς γενικής κυβέρνησης χρωστούν τα περισσότερα.

Στάθηκαν στο... ύψος τους τα φέσια του Δημοσίου στην αγορά

Κόντρα στις εξαγγελίες για δραστική συρρίκνωση του όγκου των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου προς τους ιδιώτες, οι οφειλές παρέμειναν αμετάβλητες, μια ανάσα από τα 2,4 δισ. ευρώ και τον Απρίλιο. Η πανδημία, εκ του αποτελέσματος, είχε καταλυτικές επιπτώσεις και σε αυτό το μέτωπο.

Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν μικρή μείωση κατά 18 εκατ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου από το 1,788 δισ. ευρώ τον Μάρτιο σε 1,770 δισ. ευρώ τον Απρίλιο και οριακή αύξηση των εκκρεμών επιστροφών φόρου, παρά τις ανακοινώσεις για επιστροφές-εξπρές έως 30.000 ευρώ, χωρίς έλεγχο. Από τις σημερινές ανακοινώσεις δεν προκύπτουν οι ενδιάμεσες πληρωμές, οι οποίες ενδέχεται να δίνουν μια διαφορετική εικόνα.

Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία πάντως, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου από 610 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο αυξήθηκαν σε 626 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο, με το στοκ των άμεσων φόρων προς επιστροφή να μειώνεται από τα 284 στα 276 εκατ. ευρώ και των έμμεσων να αυξάνεται από τα 171 σε 188 εκατ. ευρώ.

Στα «φέσια» φορέων γενικής κυβέρνησης, τα νοσοκομεία παραμένουν σταθερά στην πρώτη θέση, με ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις 667 εκατ. ευρώ (από 680), τα ασφαλιστικά ταμεία χρωστούν 486 εκατ. ευρώ (από 484 εκατ. ευρώ) και οι ΟΤΑ 248 εκατ. ευρώ (από 251 εκατ. ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v