Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταϊκούρας: Μόνιμες μειώσεις φόρων μετά την «παρένθεση» του κορωνοϊού

Ετοιμο το υπουργείο Οικονομικών να συμβάλει στην αγορά του εμβολίου για τον κορωνοϊό, όποτε αυτό υπάρξει, δηλώνει ο ΥΠΟΙΚ. Στα 34,7 δισ. ευρώ διαμορφώνονται τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου.

Σταϊκούρας: Μόνιμες μειώσεις φόρων μετά την «παρένθεση» του κορωνοϊού

Έτοιμος να ανοίξει το ταμείο του δημοσίου , εάν χρειαστεί προκειμένου το δημόσιο να καλύψει την προμήθεια εμβολίου για τον κορωνοϊό εμφανίστηκε ο Χρήστος Σταϊκούρας, προαναγγέλλοντας μειώσεις φόρων και εισφορών με μόνιμο χαρακτήρα «μόλις κλείσει η παρένθεση» της αλλαγής οικονομικής πολιτικής με αύξηση δαπανών έναντι των μειώσεων φόρων, εξαιτίας της πανδημίας.

Ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στον ΣΚΑΙ ρωτήθηκε εάν οι ασφαλισμένοι θα πληρώσουν από την τσέπη τους, το εμβόλιο για τον κορωνοϊό όταν είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα ή θα υπάρξει κάλυψη του κόστους από το δημόσιο. Απάντησε πως η χώρα έχει εξασφαλισμένους πόρους ώστε να βοηθήσει και την οικονομία και την κοινωνία και «εάν χρειαστεί το υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμο να συνδράμει σε αυτή την κατεύθυνση».

Τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου ανέρχονται σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα στα 34,7 δισ. ευρώ (ήταν 37,5 δισ. ευρώ τον Μάρτιο. αλλά παρά τις πληρωμές εισέρευσαν νέα κεφάλαια από τις εξόδους στις αγορές, τα έντοκα γραμμάτια και τη «δόση» του ESM) και είναι πλέον καθαρά κυβερνητική απόφαση εάν θα καλυφθεί πλήρως το κόστος του εμβολίου από το δημόσιο. Τα λεφτά πάντως στο υπουργείο Οικονομικών, υπάρχουν.

Στο μέτωπο των προσδοκιών που έχουν καλλιεργηθεί για ανακοινώσεις νέων μειώσεων εισφορών και φοροελαφρύνσεων από τον Πρωθυπουργό τον Σεπτέμβρη, ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε πως «αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι κινείται στην κατεύθυνση μείωσης των φόρων» υπενθυμίζοντας τις αποφάσεις για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% και συντελεστών φορολογίας φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων.

Έκανε λόγο για μια «παρένθεση» η οποία όπως είπε έχει ανοίξει εξαιτίας της πανδημίας, με την οικονομική πολιτική να εστιάζει σε αύξηση των δαπανών η οποία όπως πρόσθεσε, «όταν κλείσει θα επιστρέψουμε σε μόνιμες μειώσεις φόρων και εισφορών».

Να σημειωθεί ότι ο Στέλιος Πέτσας, ενημερώνοντας τους πολιτικούς συντάκτες, δήλωσε ότι ο Πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το οικονομικό πρόγραμμα της Κυβέρνησης και τα μέτρα που θα συνοδεύουν την υλοποίησή του, στο πλαίσιο του πολιτικο-οικονομικού “Thessaloniki HELEXPO Forum” το διήμερο 12 και 13 Σεπτεμβρίου 2020.

Όσον αφορά στο χρόνο εξόφλησης των αναδρομικών στους συνταξιούχους μετά την απόφαση του ΣτΕ για το εντεκάμηνο, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι θα καταβληθούν «το συντομότερο δυνατό, αφού προσδιοριστεί η περίμετρος», παραπέμποντας και στο συναρμόδιο υπουργείο Εργασίας.

Με δεδομένο ότι δεν έχει εκδοθεί ακόμα η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφορικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων του δημοσίου, ο κ. Σταϊκούρας δεν απάντησε σε ερώτηση εάν το υπουργείο θα περιμένει και την απόφαση του Ελεγκτικού για να καταβάλλει από κοινού σε συνταξιούχους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα τα αναδρομικά ή θα προχωρήσει σε πληρωμές σε δυο φάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v