Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Λεφτά υπάρχουν» για deals στην πληροφορική

Για ποιους λόγους σειρά εταιρειών και funds είναι διατεθειμένοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να επενδύσουν στον κλάδο. Οι θετικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών, η ισχυρή ρευστότητα των εισηγμένων και οι διαθέσεις των τραπεζών.

«Λεφτά υπάρχουν» για deals στην πληροφορική

Παρά τις επιπτώσεις που αναμφίβολα θα επιφέρει η πανδημία στη φετινή πορεία των εταιρειών πληροφορικής, το κλίμα στον κλάδο είναι σήμερα εξίσου καλό ή και ακόμη καλύτερο σε σχέση με αυτό που επικρατούσε στις αρχές της χρονιάς.

«Η πανδημία θα επηρεάσει τα αποτελέσματά μας βραχυμεσοπρόθεσμα, αλλά τα οφέλη που θα προκύψουν για εμάς σε μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα θα είναι μόνιμα και μεγαλύτερα», δηλώνει στο Euro2day.gr οικονομικός διευθυντής εισηγμένης εταιρείας, άποψη με την οποία συμφωνούν πολλοί συνάδελφοί του.

Έτσι, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ο διευθύνων σύμβουλος της Quest Holdings Απόστολος Γεωργαντζής, αναφερόμενος στην πορεία των ηλεκτρονικών πωλήσεων, σημείωσε ότι ενώ αυτές αυξάνονταν κατά περίπου 15% τον χρόνο, ανέβηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας μεταξύ του 50% και του 100% και συνεχίζουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, ακόμη και μετά την επαναλειτουργία των φυσικών καταστημάτων πώλησης! «Είναι σαν να κερδίσαμε άμεσα τρία χρόνια ανάπτυξης», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ παράλληλα η πανδημία αύξησε το ποσοστό των συναλλαγών που διεξάγονται μέσω πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, συμπλήρωσε ο CEO του εισηγμένου ομίλου.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι απόψεις του διευθύνοντος συμβούλου της Space Hellas Γιάννη Μερτζάνη: «Η εκδήλωση της πανδημίας άλλαξε νοοτροπίες και δημιούργησε τις προϋποθέσεις για μεγαλύτερη μελλοντική ζήτηση τόσο από το δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα, σε τομείς στους οποίους η Space Ηellas δραστηριοποιείται/υποστηρίζει (τηλεργασία, απομακρυσμένη πρόσβαση, υπηρεσίες cloud, κυβερνοασφάλεια, Internet of Things) και στους οποίους θα δώσει φέτος μεγαλύτερη έμφαση, προκειμένου να διευρύνει/ενισχύσει το προϊοντικό της χαρτοφυλάκιο». Ειδικότερα για τη στάση του ελληνικού δημοσίου εν μέσω πανδημίας, ο κ. Μερτζάνης σημείωσε: «Το δημόσιο μας εξέπληξε θετικά. Έχει δείξει σημάδια επιτάχυνσης στη δρομολόγηση πολύ σημαντικών νέων έργων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται το Σύζευξις, οι ταυτότητες κ.ά.».

Παράλληλα, μια σειρά ενεργειών που προωθεί η κυβέρνηση (όπως π.χ. ψηφιακές υπογραφές, ηλεκτρονικές λογιστικές εργασίες και τιμολογήσεις) ενισχύει το εύρος πολλών δραστηριοτήτων πληροφορικής.

Μια ακόμη θετική εξέλιξη για τον κλάδο είναι η δρομολογούμενη ευρωπαϊκή συμφωνία σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, μέσω του οποίου η Ελλάδα προσδοκά μια κεφαλαιακή εισροή έως και του ύψους των 32 δισ. ευρώ, πέραν του 70% του παλαιού ΕΣΠΑ, που πρέπει να απορροφηθεί μέσα στην επόμενη διετία-τριετία και πέραν του νέου ΕΣΠΑ, που θεωρητικά έχει μόλις αρχίσει να σχεδιάζεται.

