Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαρβιτσιώτης: Υπερόπλο στα χέρια της ευρωπαϊκής ηγεσίας η δημιουργία του ταμείου ανάκαμψης

«Για πρώτη φορά η χώρα μας αντιμετωπίζεται πραγματικά από την πλευρά της ευρωπαϊκής επιτροπής με ειλικρίνεια και με γενναιοδωρία. Είμαστε από τις χώρες οι οποίες, κατά κεφαλήν, θα πάρουν τα περισσότερα χρήματα", ανέφερε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Βαρβιτσιώτης: Υπερόπλο στα χέρια της ευρωπαϊκής ηγεσίας η δημιουργία του ταμείου ανάκαμψης

Ως υπερόπλο στα χέρια της ευρωπαϊκής ηγεσίας, χαρακτήρισε την δημιουργία του ταμείου ανάκαμψης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας σήμερα το απόγευμα στο 8ο αναπτυξιακό συνέδριο, που συνδιοργανώνουν στην Πάτρα, η εφημερίδα «Πελοπόννησος» και η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Το ταμείο αυτό, όπως είπε κατά την διάρκεια συνεδρίας για τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, «μπορεί να προστατεύσει τη ζώνη του ευρώ από κλυδωνισμούς και όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες από την υπέρμετρη εκτόξευση του κόστους δανεισμού και παράλληλα να δώσει φρέσκο χρήμα στις οικονομίες μας, ώστε να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα και αποτελεσματικά τις συνέπειες της πανδημίας».

Το ταμείο ανάκαμψης, συνέχισε, «βασίζεται στην συμφωνία ανάμεσα στη Γαλλία και στη Γερμανία, ότι δηλαδή πρέπει να δοθούν 500 δισ. ευρώ ως άμεσες ενισχύσεις προς τα κράτη - μέλη».

«Πάνω σε αυτές τις άμεσες ενισχύσεις», συμπλήρωσε, «έρχεται και κουμπώνει ένα δάνειο 250 εκατ. ευρώ, το οποίο θα πάρει η Ευρωπαϊκή Ένωση και για το οποίο θα είναι υπόλογα τα κράτη που θα πάρουν λεφτά από αυτό το δάνειο».

Όμως, όπως επεσήμανε, «δεν έχουμε φτάσει σε συμφωνία, αλλά με βάση το γεγονός ότι από χθες η Γερμανία έχει αναλάβει την προεδρία του ευρωπαϊκού συμβουλίου, πιστεύω ότι θα δώσει τη μάχη, ιδιαίτερα μετά τη συνάντηση Μέρκελ - Μακρόν, όπου και οι δυο τους είπαν ότι στηρίζουν απολύτως την πρόταση της ευρωπαϊκής επιτροπής, για αυτό το πακέτο».

«Πιστεύω», συμπλήρωσε, «ότι θα ρίξουν το πολιτικό βάρος των δύο μεγαλύτερων οικονομιών, αλλά και των δύο ισχυρότερων παικτών στο ευρωπαϊκό σύστημα, για να συνομολογηθεί τελικά αυτό το πακέτο».

Όσον αφορά στην στάση της Ελλάδας, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είπε ότι «εμείς, έχοντας δει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είμαστε απόλυτα σύμφωνοι» και πρόσθεσε:

«Για πρώτη φορά η χώρα μας αντιμετωπίζεται πραγματικά από την πλευρά της ευρωπαϊκής επιτροπής με ειλικρίνεια και με γενναιοδωρία. Είμαστε από τις χώρες οι οποίες, κατά κεφαλήν, θα πάρουν τα περισσότερα χρήματα ,σύμφωνα με την πρόταση και τον τρόπο κατανομής, και παράλληλα πρέπει να πω ότι δεν μας φοβίζει ένας έλεγχος ή μία εποπτεία για την λειτουργία αυτών των χρημάτων. Άλλωστε εμείς βρισκόμαστε σε ένα καθεστώς αυξημένης εποπτείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σε αυτό το σημείο ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν από τους πρώτους που μπήκαν πολύ δυνατά σε αυτή την κουβέντα και διεκδίκησαν πολύ πριν διαμορφωθεί το πλαίσιο του πακέτου, λέγοντας ότι αυτή είναι η στιγμή της Ευρώπης, αυτή είναι η στιγμή που πρέπει η Ευρώπη να δείξει με γενναιοδωρία και αποφασιστικότητα την απάντηση της στην οικονομική κρίση που έρχεται».

Στην συνέχεια, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι «αυτό το οποίο πιστεύω ότι πρέπει να έχει το πακέτο, είναι αυτά που έχει ονομάσει η Κριστίν Λαγκάρντ, δηλαδή πρέπει πρώτον να είναι γενναίο, δεύτερον αποφασιστικό, ώστε να αποτρέψει την οποιαδήποτε διακινδύνευση στη ζώνη του ευρώ, τρίτον πρέπει να είναι ευέλικτο στη διανομή των χρημάτων, προκειμένου να μην μπει σε τόσο στενούς κανόνες όπως τα μνημόνια και τέταρτον θα πρέπει να στοχεύει στις αλλαγές, οι οποίες θα εξυπηρετήσουν την επόμενη γενιά των ευρωπαίων».

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις, υπογράμμισε ότι «εμείς βρισκόμαστε σε αυτή στην διαπραγμάτευση με αποφασιστικότητα και για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια, όπου η χώρα μας ήταν στο περιθώριο των ευρωπαϊκών εξελίξεων, τώρα πλέον είναι στο τραπέζι των χωρών, οι οποίες μπορούν να συνασπίσουν γύρω τους άλλες χώρες για να διεκδικήσουν».

Όπως συμπλήρωσε, «αυτή ήταν μία κίνηση, η οποία έγινε στην αρχή αυτής της διαπραγμάτευσης και σήμερα συνεχίζεται, γιατί είμαστε μία χώρα που έχει ξεπεράσει το οικονομικό της πρόβλημα, έπειτα από μία δεκαετία μνημονίων, ενώ παράλληλα είμαστε μία χώρα, με ηγεσία που έχει μία μεταρρυθμιστική ατζέντα και έχει χτίσει πάλι από την αρχή και με γοργά βήματα την ευρωπαϊκή της αξιοπιστία».

Επανερχόμενος στο ζήτημα της χρηματοδότησης, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είπε ότι «όπως το έθεσε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τελευταίο ευρωπαϊκό συμβούλιο, η οποιαδήποτε αλλαγή στις κατανομές, δηλαδή η χώρα μας να μην πάρει τελικά 32 δισ. ευρώ, αλλά να πάρει 31 δισ., ή η αλλαγή στο συνολικό ύψος του πακέτου, θα δείξει ότι η Ευρώπη πέρασε κάτω από τον πήχη των προσδοκιών που έθεσε η ίδια στον εαυτό της και στους ευρωπαίους πολίτες, με αποτέλεσμα όχι μόνο τις οικονομικές αναταράξεις ,αλλά και πολιτικές αναταράξεις μέσα από την ενίσχυση κινημάτων αμφισβήτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Καταλήγοντας, τόνισε ότι «για την Ευρώπη, η γρήγορη υιοθέτηση αυτού του πακέτου, αποτελεί επιτακτική ανάγκη επιβίωσης, σαν πολιτικό όχημα, σαν οικονομική ένωση, σαν ένας πολυεθνικός οργανισμός που φιλοδοξεί διαρκώς να διευρύνει την εντολή που έχει πάρει από τους ευρωπαίους πολίτες, για να κάνει τη ζωή τους καλύτερη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v