Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μώραλης: Ιστορική μέρα για τον Πύργο του Πειραιά

Ο Πύργος του Πειραιά είναι το δεύτερο υψηλότερο κτίριο στην Ελλάδα, μετά τον Πύργο των Αθηνών και παρότι κυριαρχεί στο λιμάνι εδώ και 45 χρόνια, ποτέ δεν αξιοποιήθηκε για διάφορους λόγους. Η επένδυση ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ.

Μώραλης: Ιστορική μέρα για τον Πύργο του Πειραιά

Παρουσία των Υπουργών Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη και Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάτου, υπεγράφη η σύμβαση για την αξιοποίηση του Πύργου του Πειραιά μεταξύ της δημοτικής Αρχής, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), της εταιρείας Dimand-Prodea Investments και της Αlpha bank που χρηματοδοτεί το έργο.

Για ιστορική μέρα έκανε λόγο ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης που τόνισε ότι «τα αδύνατα μπορούν να γίνουν δυνατά, με σχέδιο, προγραμματισμό και θέληση».

Σημειώνεται ότι το ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ, ενώ το οικονομικό αντάλλαγμα για τον Δήμο Πειραιά θα ανέρχεται στο 1.010.000 ευρώ με αναπροσαρμογή 2% ετησίως.

Η επένδυση, που αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα τις επόμενες εβδομάδες και να ολοκληρωθεί περίπου σε 2,5 χρόνια, προβλέπει μικτές χρήσεις γραφείων, καταστημάτων, χώρους ενημέρωσης και ανάδειξης του τουριστικού προϊόντος του Πειραιά, πολυχώρο πολιτιστικών λειτουργιών, με χώρο εστίασης, γραφεία και εστιατόριο.

Προηγήθηκε το «πράσινο φως» από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αφού ολοκληρώθηκε ο απαιτούμενος προσυμβατικός έλεγχος.

Ο Δήμος Πειραιά σχεδίασε και προχώρησε σε διεθνή διαγωνισμό για την αξιοποίησή του, που προέβλεπε την παραχώρησή του για 99 έτη, τη διαχείριση και εκμετάλλευσή του από επενδυτές.

«Η εγκατάλειψη οδήγησε στην εικόνα ενός φαντάσματος στο κέντρο του Πειραιά. Στόχος μας ήταν αυτό το εμβληματικό κτίριο να ξαναπάρει ζωή και να αποτελέσει κόμβο επιχειρηματικότητας για την πόλη» τόνισε ο κ. Μώραλης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το έργο θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες και όταν θα ολοκληρωθεί θα αναβαθμίσει την πόλη, την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών.

Είπε επίσης, ότι το έργο θα δώσει νέα δυναμική και προστιθέμενη αξία στην πόλη με νέες θέσεις εργασίας.

Ο κ. Μώραλης δήλωσε εξάλλου, ότι ο Δήμος Πειραιά, πέρα από την αξιοποίηση του Πύργου προχωρά στην ανάπτυξη του Μικρολίμανου και η περιοχή αλλάζει όψη με παρεμβάσεις, ενώ συνεχίζεται και η αστική ανάπλαση στον Αγ. Διονύσιο.

O επικεφαλής της Dimand, Δημήτρης Ανδριόπουλος, είπε ότι αυτό το project υλοποιείται αφού η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), η Dimand-Prodea Investments και η Alpha bank, επιβεβαίωναν τη θέλησή τους να συνεχιστεί το έργο. Ευχαρίστησε τον δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο, αλλά και τους διοικητικούς υπαλλήλους του δήμου, καθώς, όπως είπε, χωρίς την υποστήριξή τους δεν θα είχαμε φθάσει ως εδώ.

Σημειώνεται ότι ο Πύργος του Πειραιά είναι το δεύτερο υψηλότερο κτίριο στην Ελλάδα, μετά τον Πύργο των Αθηνών. Έχει ύψος 84 μέτρα και αποτελείται από 22 ορόφους. Αν και δεσπόζει στο λιμάνι εδώ και 45 χρόνια, ποτέ δεν αξιοποιήθηκε για διάφορους λόγους.

Η ανέγερσή του άρχισε το 1972 επί δημαρχίας Α. Σκυλίτση και φέρει την υπογραφή των αρχιτεκτόνων Ι. Βικέλα, Γ. Μολφέση και Α. Λοΐζου και ολοκληρώθηκε το 1975, ενώ το 1983 πήρε την εξωτερική του μορφή. Για πολλά χρόνια παρέμεινε ένα «κουφάρι» που δεν λειτούργησε ποτέ, εκτός από το ισόγειο και τους δύο πρώτους ορόφους οι οποίοι στέγασαν περιστασιακά ένα σχολείο, ένα υπερκατάστημα, τα γραφεία του Εθνικού και διάφορες δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v