Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιοι μετέχουν στην Κυβερνητική Επιτροπή Βιομηχανίας

Αποτελείται από έξι υπουργούς. Μπορούν, εφόσον κληθούν να συμμετέχουν, χωρίς όμως δικαίωμα ψήφου, και εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων. Οι στόχοι και οι αρμοδιότητες.

Ποιοι μετέχουν στην Κυβερνητική Επιτροπή Βιομηχανίας

Εννέα, ακριβώς, μήνες, μετά από την υπόσχεση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα του βιομηχανικού συνεδρίου του ΣΕΒ (19/12/2019) για τη δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Βιομηχανίας, η κυβέρνηση προχώρησε με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου στη σύσταση Κυβερνητικής Επιτροπής Βιομηχανίας (ΦΕΚ Α΄αρ. φ. 158 – 18/8/2020).

Στην Επιτροπή η οποία απαρτίζεται από έξι υπουργούς, μπορούν να συμμετέχουν ως μέλη εφόσον κληθούν από τον πρόεδρο και εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων, χωρίς ωστόσο να έχουν δικαίωμα ψήφου.

Όπως αναφέρεται στη Πράξη, έργο της Κυβερνητικής Επιτροπής Βιομηχανίας είναι η διαμόρφωση συνεκτικής εθνικής στρατηγικής της βιομηχανίας, καθώς και η υλοποίηση, εποπτεία και αξιολόγηση αυτής, με σαφείς στόχους, άξονες ανάπτυξης και επιμέρους δράσεις εφαρμογής, λαμβάνοντας υπόψη το ευρωπαϊκό πλαίσιο, τις εθνικές και διεθνείς τάσεις και την ελληνική πραγματικότητα σε συνδυασμό με τους στόχους της γενικότερης οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης

Ποιοι συμμετέχουν

Η Η Επιτροπή συγκροτείται και αποτελείται από: α) τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ως πρόεδρο, β) τον υπουργό Οικονομικών, γ) τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δ) τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, ε) τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και στ) τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ως μέλη.

Στην Επιτροπή μετέχουν, χωρίς δικαίωμα ψήφου όπως προαναφέρθηκε και εφόσον κληθούν από τον πρόεδρο: α) ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, β) ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (Κ.Ε.Ε.Ε.), γ) ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (Σ.Ε.Β.), δ) ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (Σ.Β.Ε.), ε) ο πρόεδρος της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας με την επωνυμία «Ελληνική Παραγωγή - Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη» και στ) ο πρόεδρος του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (Ι.Ο.Β.Ε.).

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην Πράξη σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος, ο πρόεδρος αναπληρώνεται από τον αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Τα λοιπά μέλη ορίζουν τους αναπληρωτές τους στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής.

Η Επιτροπή συνεδριάζει ύστερα από πρόσκληση του προέδρου της, η οποία περιλαμβάνει τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Στις συνεδριάσεις της Επιτροπής δύνανται να μετέχουν, χωρίς δικαίωμα ψήφου και άλλοι υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί, υφυπουργοί, διοικητές τραπεζών ή νομικών προσώπων του δημόσιου τομέα, δημόσιοι λειτουργοί ή υπάλληλοι του δημόσιου τομέα γενικά, καθώς και εμπειρογνώμονες και ιδιώτες, ανάλογα με το αντικείμενο των συζητήσεων.

Για την υποβοήθηση των επιμέρους δραστηριοτήτων της, η Πράξη ορίζει ότι η Επιτροπή μπορεί να συστήνει ομάδες εργασίας από εξειδικευμένο προσωπικό του δημόσιου τομέα ή και ιδιώτες εμπειρογνώμονες, να ορίζει τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας τους και να παρακολουθεί το έργο τους.

Σημειώνεται ότι με βάση τα όσα αναφέρονται στην Πράξη, όλες οι υπηρεσίες και οι φορείς του Δημοσίου οφείλουν να συνεργάζονται με την Επιτροπή και τις ομάδες εργασίας που συνιστώνται από αυτήν για τη διαμόρφωση, προώθηση και υλοποίηση των εισηγήσεων, προτάσεων και αποφάσεών τους, να ενημερώνουν την Επιτροπή και τις προαναφερόμενες ομάδες εργασίας για την πορεία υλοποίησης των αποφάσεών τους, να παρέχουν έγκαιρα και κατά προτεραιότητα στην Επιτροπή και τις προαναφερόμενες ομάδες εργασίας τις αναγκαίες πληροφορίες και στοιχεία, καθώς και κάθε διευκόλυνση και συνδρομή για το έργο τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v