Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαρβιτσιώτης: Πρέπει να κρατήσουμε ανοιχτά τα παράθυρα στον κόσμο

Κατά την ομιλία του, ο κ. Βαρβιτσιώτης αφού αναφέρθηκε στις «απανωτές κρίσεις της τελευταίας δεκαετίας στον ευρωπαϊκό χώρο, οικονομική, προσφυγική, πολιτικών αξιών και την τεράστια υγιειονομική», προέταξε την ανάγκη για περισσότερη Ευρώπη.

Βαρβιτσιώτης: Πρέπει να κρατήσουμε ανοιχτά τα παράθυρα στον κόσμο

Με μηνύματα για την ανάγκη περισσότερης Ευρώπης και με φόντο τους στύλους του Ολυμπίου Διός και την Ακρόπολη και υπό τους ήχους κλασικής μουσικής, πραγματοποιήθηκε απόψε η κεντρική εκδήλωση της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της συζύγου του, ξεκίνησε με χαιρετισμό του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, υπό την ιδιότητα του προέδρου της Επιτροπής των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ ακολούθως απηύθυνε ομιλία η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Βαρβιτσιώτης αφού αναφέρθηκε στις «απανωτές κρίσεις της τελευταίας δεκαετίας στον ευρωπαϊκό χώρο, οικονομική, προσφυγική, πολιτικών αξιών και την τεράστια υγιειονομική», προέταξε την ανάγκη για περισσότερη Ευρώπη. «Χρειαζόμαστε «περισσότερη Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε «όχι μόνο με την έννοια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πράγματι αποτελεί την οικονομική και πολιτική ασπίδα 27 κρατών-μελών, αλλά της Ευρώπης ως χώρου διαφύλαξης και προώθησης κοινών ιδεών και αξιών, ως φάρου διακρατικής συνεργασίας και συσπείρωσης των λαών απέναντι στις κοινές προσκλήσεις».

Στη συνέχεια ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στον σύγχρονο ρόλο του Συμβουλίου της Ευρώπης. «Το ευρωπαϊκό αυτό πνεύμα δεν υπάρχει θεσμός που να το ενσωματώνει καλύτερα και πληρέστερα από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Ο κατεξοχήν θεματοφύλακας της Δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ευρωπαϊκή μας ήπειρο. Ένας τόπος συνάντησης και διαλόγου 47 κρατών, που μοιράζονται τον κοινό ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό και συντάσσονται πίσω από κοινές αρχές που στηρίζουν τα δικαιώματα 850 εκατομμυρίων ανθρώπων» είπε ειδικότερα.

Σε αυτό το πλαίσιο, έκανε ειδική μνεία στην τρέχουσα ελληνική προεδρία, με έμφαση στις προτεραιότητές της, τονίζοντας πως η ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης από τη χώρα μας ήλθε σε μία στιγμή που οι αρχές και οι αξίες που πρεσβεύει ο Οργανισμός δοκιμάζονται. «Για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία, αποφασίσαμε να βάλουμε την προστασία της ζωής και της δημόσιας υγείας πάνω από την οικονομική δραστηριότητα. Αυτό ήρθε με την επιβολή πρωτόγνωρων περιορισμών στην ελευθερία του ανθρώπου. Περιορισμούς στην κίνηση, στην πρόσβαση στην εργασία, στην πρόσβαση στη δικαιοσύνη, στην άσκηση των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων» εξήγησε.

Επομένως, υπογράμμισε, πως είναι μεγάλο το ηθικό βάρος της ελληνικής προεδρίας να αναδείξει το αληθινό περιεχόμενο των αρχών και αξιών του Οργανισμού και προσέθεσε: «Έτσι, προτάξαμε ως κεντρικό θέμα της ελληνικής προεδρίας, την «προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας σε συνθήκες πανδημίας και την αποτελεσματική διαχείριση μίας υγειονομικής κρίσης, με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».

Κατέστησε δε σαφές πως η υγειονομική κρίση δεν αποτελεί δικαιολογία ούτε άλλοθι για την έκπτωση σε αρχές και αξίες της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αρχές που στηρίζει το Συμβούλιο της Ευρώπης, επισημαίνοντας πως αυτές οι αρχές και αξίες πρέπει να μας οδηγούν στις δύσκολες στιγμές. Σύμφωνα με τις αρχές αυτές, είπε, οι περιορισμοί των θεμελιωδών ελευθεριών πρέπει να διέπονται από αναλογικότητα, να είναι προσωρινοί και απολύτως αναγκαίοι, καθώς και να τίθενται υπό συνεχή επανεξέταση. Παράλληλα, συμπλήρωσε, η πρόσβαση στην υγειονομική προστασία θα πρέπει να είναι ένα αυτονόητο ανθρώπινο δικαίωμα και όχι ένα ζητούμενο.

Προσδιόρισε ως στόχο της ελληνικής προεδρίας, οι αρχές να υιοθετηθούν υπό τη μορφή μιας Διακήρυξης των Αθηνών κατά την επικείμενη 130η Σύνοδο της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στις 4 Νοεμβρίου, στην Αθήνα, «που συμπίπτει με τα 70 χρόνια από την υπογραφή της νομικής μας πυξίδας, της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου». Θα είναι η πρώτη φορά, όπως επισημαίνει, που θα παραχθεί ένα τέτοιο κείμενο και η υιοθέτηση της Διακήρυξης θα αποτελέσει ένα νέο κεκτημένο στην ιστορία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μια πολύτιμη παρακαταθήκη για την ευημερία για τις επόμενες γενιές και έναν πλοηγό για την αντιμετώπιση παρόμοιων έκτακτων καταστάσεων.

Παράλληλα, ο κ. Βαρβιτσιώτης απηύθυνε κάλεσμα για συστράσευση της κοινωνίας και τόνισε πως ο αγώνας για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι συνεχής και καθημερινός. «Δεν τελειώνει ούτε στην πανδημία ούτε στην κατάρτιση της Διακήρυξης των Αθηνών. Για το λόγο αυτό, είναι ανάγκη να επαγρυπνεί το σύνολο της παγκόσμιας κοινωνίας: η πολιτική εξουσία, οι δικαστές, η ακαδημαϊκή κοινότητα, η Κοινωνία των Πολιτών και κάθε υπεύθυνος πολίτης. Κι από αυτό εδώ το βήμα απευθύνω κάλεσμα σε όλους να συστρατευθούν πίσω από αυτό τον υψηλό σκοπό και να μετατραπούν σε ένθερμους πρεσβευτές των αξιών ανά τον κόσμο» επισήμανε.

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών έστειλε το μήνυμα πως «με κοινές προσπάθειες βασισμένες σε κοινές αρχές θα αντιμετωπίσουμε την κρίση. Η Ευρώπη μας δεν πρέπει να γυρίσει στο παρελθόν κλείνοντας τα σύνορά της και ασκώντας εθνικές πολιτικές. Πρέπει να κρατήσουμε ανοιχτά τα παράθυρα στον κόσμο και η Ελλάδα δηλώνει παρούσα και πρόθυμη να συνεισφέρει ώστε να πετύχουμε».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v