Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προς νέα παράταση η εκκίνηση του target model

Σημαντικές ρυθμιστικές εκκρεμότητες πριν την επίσημη έναρξη των τριών επιμέρους αγορών, στις 17 Σεπτεμβρίου. Οι ανησυχίες των «παικτών» του ηλεκτρισμού. Παράταση λίγων εβδομάδων ετοιμάζει το ΥΠΕΝ.

Προς νέα παράταση η εκκίνηση του target model

Πάλι πιο πίσω πάει η εφαρμογή της πλέον πιο σημαντικής μεταρρύθμισης στην αγορά ηλεκτρισμού, του target model (Μοντέλο-Στόχος).

Η θέσπισή του ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια. Ακολούθησαν νέες νομοθετικές τροποποιήσεις το 2018. Αναγγέλθηκε και συμφωνήθηκε με τους θεσμούς η εκκίνησή του πέρυσι τέτοια εποχή, χωρίς να τηρηθούν οι δεσμεύσεις. Ένα χρόνο μετά και λίγο πριν τη νέα ημερομηνία-ορόσημο της 17ης Σεπτεμβρίου, διαπιστώνονται σοβαρές ρυθμιστικές και τεχνικές εκκρεμότητες, κι ενώ, πριν τη συγκεκριμένη ημερομηνία, είχε οριστεί ως μέρα έναρξής του η 30ή Ιουνίου.

Το πλέγμα νόμων και εξουσιοδοτικών κανόνων για το target model προβλέπει την ενοποίηση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρισμού με τις ευρωπαϊκές μέσα από τη σύζευξη των συστημάτων μεταφοράς με τις γειτονικές χώρες καθώς και τη λειτουργία των επιμέρους χρηματιστηριακών αγορών που αποσκοπούν στον ανταγωνισμό, τον διαφανή καθορισμό της χονδρεμπορικής τιμής και την ενίσχυση της ρευστότητας των «παικτών» της ηλεκτρικής ενέργειας.

Εποπτεύουσες αρχές για τη λειτουργία του, η οποία με βάση τελευταία απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα έπρεπε να ξεκινήσει στις 17 του μηνός, είναι το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, ο ΑΔΜΗΕ και η ΡΑΕ.

Άξιο πρόσθετης επισήμανσης είναι ότι στο πλαίσιο του target model πρόκειται να λειτουργήσουν οι αγορές «επόμενης ημέρας», «ενδοημερήσιας» και «εξισορρόπησης». Οι δοκιμές (dry-runs) μεταξύ των συμμετεχόντων με εικονικές συναλλαγές μέσα από τις τρεις ηλεκτρονικές πλατφόρμες έχουν ξεκινήσει από τις αρχές Αυγούστου. Ωστόσο, καταγράφεται ακόμη σημαντικός όγκος ρυθμιστικών εκκρεμοτήτων από κανόνες και κώδικες λειτουργίας των προαναφερόμενων επιμέρους αγορών. Είναι ενδεικτικό άλλωστε το γεγονός ότι μόλις την περασμένη Παρασκευή ο ΑΔΜΗΕ έθεσε σε δημόσια διαβούλευση την «τεχνική απόφαση εκκαθάρισης της αγοράς εξισορρόπησης», ζητώντας τα σχόλια των συμμετεχόντων στην αγορά μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου, δηλαδή μία μέρα πριν την επίσημη έναρξη.

Άλλες εκκρεμότητες, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η διαμόρφωση των μηχανισμών της εποπτείας και παρακολούθησης από τη ΡΑΕ των συμπεριφορών των «παικτών», ο τρόπος επιλογής των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που θα χρησιμοποιούνται ως εφεδρείες, το κανονιστικό πλαίσιο για τη διαμόρφωση των προσφορών από τις συμμετέχουσες μονάδες κ.λπ.

Οι ΡΑΕ και ΑΔΜΗΕ τον τελευταίο μήνα έχουν επιδοθεί σε ένα μπαράζ δημοσιεύσεων είτε ολοκληρωμένων ρυθμιστικών διατάξεων είτε προς διαβούλευση, με αποτέλεσμα, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, να ελλοχεύουν κίνδυνοι για τις επιχειρήσεις με τη συμμετοχή τους στις spot αγορές πριν την υλοποίηση όλου του πλαισίου.

Πηγές θέλουν την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να ετοιμάζεται να χορηγήσει και νέα παράταση στην εκκίνηση του target model κι ενδεχομένως κι ένα ικανό διάστημα λίγων εβδομάδων για τη διεξαγωγή δοκιμών μετά την ολοκλήρωση των ρυθμιστικών εκκρεμοτήτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v