Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικός κλάδος: «Δειλή» επιστροφή στην κανονικότητα

Αυξημένη σε σχέση με τον Απρίλιο αλλά χαμηλότερη σε σύγκριση με όλους τους άλλους μήνες της φετινής χρονιάς ήταν τον Μάιο η εγχώρια ασφαλιστική παραγωγή. Θετικότερες ενδείξεις για τον Ιούνιο, που όμως δεν αρκούν για να «σώσουν» τη χρονιά. Αναλυτικός πίνακας.

Ασφαλιστικός κλάδος: «Δειλή» επιστροφή στην κανονικότητα

Τα πρώτα δειλά βήματα επανόδου στην κανονικότητα επιχείρησε να κάνει τον Μάιο η εγχώρια ασφαλιστική παραγωγή, η οποία μπορεί μεν να κινήθηκε υψηλότερα από το επίπεδο του «νεκρού» Απριλίου, αλλά χαμηλότερα τόσο σε σύγκριση με τον Μάρτιο και, πόσο μάλλον, με τον Ιανουάριο της φετινής χρονιάς.

Έτσι, με βάση τα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (βλέπε παρατιθέμενο πίνακα, επεξεργασμένο από το Euro2day.gr), το μεγαλύτερο πλήγμα έχει δεχτεί ο κλάδος ζωής (μεγαλύτερη επίπτωση εκτιμάται από τα προϊόντα bancassurance), ενώ στα «θύματα» συγκαταλέγεται και ο κλάδος οχημάτων, καθώς:

  • Ορισμένες εταιρείες προχώρησαν σε μειώσεις τιμολογίων μέσα στο δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου.
  • Κατά το συγκεκριμένο δίμηνο, πάνω από εκατό χιλιάδες οδηγοί επέλεξαν να αφήσουν τα οχήματά τους ανασφάλιστα, πιστεύοντας ότι δεν θα τιμωρηθούν κατά το διάστημα που ίσχυαν τα περιοριστικά μέτρα λόγω πανδημίας (μέχρι τα μέσα Ιουνίου, οι οδηγοί αυτοί έσπευσαν να ασφαλίσουν εκ νέου τα αυτοκίνητά τους).

Η ουσία είναι πως ενώ η ασφαλιστική παραγωγή σημείωνε άνοδο κατά το πρώτο φετινό δίμηνο (+1%), έχει βρεθεί στο πεντάμηνο να υπολείπεται κατά 5,6% της αντίστοιχης περυσινής επίδοσης.

«Ένα δεύτερο χαρακτηριστικό είναι πως μετά την πανδημία, υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ εταιρειών και διαμεσολαβούντων, τμήμα των οποίων έχει προσεγγίσει τα προ πανδημίας επίπεδα ενώ άλλοι μετρούν βαρύτατες απώλειες», δηλώνει γνωστός παράγοντας της ασφαλιστικής αγοράς, συμπληρώνοντας:

«Ο Ιούνιος δείχνει καλύτερα σημάδια από τον Μάιο σε ό,τι αφορά τη νέα παραγωγή και το ποσοστό των ακυρώσεων είναι περιορισμένο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ούτε ότι μπορούμε να πιάσουμε στο δωδεκάμηνο τις περυσινές επιδόσεις ούτε να αποκλείσουμε πως στο σύνολο του 2020 η παραγωγή θα κινηθεί ακόμη πιο κάτω από το -5,6% του πρώτου πενταμήνου. Θα είμαι χαρούμενος, αν τελικά μείνουμε στο -5,6%».

Η αιχμή του δόρατος πλέον ασφαλιστικών εταιρειών και διαμεσολαβούντων έχει πέσει στον κλάδο της υγείας, σε αντίθεση με τα συνταξιοδοτικά-επενδυτικά προγράμματα, που φαίνεται να έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα.

«Η ανάγκη για ασφαλιστική κάλυψη είναι μεγαλύτερη για τα άτομα χαμηλών εισοδημάτων παρά για τα εύπορα», κατέληξε ο συγκεκριμένος παράγοντας της αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v