Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρεις προσφορές για την απόκτηση της ΕΛΒΟ

Ισχυρό το ενδιαφέρον για την εξαγορά της ΕΛΒΟ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Αισιοδοξία και για την εξέλιξη των υπόλοιπων ιδιωτικοποιήσεων.

Τρεις προσφορές για την απόκτηση της ΕΛΒΟ

Τρεις εταιρείες, κατέθεσαν σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές δεσμευτικές προσφορές για την απόκτηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ).

«Το ενδιαφέρον είναι έντονο και αυτό αποδεικνύει ότι η χώρα ακόμα και εν μέσω της πανδημίας αποτελεί σοβαρό επενδυτικό προορισμό» επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, αναφέροντας ότι μεταξύ των ενδιαφερομένων είναι και η η ισραηλινή κοινοπραξία SK Group - Plasan.

Μάλιστα σημειώνουν ότι το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε ενισχύει την αισιοδοξία που υπάρχει για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, αλλά και για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, ώστε στη συνέχεια να απομείνει η υπόθεση της Λάρκο και η εξυγίανση της ΕΑΒ.

Μεταξύ των ενδιαφερομένων για την εξαγορά της ΕΛΒΟ περιλαμβάνεται η γερμανική Krauss-Maffei, η Plasan από το Ισραήλ σε συνεργασία με την ομοεθνή της κρατική Rafael Advanced Defense Systems, η νοτιοαφρικανική Paramount, η ιταλική Ferrovie dello Stato, μητρική της Trenitalia, και διά αυτής και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και μια ελληνική εταιρεία από τη Βόρειο Ελλάδα, που συνδέεται από την αγορά με αμερικανικά συμφέροντα.

Οι προς πώληση εγκαταστάσεις της ΕΛΒΟ βρίσκονται στη βιομηχανική περιοχή Θεσσαλονίκης στη Σίνδο και καταλαμβάνουν έκταση 270 στρεμμάτων, ενώ παράλληλα πωλούνται και δικαιώματα πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας όπως ο διακριτικός τίτλος, τεχνογνωσία, σχέδια, άδειες ΙΤ και πατέντες που έχει κατοχυρώσει η εταιρεία αλλά και πιστοποιήσεις όπως για τη συναρμολόγηση και συντήρηση αρμάτων Leopard που είχε αποκτήσει στο πλαίσιο εκείνου του εξοπλιστικού προγράμματος και των αντισταθμιστικών του.

Υπενθυμίζεται πως η επιχείρηση τέθηκε το 2014 σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης κουβαλώντας υποχρεώσεις της τάξεως των 85,4 εκατ. ευρώ και σωρευμένες ζημίες 170,3 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v