Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηλεκτρονικά το 85% των νέων συντάξεων έως το τέλος του 2021

Το πρώτο βήμα γίνεται σήμερα, είπε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης. Αυτό που μέχρι σήμερα φάνταζε ακατόρθωτο, είναι πια γεγονός. Από σήμερα, ο e-ΕΦΚΑ ξεκινάει την λειτουργία της ψηφιακής απονομής των συντάξεων, τόνισε ο υπ. Εργασίας Γ. Βρούτσης.

Ηλεκτρονικά το 85% των νέων συντάξεων έως το τέλος του 2021

Ως την αρχή του τέλους για την ταλαιπωρία των συνταξιούχων χαρακτήρισε τη σημερινή «συμβολική μέρα» ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρουσίαση στο υπουργείο Εργασίας του συστήματος «Ατλας», στα εγκαίνια της διαδικασίας για την έκδοση των πρώτων ηλεκτρονικών συντάξεων.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναγνώρισε την ταλαιπωρία και τη μεγάλη καθυστέρηση που υπάρχει έως σήμερα στην έκδοση των συντάξεων, δήλωσε ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο και διαχρονικό κι επισήμανε ότι από κάπου έπρεπε να γίνει η αρχή.

«Το πρώτο βήμα» γίνεται σήμερα, είπε, καθώς 1 στις 3 νέες συντάξεις θα εκδίδονται πλέον ηλεκτρονικά.

Η αρχή γίνεται με τις συντάξεις γήρατος του ΟΓΑ χωρίς διαδοχική ασφάλιση και τις μεταβιβάσεις λόγω θανάτου συνταξιούχου, ενώ βάσει του σχεδιασμού, εντός του 2020 στον νέο ηλεκτρονικό τρόπο έκδοσης θα ενταχθούν και όλες οι συντάξεις αναπηρίας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, έως το τέλος του 2021 το 80%-85% των αιτήσεων συνταξιοδότησης θα εκδίδονται άμεσα με αυτό τον τρόπο.

Όπως ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, έτσι θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, ώστε το προσωπικό του ΕΦΚΑ να αξιοποιηθεί για να ξεμπλοκάρει ο μεγάλος αριθμός των παλαιών εκκρεμών συντάξεων.

Ο πρωθυπουργός και ο διοικητής του ΕΦΚΑ Χρήστος Χάλαρης πάτησαν το κουμπί και απελευθερώθηκαν 3.099 εγκρίσεις αιτήσεων συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν με ηλεκτρονικό τρόπο στο νέο σύστημα από 15 Απριλίου του 2020 έως χθες.

Οι νέοι αυτοί συνταξιούχοι θα δουν τις συντάξεις τους να καταβάλλονται στην επόμενη πληρωμή στο τέλος Αυγούστου.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης είπε στην ομιλία του:

«Αυτό που μέχρι σήμερα φάνταζε ακατόρθωτο, είναι πια γεγονός! Από σήμερα, ο e- ΕΦΚΑ ξεκινάει τη λειτουργία της ψηφιακής απονομής των συντάξεων.

Ωστόσο, από τις 15 Απριλίου είχε ήδη ξεκινήσει η πιλοτική λειτουργία του συστήματος, στην οποία εντάξαμε 2 μεγάλες και ευαίσθητες κατηγορίες συνταξιοδοτικών αποφάσεων:

  1. Τις αποφάσεις μεταβίβασης σύνταξης λόγω θανάτου για τους ασφαλισμένους όλων των ταμείων
  2. Τις αποφάσεις σύνταξης γήρατος τέως ΟΓΑ χωρίς διαδοχική ασφάλιση.

