Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣτΕ: Αναδρομικά 11 μηνών για τους συνταξιούχους

Δικαίωση από το ανώτατο δικαστήριο για τους συνταξιούχους που είχαν προσφύγει, διεκδικώντας αναδρομικά για τις περικοπές. Τι προβλέπει η απόφαση για αξιώσεις μετά την ψήφιση του ν. Κατρούγκαλου. Η ανακοίνωση του υπ. Εργασίας.

ΣτΕ: Αναδρομικά 11 μηνών για τους συνταξιούχους

Αναδρομικά 11 μηνών, από τον Ιούνιο του 2015 μέχρι τον Μάιο του 2016, δικαιούνται οι συνταξιούχοι με βάση τις αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας που δημοσιεύθηκαν σήμερα.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του ανώτατου δικαστηρίου, οι συνταξιούχοι που ήδη έχουν προσφύγει διεκδικώντας αναδρομικά για τις περικοπές που έχουν υποστεί για το παραπάνω χρονικό διάστημα δικαιώνονται.

Οσον αφορά εκείνους που δεν έχουν ακόμη προσφύγει, διατηρούν το δικαίωμα διεκδίκησης, εφόσον προσφύγουν τελικώς στη Δικαιοσύνη.

Σε ό,τι αφορά τις αξιώσεις μετά το 2016, όταν ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου, το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν μπορεί κανείς να διεκδικήσει αναδρομικά.

Ωστόσο, για το χρονικό διάστημα από το 2013 έως και τον Ιούνιο του 2015 το ανώτατο δικαστήριο επανέλαβε προηγούμενη απόφασή του, σύμφωνα με την οποία αναδρομικά μπορούν να πάρουν μόνον οι συνταξιούχοι που είχαν προσφύγει τότε, μέχρι τον Ιούνιο του 2015.

Υπ. Εργασίας: Μελετάμε την απόφαση 

«Η κυβέρνηση έχει αποδείξει, μέχρι σήμερα, τον σεβασμό της στις δικαστικές αποφάσεις, όπως πρόσφατα έκανε με τη νομοθέτηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ν.4670/2020 με την οποία εκπληρώνει με αξιοπιστία και χρονοδιάγραμμα τις δεσμεύσεις της στους συνταξιούχους», σχολιάζει το υπουργείο Εργασίας σε ανακοίνωσή του. «Συνεπώς, μελετάμε τη σημερινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και συνεκτιμώντας τις δημοσιονομικές δυνατότητες και αντοχές της εθνικής μας οικονομίας, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει το χρόνο και τον τρόπο υλοποίησης της απόφασης αυτής».

Οι δικαιούχοι

Οπως έγραψε το Euro2day.gr, δυνητικοί δικαιούχοι των αναδρομικών ύψους 3,9 δισ. ευρώ είναι όλοι οι παλαιοί συνταξιούχοι, 2,5 εκατομμύρια άτομα. Βέβαια, στη δικαιοσύνη έχουν προσφύγει από τον Ιούνιο του 2015 και μετά περίπου 200.000 με 250.000 από αυτούς.

Οι πέντε περικοπές του 2012 που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από την Ολομέλεια του ΣτΕ το 2015 είναι:

  1. μείωση κατά 12% στο τμήμα της κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ.
  2. μείωση που εφαρμόζεται κλιμακωτά 5% - 20% για συντάξεις ή άθροισμα συντάξεων από 1.000 ευρώ και άνω.
  3. μείωση στις επικουρικές κλιμακωτά 10% - 20% από το πρώτο ευρώ με κατοχύρωση κατώτατου ορίου 200 ευρώ.
  4. πλήρης περικοπή των Δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας, που για τις κύριες συντάξεις ήταν στο ποσό των 400 ευρώ (200 συν 200 ευρώ).
  5. πλήρης περικοπή των δώρων των επικουρικών που ήταν πλήρεις συντάξεις, δηλαδή δύο επικουρικές ανά έτος.

Από την πλευρά της κυβέρνησης τηρείται στάση αναμονής, με τις δηλώσεις των αξιωματούχων να περιορίζονται στο ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί απόλυτα την απόφαση του ΣτΕ και ότι η δαπάνη και ο τρόπος που θα καταβληθούν τα όποια αναδρομικά θα είναι στο πλαίσιο των δημοσιονομικών αντοχών της χώρας και της οικονομίας. Στα σενάρια που επεξεργάζονται, βρίσκονται ετήσιες δόσεις που κυμαίνονται από τρεις έως και έξι, ανάλογα με την οριστική απόφαση.

Δεν αποκλείεται άλλωστε για τα ποσά που αντιστοιχούν στις επικουρικές συντάξεις να ακολουθηθεί η λύση των τριών ετήσιων δόσεων, ενώ για τα ποσά των κύριων συντάξεων, οι δόσεις να είναι περισσότερες. Βάσει των υπολογισμών πάντως, οι συνταξιούχοι διεκδικούν ποσά που κυμαίνονται από 660 ευρώ έως και πάνω από 7.000 ευρώ. Σε ειδικές, δε, περιπτώσεις ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ (π.χ. συνταξιούχοι δημοσίου ή ΔΕΚΟ - Τραπεζών).

* Δείτε την περίληψη των αποφάσεων στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v