Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ακίνητα: Οι νέες αντικειμενικές θα ανατρέψουν τα δεδομένα στον ΕΝΦΙΑ

Οι εκτιμητές ακινήτων πιάνουν και πάλι δουλειά, προκειμένου να τρέξει η διαδικασία αλλαγών. Τουλάχιστον 3.000 περιοχές θα αποκτήσουν για πρώτη φορά τιμές ζώνης. Τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών για τον ΕΝΦΙΑ.

Ακίνητα: Οι νέες αντικειμενικές θα ανατρέψουν τα δεδομένα στον ΕΝΦΙΑ

Το σχέδιο «νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων», το οποίο πάγωσε με την επέλαση του κορωνοϊού, σχεδιάζει να τρέξει ξανά το υπουργείο Οικονομικών. Μέχρι το τέλος του έτους, εφόσον το επιτρέψουν οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων θα πιάσουν και πάλι δουλειά.

Εχουν αναλάβει να ξετυλίξουν το κουβάρι των τιμών των ακινήτων και σε πολλές περιοχές της χώρας οι ιδιώτες εκτιμητές θα χρειαστεί να γράψουν ξανά τις τιμές ζώνης, καθώς η πανδημία έχει ανατρέψει τον χάρτη της κτηματαγοράς, προσγειώνοντας τις αξίες των ακινήτων σε χαμηλότερα επίπεδα. Οι εισηγήσεις που θα παραδώσουν οι εκτιμητές για τις νέες αντικειμενικές αξίες σε περισσότερες από 10.000 περιοχές σε όλη τη χώρα δεν είναι δεσμευτικές για το οικονομικό επιτελείο. Οι προτάσεις τους θα περάσουν από το φίλτρο της ειδικής ομάδας εργασίας που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών.

Οι νέες τιμές που θα καθορίσει το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να είναι έτοιμες στις αρχές του καλοκαιριού του 2021. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα ισχύσουν για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους και από την 1η Ιανουαρίου 2022 θα ενεργοποιηθούν για τις μεταβιβάσεις ακινήτων (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρέες).

Οι άνθρωποι της αγοράς περιμένουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις περιοχές που σήμερα είναι εντός σχεδίου αλλά εκτός αντικειμενικού συστήματος αξιών, ενώ ο νέος χάρτης αναμένεται να δείξει και μειώσεις σε πολλές περιοχές όπου οι τιμές των ακινήτων ξεφούσκωσαν λόγω της κρίσης της πανδημίας.

Επέκταση τιμών ζώνης

Τιμές ζώνης αναμένεται να αποκτήσουν για πρώτη φορά τουλάχιστον 3.000 περιοχές σε όλη τη χώρα, οι οποίες θα ενταχθούν στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για περιοχές που έχουν αναπτυχθεί οικιστικά ή και τουριστικά αλλά αντιμετωπίζονται φορολογικά ως εκτός σχεδίου και οικισμού, δηλαδή με τις χαμηλές αξίες των αγροτεμαχίων. Με την ένταξή τους στο αντικειμενικό σύστημα, αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά η φορολογητέα ύλη σε αυτές τις περιοχές και να προκύψει δημοσιονομικός χώρος, ώστε να χρηματοδοτηθεί σε μεγάλο βαθμό η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 8%-10%, που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση.

Η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να περιορίσει τις φορολογικές επιβαρύνσεις που θα προκύψουν από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών σε πολλές περιοχές της χώρας όπου η ψαλίδα μεταξύ των τιμών που εφαρμόζει η Εφορία και των εμπορικών παραμένει μεγάλη, ακόμα και μετά την αναπροσαρμογή του Ιουνίου του 2018. Επιβαρύνσεις όμως θα πρέπει να αναμένονται για τους φορολογούμενους οι οποίοι έχουν ακίνητα σε περιοχές-φιλέτα, δηλαδή σε νησιά και τουριστικές περιοχές που θα ενταχθούν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα.

Πρόκειται κυρίως για φορολογούμενους που διαθέτουν ακίνητα μεγάλης αξίας τα οποία βρίσκονται σήμερα στη Μύκονο, τη Σαντορίνη, την Κέρκυρα αλλά και σε ακριβές περιοχές ακόμα και στην Αττική και είναι σχεδόν αφορολόγητα ή πληρώνουν ΕΝΦΙΑ όσο ακριβώς πληρώνει και ένας φορολογούμενος που έχει στην κατοχή του ένα διαμέρισμα στην Καλλιθέα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v