Πράγματι από τις 15 Απριλίου, η ηλεκτρονική υπηρεσία στον e- ΕΦΚΑ δέχεται τις πρώτες ηλεκτρονικές αιτήσεις ασφαλισμένων. Οι αιτήσεις αυτές καταχωρήθηκαν και επεξεργάστηκαν από το σύστημα ΑΤΛΑΣ. Διενεργήσαμε πολλαπλούς ελέγχους, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι το σύστημα λειτουργεί, με ακρίβεια, σωστά και αποτελεσματικά. Αφού, λοιπόν, ο e-ΕΦΚΑ έκανε όλες τις αναγκαίες επαληθεύσεις, ήρθε η ώρα για την παραγωγική λειτουργία του. Σήμερα, λοιπόν, 23 Ιουλίου του 2020 εγκαινιάζουμε την ψηφιακή απονομή των συντάξεων, κατά την πρώτη φάση της οποίας θα απονέμονται κατά μέσο όρο 4.000 συντάξεις τον μήνα και θα καλύπτεται το 40% των νέων συνταξιοδοτικών αιτημάτων. Μία πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία σε όλα της τα στάδια, τόσο στο στάδιο της αίτησης όσο και στο στάδιο της επεξεργασίας, της έκδοσης και τέλος, σε αυτό της κοινοποίησης της συνταξιοδοτικής απόφασης στον δικαιούχο. Ξεκινάει, λοιπόν, μία νέα εποχή για όλους τους πολίτες της χώρας, η κοινωνική ασφάλιση παίρνει μία νέα πορεία.

Μία πορεία, που ξεκινάει σήμερα και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2021, όπου σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του e-ΕΦΚΑ, ολοκληρώνεται η πλήρης λειτουργία του Πληροφοριακού Συστήματος ΑΤΛΑΣ. Σταδιακά, θα εντάσσονται στο σύστημα «ΑΤΛΑΣ» και νέες κατηγορίες συνταξιοδοτικών αποφάσεων. Ξεκινάμε, όπως έχουμε ήδη πει με τις συντάξεις χηρείας και τις συντάξεις τ. ΟΓΑ. Μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν ενταχθεί όλες οι συντάξεις αναπηρίας ενώ μέχρι το τέλος του 2021 θα έχουν ενταχθεί και οι υπόλοιπες κατηγορίες συντάξεων γήρατος. Θα φτάσουμε, δηλαδή, στο τέλος του 2021 να απονέμουμε ψηφιακά το 80-85% των συντάξεων. Η ψηφιακή απονομή σύνταξης αποτελεί άλμα στο μέλλον. Και αυτό συμβαίνει:

Γιατί αποτελεί μία πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία που αντιμετωπίζει παθογένειες δεκαετιών. Εξαλείφει το φαινόμενο της πολυετούς αναμονής για τους συνταξιούχους και δίνει τέλος στην ταλαιπωρία της προσκόμισης των δικαιολογητικών εγγράφων.

Γιατί η ψηφιακή απονομή της σύνταξης εκμηδενίζει τα λάθη της χειρόγραφης διαδικασίας και εξαλείφει πλήρως τις ουρές στα καταστήματα του e- EΦΚΑ

Γιατί o πολίτης δεν χρειάζεται πλέον να απευθύνεται σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες για να συγκεντρώσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά καθώς η άντλησή τους θα γίνεται ηλεκτρονικά, αυτόματα, από τον e-ΕΦΚΑ.

Γιατί για τον πολίτη δεν θα υφίσταται πλέον καμία ανάγκη να απευθύνεται σε δικηγορικά και λογιστικά γραφεία, σπαταλώντας χρόνο και χρήμα, προκειμένου να του απονεμηθεί η σύνταξη.

Γιατί η κοινοποίηση της συνταξιοδοτικής απόφασης στον δικαιούχο θα γίνεται ηλεκτρονικά στο e-mail του, κατευθείαν, χωρίς καμία άλλη αναμονή. Συμπερασματικά, με αυτά τα εργαλεία και με αυτούς τους ρυθμούς μετατρέπουμε μια πολύχρονη και επίπονη για τον πολίτη διαδικασία, σε μια απλή ολιγόλεπτη πράξη.

