Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Capital Economics: Κόβει στο μισό την πρόβλεψη για την ελληνική ύφεση

Ο οίκος προβλέπει μεγάλο πλήγμα, μειώνοντας ωστόσο δραστικά την αρχική του εκτίμηση. Υπεραπέδωσε η ελληνική οικονομία το πρώτο τρίμηνο. Αναμένεται «βουτιά» του ΑΕΠ 17-22% το δεύτερο τρίμηνο.

Capital Economics: Κόβει στο μισό την πρόβλεψη για την ελληνική ύφεση

Καλύτερη των αρχικών εκτιμήσεων είναι η κατάσταση στην εγχώρια οικονομία από την κρίση του κορωνοϊού, σύμφωνα με την Capital Economics, καθώς οι αναλυτές αναμένουν ότι η ύφεση θα διαμορφωθεί στο 8%, έναντι της αρχικής εκτίμησης του 15%, παραμένοντας ωστόσο σε υψηλότερα επίπεδα από το consensus των αναλυτών για το 2020.

Η μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τον ρυθμό της ανάκαμψης παραμένει, αλλά τα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες είναι πιο αισιόδοξα, σημειώνουν οι αναλυτές της CE, οι οποίοι στις αρχές Μαΐου εκτιμούσαν ότι δεδομένου του πόσο νωρίς η Ελλάδα επέβαλε lockdown και του μεγέθους του τουριστικού τομέα, η οικονομία θα κατέγραφε χειρότερη απόδοση από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Η ελληνική οικονομία υπεραπέδωσε έναντι των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης στο πρώτο τρίμηνο, με τη συρρίκνωση του ΑΕΠ να διαμορφώνεται στο 1,6% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2019, επίδοση πολύ καλύτερη από το -5% της Ισπανίας, ενώ και ο μεταποιητικός δείκτης PMI σημείωσε ισχυρή ανάκαμψη τον προηγούμενο μήνα. Την ίδια ώρα, η οικονομική δραστηριότητα, η οποία υποχώρησε στο 25% περίπου τον Απρίλιο, επέστρεψε ήδη στο 85-90% στα μέσα Ιουνίου.

Δεδομένων των παραπάνω στοιχείων, οι αναλυτές εκτιμούν ότι το ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο θα συρρικνωθεί με ρυθμό 17% από 22% που ήταν η αρχική εκτίμηση του Μαΐου. Προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις, η κατανάλωση πολλών υπηρεσιών θα είναι πιο ασθενής, δεδομένου ότι πολλές εταιρείες έκλεισαν για το μεγαλύτερο μέρος του 2ου τριμήνου.

Παράλληλα, ο τουριστικός τομέας παρέμεινε εκτός μέχρι την 1η Ιουνίου. Οι εκτιμώμενες τουριστικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 99% ετησίως τον Απρίλιο και η κίνηση των επιβατών στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών μειώθηκε κατά 96% τον Μάιο, ενώ μεγάλο μέρος της τουριστικής περιόδου έχει ήδη χαθεί και τα μέτρα κοινωνικής απόστασης θα εμποδίσουν τον τομέα να επιστρέψει σε πλήρη ικανότητα έως το τέλος του έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v