«Η υπόθεση των ΕΣΠΑ ήταν γνωστή και γι’ αυτό προβλέπαμε μέχρι πέρυσι μια σημαντική άνοδο των εργασιών του κλάδου (ή έστω του μέρους αυτού που δραστηριοποιείται στο κομμάτι των δημόσιων έργων) για την περίοδο 2020-2021 και μετά μια αξιοσημείωτη «κοιλιά» στις επιδόσεις μας. Αν όμως τρέξει τελικά το Ταμείο Ανάκαμψης, τότε θα μπορούσαμε να είμαστε αισιόδοξοι και για αρκετό καιρό ακόμη, καθώς ένα σημαντικό ποσοστό των επενδυτικών αυτών προγραμμάτων θα αφορά -άμεσα ή έμμεσα- την πληροφορική και τις τηλεπικοινωνίες.

Όλοι, βέβαια, περιμέναμε μια σαφώς ανοδική φετινή χρονιά και ήρθε η πανδημία να μας αναβάλει κάποια σχέδια και να παγώσει τις επενδύσεις ορισμένων πελατών μας σε Ελλάδα και εξωτερικό. Το καλό όμως είναι ότι το αρχικό πάγωμα δίνει σταδιακά τη θέση του στο ξεθάρρεμα, με αποτέλεσμα να είμαστε κοντά στο να υπογράφουμε και πάλι νέες συμβάσεις» υποστηρίζει πρόεδρος εταιρείας του κλάδου.

Σ’ όλα αυτά, θα πρέπει να προσθέσει κάποιος και τις έντονες ανακατατάξεις που παρατηρούνται στην εγχώρια αγορά, με πολλές εταιρείες να έχουν κερδίσει πολύ μεγάλο έδαφος κατά την τελευταία δεκαετία. Ως αποτέλεσμα, αυτές ζητούν να εξαγοράσουν είτε υποσχόμενες μικρότερες επιχειρήσεις είτε ομίλους με σημαντικά μερίδια αγοράς, που αντιμετωπίζουν ζητήματα δανεισμού.

Έτσι, δεν είναι τυχαία η μαζική προσέλευση υποψήφιων αγοραστών (όχι μόνο άλλων εταιρειών του κλάδου αλλά και funds) για τον έλεγχο της SingularLogic. Μεταξύ αυτών που συμμετέχουν σε υποψήφια σχήματα συγκαταλέγονται οι εισηγμένες Entersoft, Epsilon Net, Space Ηellas και Profile, όπως επίσης η OTS, η In Digital και το fund Sky Box.

Πέραν αυτού όμως, η Space Ηellas ανακοίνωσε πρόσφατα την απόκτηση συμμετοχής στην εταιρεία AgroApps, σε μια προσπάθεια διείσδυσής της στον χώρο της ψηφιακής γεωργίας. Ο CEO της Quest Holdings κ. Απόστολος Γεωργαντζής επιβεβαίωσε την προηγούμενη εβδομάδα το ενδιαφέρον του ομίλου του για εξαγορές, ενώ ο πρόεδρος της Profile Χαράλαμπος Στασινόπουλος αναμένεται να συνεχίσει το ψάξιμο για εκτός Ελλάδας εξαγορές από το προσεχές φθινόπωρο.

Τέλος, καταλυτικό παράγοντα στο ενδιαφέρον για εξαγορές εταιρειών πληροφορικής παίζει η ισχυρή ρευστότητα που διαθέτουν αρκετοί όμιλοι του κλάδου (βλέπε «θετικό καθαρό ταμείο» για Profile, Entersoft και Quest Holdings, πολλοί καλοί δείκτες για Space Ηellas και Epsilon Net), αλλά και η βούληση των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν τις καλές εταιρείες του κλάδου, άλλοτε προσφέροντες φρέσκο χρήμα και άλλοτε μετακυλίοντας χρονικά τις λήξεις υπάρχοντων δανείων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v