Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υφεση έως 10,5% βλέπει φέτος στην Ελλάδα το ΙΟΒΕ

Με πιο βαθιά ύφεση, από ό,τι αρχικά είχε προβλέψει, θα κλείσει το έτος σύμφωνα με τα δύο σενάρια του ΙΟΒΕ. Μεγαλύτερες οι απώλειες του ΑΕΠ από το ύψος της ονομαστικής ύφεσης.

Υφεση έως 10,5% βλέπει φέτος στην Ελλάδα το ΙΟΒΕ

Στην επί τα χείρω αναπροσαρμογή των προβλέψεών του για την ύφεση της ελληνικής οικονομίας για το τρέχον έτος, σε σύγκριση με την προηγούμενη έκθεση του Απριλίου, προχώρησε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Συγκεκριμένα, κατά την παρουσίαση της δεύτερης τριμηνιαίας έκθεσης του Ιδρύματος από τον γενικό διευθυντή Νίκο Βέττα, στο βασικό σενάριο όπου εμπεριέχεται ένας βαθμός αισιοδοξίας ότι «ξεμπερδεύουμε σύντονα με την πανδημία», προβλέπεται ύφεση της τάξεως του 7,5% έναντι 5% της προηγούμενης πρόβλεψης. Αντίθετα στο δυσμενές σενάριο, με την πανδημία να συνεχίζεται, η ύφεση εκτοξεύεται στο 10,5%, έναντι πρόβλεψης 9% στην προηγούμενη τριμηνιαία έκθεση.

Σύμφωνα με τον κ. Βέττα, το 7,5% και το 10,5% των σεναρίων αφορά την ονομαστική ύφεση, καθώς οι επιπτώσεις στο ΑΕΠ θα είναι ακόμη μεγαλύτερες. Συγκεκριμένα στο σενάριο ονομαστικής ύφεσης 7,5%, οι απώλειες στο ΑΕΠ θα ανέλθουν στο 9%, ενώ στο δυσμενές σενάριο, με την ονομαστική ύφεση στο 10,5%, η πραγματική απώλεια του ΑΕΠ θα ξεπεράσει το 13%.

Στο βασικό σενάριο προβλέπεται αύξηση της ανεργίας σε άνω του 19%, ενώ στο δυσμενές, εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 20%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v