Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μάσκες παντού και αυξημένο alert για τον κορωνοϊό

Συναγερμός στο Μαξίμου από την νέα αύξηση στα ημερήσια κρούσματα. Σαρωτικοί έλεγχοι για την εφαρμογή των νέων μέτρων. Η αυστηροποίηση των προστίμων και η ατομική ευθύνη. Τι ισχύει σε μέσα μαζικής μεταφοράς, συμβάσεις εργασίας και στρατό.

Μάσκες παντού και αυξημένο alert για τον κορωνοϊό

Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη από χθες το βράδυ να εμφανίζεται σε όλες τις φωτογραφίες - προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φορώντας μάσκα, αποτυπώνει με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο την ανησυχία που υπάρχει στην κυβέρνηση εξαιτίας της κατακόρυφης αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα μας. Το γεγονός ότι στις 4 Μαΐου τα κρούσματα ήταν κατά μέσο όρο 14 και χθες τα 78 καταδεικνύουν τη διάσταση του προβλήματος, που αποδίδεται από τους ειδικούς στη χαλάρωση κατά τις τελευταίες ημέρες ως προς την τήρηση των μέτρων και τα φαινόμενα συγχρωτισμού και συνωστισμού. Γι’ αυτό, μετά από σχετική πρόταση και συνεννόηση με την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, κρίθηκε επιβεβλημένο να ληφθούν επιπλέον μέτρα, όπως τα ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, με πρώτο την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους.

«Μπαίνουμε όλοι σε επιφυλακή, χωρίς πανικό, αλλά με ευθύνη και συνέπεια. Αφήνουμε πίσω μας τα φαινόμενα χαλάρωσης και ακολουθούμε πιστά τους κανόνες», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές και ενώ ήδη έχει αποφασιστεί τρεις φορές την εβδομάδα (Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή), οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Χαρδαλιάς και Σωτήρης Τσιόδρας, μαζί με τους συνεργάτες τους, να συμμετέχουν σε σχετική τηλεδιάσκεψη για την διαρκή αξιολόγηση της κατάστασης και τη λήψη όποιων μέτρων θεωρηθούν αναγκαία.

Άλλωστε, και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει προς τους επιστήμονες αν κρίνουν ότι πρέπει να σημάνουν συναγερμό για τη λήψη κάποιου μέτρου, να μη διστάσουν να το κάνουν έγκαιρα. «Είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο. Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τα αρμόδια υπουργεία και τον ΕΟΔΥ και κάνουμε αυτό που πρέπει για να διασφαλισθεί η δημόσια υγεία», σημειώνει αρμόδια πηγή.

Πάντως, με αφορμή και τις χθεσινές ανακοινώσεις του κ. Χαρδαλιά, χρήζουν διευκρίνισης κάποια θέματα, όπως -για παράδειγμα- αν οι μάσκες είναι υποχρεωτικές και σε όλους τους χώρους εργασίας, καθώς και με ποιο τρόπο θα γίνονται στην πράξη τόσοι πολλοί έλεγχοι, προκειμένου να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Αυτό που τονίζει προς ώρας η κυβέρνηση είναι πως οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων θα είναι σαρωτικοί και χωρίς καμία εξαίρεση. Υπό το πρίσμα αυτό, Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπει την αυστηροποίηση των προστίμων για τους παραβάτες επιχειρηματίες. Ειδικότερα, πρόκειται για διοικητικά πρόστιμα από 1.000 ως 50.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας από 15 έως 90 ημέρες (15 μέρες αναστολή λειτουργίας στην πρώτη παράβαση, 30 ημέρες στη δεύτερη και 90 μέρες στην τρίτη παράβαση αν γίνεται εντός τριμήνου - 60 αν γίνεται εντός εξαμήνου).

Ατομική ευθύνη

Επίσης, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, όχι για τιμωρητικούς λόγους, αλλά για την υγεία των πολιτών. Το μεγαλύτερο βάρος ρίχνεται πλέον στην ατομική ευθύνη του καθενός. «Αυτό ήταν το μυστικό επιτυχίας της Ελλάδας και πρέπει σε αυτή τη φάση να δείξουμε την ίδια εγρήγορση» ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας που ανακοίνωσε τα ακόλουθα μέτρα:

