Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι αποκαλύπτουν οι δημόσιες συμβάσεις για τις δαπάνες του Δημοσίου

Στην κορυφή οι δαπάνες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Πόσα δίνονται για κατασκευές, καύσιμα, φάρμακα. Η εξέλιξη του προγράμματος δημοσίων συμβάσεων ανά φορέα και κατηγορία αγαθών και υπηρεσιών. Τα ντεπόζιτα της πολεμικής αεροπορίας.

Τι αποκαλύπτουν οι δημόσιες συμβάσεις για τις δαπάνες του Δημοσίου

Οι κατασκευές, τα καύσιμα, οι ιατρικές συσκευές και τα φαρμακευτικά προϊόντα, βρίσκονται στην κορυφή των δημοσίων συμβάσεων που υπογράφηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2020 με βάση τους κωδικούς ανά κατηγορία σύμβασης (CPV).

Ωστόσο, ανά φορέα, δηλαδή αναθέτουσα αρχή, τη «μερίδα του λέοντος» παίρνει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2020 υπέγραψε συμβάσεις ύψους 307 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 50 εκατ. ευρώ αφορούν καύσιμα της πολεμικής αεροπορίας.

Για λόγους σύγκρισης, αναφέρουμε ότι ο δεύτερος στη σειρά φορέας με τις μεγαλύτερες δαπάνες - υπογραφές συμβάσεων το ίδιο διάστημα, είναι η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με 68,1 εκατ. ευρώ, ενώ στα 67 εκατ. ευρώ ανέρχεται το ποσό των συμβάσεων που υπέγραψε η ΕΥΔΑΠ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της βάσης δεδομένου του Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ) το πρώτο εξάμηνο το έτους υπογράφηκαν συνολικά 86.255 συμβάσεις εκ των οποίων οι 49.491 αφορούσαν την προμήθεια αγαθών, οι 31.948 συμβάσεις για την παροχή υπηρεσιών, οι 2.880 συμβάσεις έργων, οι 1.336 τεχνικές ή λοιπές συναφείς υπηρεσίες και οι 600 συμβάσεις μελετών. Σημειώνουμε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του 2019, υπεγράφησαν συνολικά 196.351 συμβάσεις (όλων των κατηγοριών).

Όπως προαναφέρθηκε ανά κωδικό σύμβασης (CPV) στην κορυφή βρίσκονται οι εργασίες για ολόκληρες κατασκευές ή μέρη κατασκευών και έργα πολιτικού μηχανικού με 595 εκατ. ευρώ, τα καύσιμα με 295,3 εκατ. ευρώ, οι ιατρικές συσκευές με 142,7 εκατ. ευρώ, τα φαρμακευτικά προϊόντα με 105,8 εκατ. ευρώ, με την πρώτη πεντάδα να «κλείνει» με τις υπηρεσίες οδικών μεταφορών όπου το ύψος των συμβάσεων ανήλθε στα 105 εκατ. ευρώ.

Στην έκτης θέση βρίσκονται οι προμήθειες αυτοκινήτων οχημάτων με 68,1 εκατ. ευρώ και ως τη δέκατη θέση ακολουθούν τα δίκτυα με 65,5 εκατ. ευρώ, ο ποικίλος εξοπλισμός μεταφορών και ανταλλακτικά με 61,4 εκατ. ευρώ, οι υπηρεσίες καθαρισμού και απολύμανσης με 59,7 εκατ. ευρώ και η επισκευή, συντήρηση και παρεπόμενες υπηρεσίες σε αεροσκάφη, σιδηροδρομικά και οδικά οχήματα και σκάφη με 52 εκατ. ευρώ.

Στα 49,2 εκατ. ευρώ ανέρχεται το ύψος των συμβάσεων για υπηρεσίες σχετιζόμενες με απορρίμματα και απόβλητα, στα 44,4 εκατ. ευρώ οι υπηρεσίες εστιατορίου και παροχής φαγητού, στα 38,7 οι υπηρεσίες αποχέτευσης, στα 38,7 εκατ. ευρώ οι υπηρεσίες μηχανικού και στα 34,9 εκατ. ευρώ οι συμβάσεις για πλοία και πλοιάρια (σ.σ. αφορά την προμήθεια 15 Ταχύπλοων Περιπολικών Σκαφών).

Οι top φορείς

Ως προς τους φορείς με το μεγαλύτερο ύψος συμβάσεων, στην πρώτη θέση όπως προαναφέρθηκε βρίσκεται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ακολουθούν η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η EΥΔΑΠ.

Επόμενοι στη λίστα είναι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με 50 εκατ. ευρώ, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με 46,7 εκατ. ευρώ, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με 43 εκατ. ευρώ, το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής επίσης με 43 εκατ. ευρώ, η περιφέρεια Κρήτης με 40,6 εκατ. ευρώ, η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με 35,2 εκατ. ευρώ, ο Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης με 34,6 εκατ. ευρώ, η περιφέρεια Πελοποννήσου με 28,7 εκατ. ευρώ , ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής με 27,5 εκατ. ευρώ, η περιφέρεια Αττικής με 25,9 εκατ. ευρώ, η περιφέρεια Θεσσαλίας με 25,1 εκατ. ευρώ και ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης με 25 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v