Ενώ μέχρι χθες η απόφαση της συνταξιοδότησης απαιτούσε πολύμηνη επεξεργασία του συνταξιοδοτικού φακέλου που έφτανε μέχρι και τους 24 μήνες, τώρα θα ολοκληρώνεται σε λίγα λεπτά από την στιγμή της αίτησης.

Ενώ μέχρι χθες, ο δικαιούχος χρειαζόταν να προσκομίζει μέχρι και 9 διαφορετικά δικαιολογητικά, τώρα πια δεν θα χρειάζεται να προσκομίσει κανένα έγγραφο.

Ενώ μέχρι χθες για να υπάρξει απόφαση, ήταν αναγκαία η εμπλοκή αρκετών υπηρεσιών διαφορετικών υπουργείων, τώρα με την ηλεκτρονική διασύνδεση των υπηρεσιών, όλα θα γίνονται αυτόματα και άμεσα.

Ενώ μέχρι χθες, η απόφαση της συνταξιοδότησης απαιτούσε τουλάχιστον 2 μήνες για να διεκπεραιωθεί και να αποσταλεί ταχυδρομικά στον δικαιούχο της σύνταξης, τώρα άμεσα θα του κοινοποιείται στο e-mail του.

Τα οφέλη πολλά και μετρήσιμα για τον κάθε πολίτη. Η νέα ψηφιακή διαδικασία επιτυγχάνει ταχύτητα εξυπηρέτησης την οποία δικαιούνται οι πολίτες καθώς ολοκληρώνουν τον εργασιακό τους βίο. Διασφαλίζει διαφάνεια εξάλειψη λαθών και γραφειοκρατίας. Προσδίδει κύρος και αξιοπιστία στις δημόσιες υπηρεσίες και αλλάζει τον τρόπο που βλέπουν οι πολίτες τον δημόσιο τομέα. Κομίζει σεβασμό στους απομάχους της ζωής και στην τρίτη ηλικία. Και τέλος, πετυχαίνει την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών μίας σύγχρονης Δημόσιας Διοίκησης και μιας ευνομούμενης Πολιτείας. Εγείρεται όμως ένα εύλογο ερώτημα. Η ψηφιακή απονομή σύνταξης «ΑΤΛΑΣ» αντιμετωπίζει οριστικά το θέμα απονομής σύνταξης στους νέους συνταξιούχους! Τι θα γίνει, όμως, με τις εκκρεμείς συντάξεις; Και σε αυτήν την ερώτηση, η λύση βρίσκεται στο σύστημα ΑΤΛΑΣ.

Η αυτοματοποιημένη διαδικασία της απονομής των συντάξεων, εκτός από διαφάνεια και αποτελεσματικότητα, εγγυάται και μεγάλη εξοικονόμηση ανθρώπινων πόρων.

Τη στιγμή που το σύστημα ΑΤΛΑΣ θα απονέμει εκατοντάδες συντάξεις καθημερινά, την ίδια ώρα θα απελευθερώνεται ένα έμπειρο και χρήσιμο ανθρώπινο δυναμικό που θα απασχολείται αποκλειστικά και μόνο στα τμήματα απονομής των εκκρεμών συντάξεων.

Αρα, σταδιακά και έως την πλήρη λειτουργία του ΑΤΛΑΣ, ο όγκος των εκκρεμών συντάξεων θα φθίνει συνεχώς μέχρι την πλήρη εξάλειψη τους.

Κυρίες και Κύριοι, το σύστημα ΑΤΛΑΣ και η ψηφιακή απονομή των συντάξεων αποτελούν αναμφίβολα τον πρώτο και σημαντικότερο ψηφιακό μετασχηματισμό στον ευαίσθητο τομέα της κοινωνικής ασφάλισης.

