Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η έξοδος στις αγορές και τα σενάρια για μειώσεις φόρων

Στις αγορές με στόχο άντληση 1,5-2 δισ. ευρώ ο ΟΔΔΗΧ. Τα ταμειακά διαθέσιμα και οι περιορισμοί στις μόνιμες μειώσεις φόρων που θα ανακοινώσει στη ΔΕΘ η κυβέρνηση. Τα σενάρια για τη μείωση της προκαταβολής φόρου το 2021.

Η έξοδος στις αγορές και τα σενάρια για μειώσεις φόρων

Μία ημέρα πριν γίνουν τα «αποκαλυπτήρια» της ύφεσης που εμφάνισε η ελληνική οικονομία στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, η Ελλάδα βρίσκεται ξανά στις αγορές με την επανέκδοση (re-opening) του 10ετούς της 18ης Ιουνίου.

Με δεδομένο ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν ταμειακές ανάγκες, η έξοδος στις αγορές γίνεται με στόχο να αντληθούν 1,5 με 2 δισ. ευρώ, χωρίς να έχει αποφασιστεί ακόμα αν αυτή η έκδοση θα είναι η τελευταία της χρονιάς. Τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ στο δεύτερο φετινό τρίμηνο αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο Πέμπτη από την ΕΛΣΤΑΤ, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για συρρίκνωση του ΑΕΠ στα επίπεδα του 16%.

Η μεγάλη ζημιά στο δεύτερο τρίμηνο έχει γίνει από την καραντίνα και μπορεί το οικονομικό επιτελείο να μην έχει αλλάξει την πρόβλεψη για ύφεση 8% το 2020, αλλά τα μηνύματα που έρχονται από κλάδους όπως ο τουρισμός και η εστίαση δείχνουν απώλειες μεγαλύτερες από τις προβλεπόμενες, παραπέμποντας σε βαθύτερη ύφεση. Στον τουρισμό οι εισπράξεις κινούνται μόλις στο 20% του 2019, ενώ η αρχική απαισιόδοξη εκτίμηση τοποθετούσε τον πήχη στο 40% και στην εστίαση, σε μέσα επίπεδα, η τρύπα στα έσοδα κυμαίνεται στο 50%.

Η νέα έξοδος στις αγορές είναι μία κίνηση που στοχεύει στην αύξηση των ταμειακών διαθεσίμων, τα οποία στο υπουργείο Οικονομικών παρακολουθούν με κομμένη ανάσα, δεδομένου του νέου πακέτου των μέτρων που απαιτούνται για τη στήριξη της οικονομίας. Η χρηματοδότηση δεν είναι εύκολη υπόθεση για το οικονομικό επιτελείο, που προσπαθεί να μην τρώει από τα έτοιμα, ώστε να μη βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο το επόμενο διάστημα.

Με δεδομένο ότι η έξαρση της πανδημίας ανεβάζει τον λογαριασμό για το δημόσιο, καθώς εκτιμάται ότι θα χρειασθούν πρόσθετες παρεμβάσεις για τη στήριξη της οικονομίας τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ, το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να ενισχύσει τη χρηματοδοτική δύναμη πυρός και τη ρευστότητα του δημοσίου χωρίς να «ξεφουσκώσει» το μαξιλάρι των ταμειακών διαθεσίμων, που ανέρχεται στα 34-35 δισ. ευρώ.

Εκτός από το νέο πακέτο για τη στήριξη εργαζομένων, επιχειρήσεων, ιδιοκτητών ακινήτων θα χρειασθούν επιπλέον περίπου 1,2 δισ. ευρώ για την καταβολή των αναδρομικών για τις κύριες συντάξεις με βάση την απόφαση του ΣτΕ, ενώ ο τρίτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής για την παροχή φθηνών δανείων σε πληττόμενες επιχειρήσεις, που αναμένεται να ανοίξει μέσα στον Σεπτέμβριο, θα κοστίσει στα κρατικά ταμεία πάνω από 1 δισ. ευρώ. Πρόσθετα κονδύλια θα διατεθούν φέτος και για τη ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και τη χρηματοδότηση ενός έκτακτου εξοπλιστικού προγράμματος.

Πακέτο ΔΕΘ

Τα προσωρινά μέτρα στήριξης της οικονομίας έχουν περιορίσει τις μόνιμες μειώσεις φόρων και εισφορών που θα περιληφθούν στο πακέτο της ΔΕΘ που θα παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, 12-13 Σεπτεμβρίου.

Σε πρώτο πλάνο παραμένει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Μετά την πρώτη μείωση κατά 0,9 μονάδες που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο, το σχέδιο του 2021 προβλέπει διπλή μείωση των εισφορών αντί της μίας μονάδας που είχε αρχικά υπολογιστεί και συγκεκριμένα οι εισφορές να μειωθούν κατά δύο μονάδες, με το κόστος να φθάνει τα 800 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Δεν αποκλείεται πάντως ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει την πρόθεση της κυβέρνησης για μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, μέτρο που θα υλοποιηθεί εφόσον υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια. Για το τέλος επιτηδεύματος, ο σχεδιασμός για τη σταδιακή καταργήσή του φαίνεται πως πάει για το 2022.

Προκαταβολή φόρου

Χθες πάντως ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η μείωση έως 100% της προκαταβολής φόρου να ισχύσει και το επόμενο έτος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, περίπου 240.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες που είδαν τον τζίρο τους να μειώνεται στο πρώτο εξάμηνο του έτους πάνω από 5% λόγω της πανδημίας δικαιούνται τη μείωση της προκαταβολής φόρου από 30% έως και 100%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v