Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς να ξεχωρίσετε σε μια συνέντευξη μέσω βίντεο

Πρακτικές συμβουλές από τη ManpowerGroup για όσους κληθούν να αναζητήσουν εργασία μέσω βιντεοσυνέντευξης. Η σημασία της εμφάνισης και του έγκαιρου follow-up.

Πώς να ξεχωρίσετε σε μια συνέντευξη μέσω βίντεο

Η αναζήτηση εργασίας έχει διαφοροποιηθεί, ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα. Καθώς οι επιχειρήσεις εφαρμόζουν όσο το δυνατόν περισσότερο τα μέτρα της φυσικής απόστασης, οι «παραδοσιακές» συνεντεύξεις έχουν μορφοποιηθεί σε ψηφιακές συνδιαλλαγές, με τη συνέντευξη μέσω βίντεο να γίνεται ο πρωταγωνιστής. Η ManpowerGroup καταγράφει τους τρόπους ώστε να ξεχωρίσετε σε μια διαδικτυακή συνέντευξη.

Εξοικειωθείτε με τη διαδικασία, ώστε να αποφύγετε τεχνικές δυσκολίες

Αποτελεί κοινή πρακτική για πολλούς να ελέγχουν προκαταβολικά τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν για να μεταβούν στη συνέντευξή τους, ώστε να βεβαιωθούν πως δεν θα χαθούν ή δεν θα αντιμετωπίσουν δυσκολία κατά τη μετάβαση. Το ίδιο ισχύει και στις διαδικτυακές συνεντεύξεις. Βεβαιωθείτε ότι έχετε εγκαταστήσει την κατάλληλη πλατφόρμα, έχετε δημιουργήσει λογαριασμό και ότι γνωρίζετε πώς να χρησιμοποιήσετε το συγκεκριμένο λογισμικό. Οι διαδικτυακές συναντήσεις μπορεί να είναι απογοητευτικές, εάν παρεμποδίζονται από «παγωμένα» καρέ, καθυστέρηση ήχου και κλήσεις που διακόπτονται. Διασφαλίστε ότι η διαδικτυακή σας συνάντηση θα πραγματοποιηθεί ομαλά, ζητώντας από τους συγκατοίκους σας να αποφύγουν ενέργειες που απαιτούν υψηλή χρήση σύνδεσης ίντερνετ κατά τη διάρκεια της συνέντευξής σας, όπως είναι η προβολή βίντεο. Αν η χρήση κοινής σύνδεσης ίντερνετ δημιουργεί προβλήματα, εξετάστε την επιλογή της κοινής χρήσης δεδομένων κινητής τηλεφωνίας.

Δώστε προσοχή στην παρουσία σας

Κατά τη διάρκεια της περιόδου που εργαζόμαστε από το σπίτι συνήθως φοράμε πιο καθημερινά ρούχα, θυμηθείτε όμως ότι κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συνέντευξης θα πρέπει να ντυθείτε πιο επαγγελματικά και να εκπέμπετε αυτοπεποίθηση. Η παρουσίαση παίζει σημαντικό ρόλο σε μια φυσική αλλά διαδικτυακή συνέντευξη, όπου απαιτείται η ύπαρξη ενός επαγγελματικού και καθαρού background. Καθίστε ευθεία στην κάμερα και κρατήστε το σώμα σας σε όρθια στάση. Αναπνεύστε σωστά, εισπνέοντας από το διάφραγμα -με αυτή την τεχνική θα μπορέσετε να κρατήσετε μια ευθυτενή στάση. Εξασκηθείτε στην επαφή των ματιών, στις εκφράσεις του προσώπου, ακόμη και στον τρόπο ακρόασής σας. Δώστε προσοχή στο πώς θα παρουσιάσετε τον εαυτό σας, δείξτε ενθουσιασμό και με αυτοπεποίθηση αναδείξτε τις δεξιότητές σας.

Πραγματοποιήστε μια αναπαράσταση συνέντευξης

Η ανάδειξη αυτοπεποίθησης κατά τη συνέντευξη απαιτεί εξάσκηση. Αυτό ισχύει επίσης και για τις διαδικτυακές συνεντεύξεις. Εξασκηθείτε κάνοντας πρόβα μέσω βίντεο. Πολλά γραφεία σταδιοδρομίας σχολών παρέχουν στους αποφοίτους συμβουλές «προετοιμασίας» της συνέντευξης μέσω διαδικτύου. Εάν κάτι τέτοιο δεν είναι διαθέσιμο, μπορείτε να κάνετε πρόβα με έναν φίλο πριν τη διενέργεια της συνέντευξής σας.

Έγκαιρο follow-up

Ένα απολογιστικό μήνυμα μπορεί αναδείξει και να ενισχύσει τις εντυπώσεις μετά τησυνέντευξη. Στείλτε μια σύντομη σημείωση στους υπεύθυνους προσλήψεων, αναφέροντας τι σας έκανε να αισθάνεστε συνδεδεμένοι με τη θέση και πώς οι συνεντευξιαστές σας βοήθησαν να κατανοήσετε τον ρόλο. Αυτό μπορεί να ενδυναμώσει τη γνώμη τους για εσάς. Στις διαδικτυακές συνεντεύξεις, μπορούν να εφαρμοστούν πολλές από τις «παραδοσιακές» τεχνικές συνέντευξης, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούνται νέες προκλήσεις. Μην περιμένετε την τελειότητα -οι συνεντευξιαστές πιθανότατα αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις με εσάς. Η προετοιμασία και η προσαρμογή σε ένα νέο κανάλι αναδεικνύει ένα διαφορετικό επίπεδο των δεξιοτήτων σας και αυτό μπορεί να λειτουργήσει προς όφελός σας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v