 • Από σήμερα, 1η Αυγούστου έως τις 31/8 είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους που μπορούν να αποτελέσουν εστία του ιού συμπεριλαμβανομένων των χώρων λατρείας (εκτός χώρων εστίασης και ιατρικών εξαιρέσεων για άτομα π.χ. με αναπνευστικά προβλήματα, παιδιά κάτω των 3 ετών).
 • Από σήμερα έως τις 15 Αυγούστου ισχύει αναστολή επισκεπτηρίων σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων (πχ γηροκομεία), δομές ευάλωτων ομάδων (πχ άστεγοι, πρόσφυγες κοκ) και νοσοκομεία. Επιπλέον, όσον αφορά στα νοσοκομεία όπου κρίνεται αναγκαίο μπορεί να υπάρχει ένας συνοδός στον οποίο θα δίνεται ειδική άδεια. Δεν επιτρέπεται η παραμονή στο νοσοκομείο συνοδών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα λοίμωξης ανώτερου αναπνευστικού. Ο συνοδός θα πρέπει να είναι ενήμερος για την εφαρμογή των κανόνων κοινωνικής απόστασης, την απολύμανση των χεριών και την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας. Επιπρόσθετα, δεν επιτρέπεται η επίσκεψη των ιατρικών επισκεπτών στις νοσηλευτικές μονάδες έως τις 15 Αυγούστου. Ήδη το υπουργείο Υγείας απέστειλε στους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) εγκύκλιο με οδηγίες προς τα νοσοκομεία της χώρας.
 • Από Δευτέρα 3 Αυγούστου έως τις 15 Αυγούστου θεσπίζεται όριο 100 ατόμων σε τελετές γάμων, βαπτίσεων, κηδειών με τήρηση όλων των υφιστάμενων υγειονομικών κανόνων.
 • Από Δευτέρα 3 Αυγούστου έως και Κυριακή 9 Αυγούστου, υπάρχει απαγόρευση ορθίων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα (μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ-εστιατόρια, καφέ-μπαρ κοκ), με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα.
 • Επιπλέον, παρατείνεται η απαγόρευση πανηγυριών και άλλων δημόσιων ανοικτών εκδηλώσεων έως τις 31 Αυγούστου.
 • Παρατείνονται τα μέτρα τήρησης αποστάσεων σε παραλίες έως τις 31 Αυγούστου.
 • Παρατείνονται έως τις 31 Αυγούστου τα μέτρα προστασίας σε ιδιωτικά πλοία αναψυχής και επαγγελματικά τουριστικά πλοία.
 • Παράταση έως τις 31 Αυγούστου υφίσταται και για τα μέτρα προστασίας στα ΚΥΤ.
 • Έως τις 31 Αυγούστου παρατείνεται και η γενική απόφαση για κανόνες τήρησης αποστάσεων.
 • Επιπλέον, παρατείνεται μέχρι τις 15 Αυγούστου η αναστολή αεροπορικών και θαλάσσιων συνδέσεων με Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.
 • Έως τις 15 Αυγούστου παρατείνεται η απόφαση για τις χερσαίες συνδέσεις (συνοριακά σημεία εισόδου/αρνητικό pcr τεστ 72 ωρών για Προμαχώνα), καθώς και η απόφαση για αρνητικό τεστ pcr 72 ωρών για τους προερχόμενους αεροπορικώς από Βουλγαρία, Ρουμανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (έως 15/8).
 • Επίσης, από 1η έως και τις 15 Αυγούστου υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, όταν δεν είναι εφικτή η τήρηση αποστάσεων.

Tην ίδια ώρα, οι εικόνες των τελευταίων ημερών με τον συνωστισμό που παρατηρήθηκε σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπως και τα παράπονα των πολιτών, προβλημάτισαν και κινητοποίησαν την Κυβέρνηση, προκειμένου να λάβει τις εξής αποφάσεις:

α) Από την Τετάρτη το βράδυ ξεκίνησε ανάκληση αδειών του προσωπικού. Οι άδειες σε ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ θα περιοριστούν στο 20% κατά τη διάρκεια του Αυγούστου.

β) Οι φορείς θα εκτελούν από σήμερα ειδικό προσαρμοσμένο πρόγραμμα, ώστε να αυξηθούν οι συχνότητες στους συρμούς, τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ και να διευκολυνθεί στο μέγιστο δυνατό η μετακίνηση του επιβατικού κοινού.

γ) Επίσης χθες ο ΟΑΣΑ εξέδωσε ανακοίνωση με τις νέες χρονοαποστάσεις που θα ισχύουν για τον Αύγουστο.

Άλλα μέτρα

Έκτακτα μέτρα λαμβάνονται και στο στρατό. Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε ότι η χρήση μη ιατρικής μάσκας καθίσταται υποχρεωτική σε όλους τους χώρους όπου υπάρχει κοινωνική επαφή, όπως στα στρατιωτικά πρατήρια, στις πύλες εισόδου, στα στρατιωτικά φαρμακεία, στις στρατιωτικές λέσχες, σε όλους τους χώρους εστίασης και τα ΚΨΜ. Οι ορκωμοσίες θα γίνονται χωρίς επισκέπτες, ενώ θα υπάρχουν και περιορισμοί και στα μέσα μεταφοράς προσωπικού.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εργασίας ότι δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις της εστίασης, του πολιτισμού και του αθλητισμού να συνεχίσουν και τον Αύγουστο να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους.

«Στόχος όλων μας είναι να μην χρειάζεται να ληφθούν άλλα μέτρα», υποστήριξε ο Νίκος Χαρδαλιάς, ωστόσο δεδομένο είναι ότι στο τραπέζι των συσκέψεων έχουν κατατεθεί μια σειρά προτάσεων που θα μπορούσαν, σε ακόμα πιο δύσκολες συνθήκες, να εφαρμοστούν. Ανάμεσά τους, η χρήση μάσκας παντού, δηλαδή και στους ανοιχτούς χώρους, τα τοπικά lockdown ή αυτά που σχετίζονται με συγκεκριμένη επαγγελματική ή κοινωνική δραστηριότητα, η επιστροφή στην τηλε-εργασία, η απαγόρευση μεγάλων συναυλιών, η απαγόρευση λειτουργίας στους δημόσιους κλειστούς χώρους ή στους ιδιωτικούς εργασιακούς των κλιματιστικών εάν τα μηχανήματα είναι παλαιού τύπου και ανακυκλώνουν τον εσωτερικό αέρα, ο περιορισμός των ατόμων σε σούπερ μάρκετ, μπαρ, καφετέριες ή κέντρα διασκέδασης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v