Μετά την θέσπιση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, του Α-21, τη δημιουργία του ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών), τη δημιουργία του ελεγκτικού συστήματος ΑΡΤΕΜΙΣ, μέσω του οποίου χτυπήσαμε στη ρίζα της την αδήλωτη εργασία, τη δημιουργία του καινοτόμου πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ με την οποία χαρτογραφήσαμε την αγορά εργασίας και η οποία λειτουργεί ως ασπίδα για τους εργαζόμενους, τη δημιουργία του συστήματος ΗΛΙΟΣ, με το οποίο "φωτίσαμε" για πρώτη φορά το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα και εξαλείψαμε για πάντα τις "μαϊμού" συντάξεις, την ασφαλιστική μας μεταρρύθμιση ν. 4670/2020, τη δημιουργία του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) με την διοικητική και οργανωτική ενοποίηση όλων των φορέων απονομής σύνταξης, υλοποιούμε το όραμα της ψηφιακής σύνταξης που μέχρι σήμερα φάνταζε αδύνατο έως ακατόρθωτο».

 ** Δείτε την παρουσίαση Ψηφιακή Απονομή Σύνταξης «ΑΤΛΑΣ», στη στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

*** Στην ηλεκτρονική διεύθυνση που ακολουθεί θα βρείτε το βίντεο της παρουσίασης της διαδικασίας της ηλεκτρονικής αίτησης και ψηφιακής απονομής συντάξεων - ΑΤΛΑΣ : https://syntaxeis.gov.gr/

 

Αχτσιόγλου: Κουβέντα για τα αναδρομικά στις συντάξεις

"Την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν πλέον καθημερινό πρόβλημα επιβίωσης, εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι βιώνουν τη δραματική μείωση των μισθών και τη διάλυση των εργασιακών τους σχέσεων και ενώ όλο και περισσότεροι βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας, οι κύριοι Μητσοτάκης και Βρούτσης οργάνωσαν μία ακόμη επικοινωνιακή φιέστα, αλλά δεν βρήκαν να πουν έστω μισή λέξη για τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων".

Αυτό δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου, βουλευτή Επικρατείας και τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

"Επίσης, δεν είπαν τίποτα για:

  • την καταβολή των αναδρομικών από τις αντισυνταγματικές περικοπές του ίδιου του κ. Βρούτση στους συνταξιούχους, τη στιγμή μάλιστα που η αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας ανοίγει, μόνο γι’ αυτή τη χρονιά, παράθυρο ευκαιρίας για την εξόφληση του συνόλου των οφειλών σε όλους τους συνταξιούχους.
  • τη σχεδιαζόμενη παραχώρηση της επικουρικής ασφάλισης σε ιδιώτες, η οποία προβλέπεται στο α-λα ΔΝΤ σχέδιο Πισσαρίδη και θα οδηγήσει στην κατάρρευση του συστήματος και στη μείωση των επικουρικών συντάξεων. Μάλιστα, οι τεράστιες ζημιές που θα προκληθούν σχεδιάζεται να καλυφθούν με τη χρήση των πόρων από τα ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Οι κύριοι Μητσοτάκης και Βρούτσης αναφέρθηκαν μόνο στη δήθεν «νέα» ψηφιακή σύνταξη, αποκρύπτοντας, όμως, αφενός ότι το έργο είχε προετοιμαστεί στο σύνολό του από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αφετέρου ότι προς το παρόν αφορά μόνο μερικές εκατοντάδες αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Συστήνουμε λοιπόν σε εργαζόμενους και συνταξιούχους να κρατούν μικρό καλάθι για τις υποσχέσεις Βρούτση–Μητσοτάκη καθώς τα μόνα έργα που έχουν μέχρι στιγμής να επιδείξουν είναι το σκάνδαλο του “σκόιλελικικού” και η αύξηση των εκκρεμών συντάξεων κατά τουλάχιστον 50%".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v