Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤΕΠΙΧ: Πώς οι τράπεζες «παρακάμπτουν» το Πρωτοδικείο για τα δάνεια

Λύση στο πρόβλημα της αναμονής του δικαιολογητικού που πρέπει να πάρει η επιχείρηση από το Πρωτοδικείο, για να εγκριθεί το δάνειο, δίνουν αυτοβούλως οι τράπεζες. Στόχος να εκταμιευθεί άμεσα η ρευστότητα προς την αγορά.

ΤΕΠΙΧ: Πώς οι τράπεζες «παρακάμπτουν» το Πρωτοδικείο για τα δάνεια

Λύση στο γραφειοκρατικό αλλά ουσιαστικό πρόβλημα με την προσκόμιση του απαραίτητου δικαιολογητικού από το Πρωτοδικείο, το οποίο αποδεικνύει ότι η εταιρεία που αιτείται δανείου μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ δεν έχει κάνει αίτηση πτώχευσης, δίνουν αυτοβούλως οι τράπεζες, προκειμένου να τρέξει η ρευστότητα στις επιχειρήσεις.

Το ζήτημα απασχόλησε, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, έντονα τις διοικήσεις των τραπεζών και τα αρμόδια τμήματα χορηγήσεων καθώς οι ρυθμοί των υπηρεσιών των Πρωτοδικείων σε ολόκληρη την επικράτεια είναι ιδιαίτερα αργοί και όπως τονίζουν στο Euro2day.gr αρμόδιες τραπεζικές πηγές, «αν περιμέναμε οι πελάτες μας και εμείς το χαρτί από το εκάστοτε Πρωτοδικείο, χιλιάδες εκταμιεύσεις δανείων θα γίνονταν το φθινόπωρο».

Με βάση τις ίδιες πηγές, η απόφαση να προχωρούν οι τράπεζες στην εκταμίευση του δανείου προς την πληγείσα επιχείρηση ελήφθη και με το δεδομένο ότι σε μία εβδομάδα (σ.σ. από την 1η Αυγούστου) τα Πρωτοδικεία της χώρας κλείνουν και ανοίγουν πάλι τον Σεπτέμβριο.

«Ο χρόνος είναι πολύτιμος για τις πληγείσες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και η ανάγκη για ρευστότητα τεράστια, σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις είναι θέμα επιβίωσης. Άρα δεν μπορεί να τελεί όλο το σύστημα υπό το καθεστώς της γραφειοκρατικής διαδικασίας.

Εξάλλου, οι τράπεζες γνωρίζουν πολύ καλά τους πελάτες τους και μπορούν εύκολα να τσεκάρουν αν ο πελάτης/επιχείρηση έχει καταθέσει αίτηση πτώχευσης ή βρίσκεται σε καθεστώς πτώχευσης», αναφέρει αρμόδια τραπεζική πηγή.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι το εν λόγω δικαιολογητικό είναι το μοναδικό στο οποίο η επιχείρηση που έχει πάρει το «πράσινο φως» για να λάβει δάνειο από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ δεν έχει άμεση πρόσβαση όπως συμβαίνει με τα υπόλοιπα έγγραφα.

«Να τελειώνουμε»

Με δεδομένο ότι παράλληλα με τις εκταμιεύσεις των δανείων που αφορούν στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων μέσω του προγράμματος ΤΕΠΙΧ ΙΙ τρέχει και η διαδικασία για την πρώτη φάση του Εγγυοδοτικού Ταμείου, οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν δώσει εντολές στα αρμόδια τμήματα να επισπεύσουν την εκταμίευση των δανείων του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, έτσι ώστε η ρευστότητα να φθάσει στην αγορά.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι η Τράπεζα Πειραιώς που διαχειρίστηκε πάνω από το 1/3 των αιτήσεων που έλαβαν έγκριση, δηλαδή περί τις 3.200, έχει εκταμιεύσει ήδη το 91%, γεγονός που επιβεβαιώνει την ταχύτητα με την οποία προσπαθούν οι τράπεζες να ολοκληρώσουν τις εκταμιεύσεις από το εν λόγω πρόγραμμα.  

Εξάλλου, από το άνοιγμα του προγράμματος ΤΕΠΙΧ ΙΙ έως και πριν από ένα μήνα, υπήρξαν καθυστερήσεις, οι οποίες σύμφωνα με τις πληροφορίες, οφείλονταν σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, τόσο στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα όσο και στις τράπεζες. Η εικόνα είναι, σύμφωνα με πηγές, πολύ καλύτερη στη ροή της διαδικασίας του Εγγυοδοτικού Ταμείου καθώς και οι υπηρεσίες της Αναπτυξιακής λειτουργούν με κανονικούς ρυθμούς. Με βάση το χρονοδιάγραμμα, οι τράπεζες επιδιώκουν να τελειώνουν με τις εκταμιεύσεις του ΤΕΠΙΧ ΙΙ άμεσα, έτσι ώστε μέχρι το τέλος Αυγούστου να έχει ολοκληρωθεί η εκταμίευση των δανείων και της πρώτης φάσης με δάνεια ύψους 3,5 δισ. ευρώ του Εγγυοδοτικού.

Εξάλλου, το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης έχει προαναγγείλει ότι η δεύτερη φάση του Εγγυοδοτικού Ταμείου, που επίσης θα οδηγήσει σε δάνεια ύψους 3,5 δισ. ευρώ, πιθανότητα να ξεκινήσει εντός του Αυγούστου και όχι τον Σεπτέμβριο όπως προέβλεπε το αρχικό χρονοδιάγραμμα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v